Pinnes (acne) ir izplatīta parādība, patiesībā tā ir slimība. Agrāk tās tika uzskatītas par puberitātes vecuma neatņemamu sastāvdaļu. Diemžēl arvien pieaugošais stress, vides piesārņojums, hormonu preparāti, hamburgeri, čipsi, coca– cola, utt., dara savu, un šodien par pinnēm jāuztraucas ne tikai pusaudžiem.

Pinnes ir ļoti dažādas. Pamatiemesls pinnēm ir seboreja (kuras iemesls ir nepareizs dzīvesveids) – tā ir traucēta tauku dziedzeru darbība. Ir taukainā un sausā seboreja, bet strutaino piņņu iemesls visbiežāk ir taukainā seboreja, kad pastiprināti izdalās tauki, netiek kopta seja un aizsprostojas tauku dziedzeru izvadkanāli.

Visbiežāk sastopamās pinnes ir melnie punkti jeb komedeoni. Tie rodas, kad tauku dziedzeru atveres aizsprostojas ar sažuvušajiem taukaudiem, putekļiem, netīrumiem, ādas raga kārtas šūnām un veido tumši pelēcīgu “korķi”. Saspiežot audus ap šo melno punktu, izdalās dzeltenbāla “desiņa”. Tā ir neizbēgama parādība, jo katram ir poras un katram kādreiz tās var aizsprostoties. Ļoti daudz kas ir atkarīgs no uztura, dzīvesveida un no tā, cik regulāri un pareizi tiek kopta sejas āda.

Tauku dziedzeru atverēs kopā ar putekļiem un pārējo var iekļūt arī iekaisumus izraisošie mikrobi, tādējādi radot sārtu un sāpīgu iekaisuma josliņu. Ja komedeonus mēģina likvidēt mājas apstākļos bez iepriekšējas sejas apstrādes (tvaika vannas, dezinfekcija), arī ir ļoti lielas izredzes tikt pie infekcijas un paplašinātām porām.

Ja tomēr nav pieejami kosmētiskā kabineta pakalpojumi, tīrot mājas apstākļos, sejai ir nepieciešama tvaika vanna (karsta ūdens vai tējas tvaikos), sejas un roku dezinfekcija (kaut vai smaržas) un pēc procedūras - poras savelkošs līdzeklis vai maska (saputots olas baltums + rīvēts gurķis).

Ja izveidojies jau iekaisums, tad labāk likt dezinficējošus līdzekļus un neko nespaidīt. Ļoti labi ir tējas koka preparāti (“Oriflame”). Ja pinnes veidojas ne tikai uz sejas, bet arī uz krūtīm, muguras, tad jādodas pie dermatologa un jāuzsāk kompleksa ārstēšana – gan iekšķīga, gan ārīga. Pa ceļam uz poliklīniku varētu arī pārdomāt un izvērtēt savu dzīves un uztura režīmu. (Tu esi tas, ko tu ēd!)

Ja ir stiprāki sastrutojumi, pēc sadzīšanas var veidoties rētas vai pigmentācijas plankumi. Tos var likvidēt ar dermoabrāziju vai lāzera palīdzību. Par šīm procedūrām var interesēties lāzerķirurģijas centrā.

Mezglveida pinnes rodas, ja sastruto tauku dziedzera pamatdaļa (neārstēta primāra iekaisuma rezultāts). Tad izveidojas ļoti lieli un sāpīgi rieksta lieluma mezgli. Sadzīstot tie parasti atstāj rētas.

Dažreiz uz sejas parādās balti, kniepadatas galviņas lieluma punktiņi, nedaudz pacelti virs ādas. Tie parādās, aizsprostojoties tauku dziedzera izvadkanālam, un visbiežāk sejas sausajos rajonos. Tos var likvidēt, pārdurot ar adatu epidermu (ādas virsējo slāni) un izņemot balto punktiņu. Pašai izdarīt to ir diezgan sarežģīti un grūti, tāpēc vislabāk griezties pie kosmetologa.

Visus piņņu veidus ieteicams likvidēt kosmētiskajā kabinetā vai, smagākos gadījumos, dermatologa uzraudzībā.

Profilaksei – ikdienas sejas tīrīšana, maskas atkarībā no ādas tipa, pīlings (ideāls līdzeklis visam ķermenim, arī rokām un kājām – kafijas biezumi), uzturvielām bagāts uzturs, nevis “tukšās kalorijas” čipšu un šokolādes izskatā un, iespēju robežās, sabalansēts dzīves režīms.

Veiksmi!

Ja tev radušies jautājumi par skaistumkopšanu, raksti mums sieviete@delfi.lv, un atbildes DELFI sievietēm sagatavos mūsu eksperte, stiliste Vinita no “Birutas salona”.

Birutas Mageles stilistu koledža uzņem audzēkņus dienas un vakara grupās. Latviešu un krievu plūsma. Mācību ilgums 2,5 gadi. Informācija pa tālruni 7377781 vai Brīvības ielā 196 korp.2 (ieeja no Kr. Barona ielas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!