Saldējums ar pievienoto vērtību: Dāvis Dudelis un viņa pieredze jauna uzņēmuma uzsākšanā
Foto: Margarita Germane

Katram gadalaikam ir sava burvība, un vasarās īpaši tiek gaidītas siltās dienas, kad veldzēties ar atvēsinošu dzērienu vai saldējumu. Tieši saldējuma ražošana jau gadu oficiāli ir kļuvusi par Dāvja Dudeļa un viņa komandas ikdienas nodarbošanos, kuri kopīgiem spēkiem ar lielu rūpību gatavo sezonas garumus tikai no svaigi spiestām sulām un augļiem, neizmantojot dzīvnieku izcelsmes izejvielas.

No eksperimentēšanas mājās līdz sociāli atbildīgam uzņēmumam

Uzņēmums "Avenei", kas nodarbojas ar saldējuma ražošanu, dibināts 2017. gadā. Dāvis uzsver, ka ideja par šādiem saldējumiem gan nav divritenis, kas būtu izdomāts no jauna. "Šāds veids, ka augļus sasaldē un gala rezultātā izgatavo saldējumu, nāk no Meksikas. Līdzīgus piemērus redzēju arī citur pasaulē un padomāju, ka Latvijā nekā tāda nav. Sapratu, ka šī ir niša, kurā darboties, jo arī man šādus saldējumus gribējās ēst."

Viņš uzsver, ka pašam vienmēr ir paticis veselīgs, veģetārs, vegāns uzturs. Kādreiz viņam esot bijusi vēlme taisīt smūtijus, taču tad šī ideja tika realizēta visur, tāpēc uzplauka doma par saldējumiem.

"Eksperimentēt sāku 2016. gada pavasarī. Pats sāku mājās saldēt ogas, gatavot saldējumu un piedāvāt draugiem, vai viņi negrib nopirkt to, ko es taisu. Tad nedaudz feisbukā pareklamēju ideju vegānu grupā, un atsaucība bija diezgan liela. Sākumā pats visu darīju, nedaudz piepalīdzēja Solveiga – tagadējā kolēģe, kas arī noticēja manai idejai. Šobrīd ikdienā aktīvi pie saldējumu ražošanas darbojas četri cilvēki.

Saldējums ar pievienoto vērtību: Dāvis Dudelis un viņa pieredze jauna uzņēmuma uzsākšanā
Foto: Margarita Germane

Mūsu mērķis ir ražot saldējumus, kas gatavoti tikai no svaigi spiestām sulām un augļiem, neatšķaidot tos ar cukuru vai ūdeni. Cukuru gan mums sanāk lietot, taču tāpēc, lai paši varētu taisīt savu sīrupu. Mēs vēlamies gatavot nevis cukurūdeni ar garšiņu, bet tīru mantu.

Saldējuma tirgus Latvijā ir diezgan pilns, mums ir dažādi piena saldējumi. Tieši tāpēc arī doma par šāda veida produktiem radās – nav saldējuma cilvēkiem, kuri vēlētos ēst veselīgāk un uzturā lietot augļus, cilvēkiem, kas nelieto piena produktus, kuriem ir laktozes nepanesamība. Mana doma un mērķis, uz kuru virzos, ir radīt sociāli atbildīgu uzņēmumu, kas domā par vidi un atbalsta dzīvnieku aizsardzību."

Dāvis atklāj, kāds ir viena saldējuma sastāvs: "Par piemēru ņemsim avokado-ananasu saldējumu. Tur ir svaigi avokado ar ananasiem, citronu sula un sīrups. Sīrups ir mūsu pašu gatavots, tajā ir ūdens, cukurs un vaniļa. To visu sablendē, pilda formiņās un ieliek kociņus."

Runājot par uzņēmuma nosaukumu, Dāvis smejot stāsta, ka vēl neesot izdomājis smuku stāstu par tā rašanos. "Man visu laiku gribējās kaut ko auglīgu, svaigu. Es domāju par ogām, bet nevarēju tikt vaļā no avenēm. Tomēr negribējās atkārtot jau esošu nosaukumu, tāpēc izdomāju pamainīt galotni. Citreiz jau mūs arī vienkārši par "Aveni" sauc, bet man patīk, ka ir kaut kas oriģinālāks."

Source info

DELFI Viņa


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl