Fоtо: F64

Prokuratūra nodevusi Ekonomisko lietu tiesai krimināllietu, kurā desmit personas apsūdzētas par aptuveni 90 no atkarībām cietušu cilvēku ekspluatēšanu un nelegālu aptuveni 609 000 eiro legalizēšanu.

Apsūdzība uzskata, ka desmit personu grupa nodarbojusies ar cilvēku tirdzniecību - ekspluatācijas nolūkā un izmantojot personu ievainojamību, atkarības un bezpalīdzības stāvokli, ar viltu savervēja un piespieda strādāt ne mazāk kā 90 personas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā, uzzināja prokuratūrā.

Šajā krimināllietā tiesai nodots arī process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Apsūdzētās personas sabiedriskas un reliģiskas organizācijas aizsegā, kura saskaņā ar LETA rīcībā esošo informāciju, ir "Neatkarība Balt", izveidoja trīs struktūrvienības Rugāju, Ogres un Tukuma apkārtnēs. Šīs iestādes tika nosauktas par palīdzības centriem, solot piedāvāt rehabilitāciju tādām personām, kuras cieš no alkohola vai narkotisko vielu atkarības, "dodot personām apzināti nepatiesus solījumus atbrīvot viņas no minētajām atkarībām".

Apsūdzētie apzināti meklēja vīriešus ne vecākus par 40 gadiem, kuri bija bez ienākumiem, darba vietas un ikdienas iztikas, bez konkrētas dzīvesvietas, bez ģimenes un tuvinieku atbalsta, ar acīmredzamu atkarību no alkohola, narkotiskajām vai psihotropajām vielām, klāstīts apsūdzībā.

Apsūdzētie, izmantojot personu atrašanos kādu iepriekš minēto vielu reibumā, deva parakstīt cietušajiem līgumus par palīdzības sniegšanu, apzinoties, ka palīdzības centros nav atbilstošu speciālistu ar attiecīgām zināšanām un profesionālām iemaņām minētā mērķa sasniegšanai.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka palīdzības centros reāla atkarību ārstēšana vai mazināšana netika sniegta un netika veicināta sociāla adaptācija, savukārt darba terapija netika vērsta uz darba iemaņu atjaunošanu un nodarbinātības veicināšanu, uzsver prokuratūra. Nolūkā panākt personu nonākšanu apsūdzēto kontrolē un atkarībā apsūdzētie likuši nodot visus personu apliecinošus dokumentus, naudu, maksāšanas līdzekļus un mobilos telefonus, apgalvojot, ka tas nepieciešams izmitināto personu drošībai.

Organizētā grupa savervētos cilvēkus ekspluatējusi, slēdzot līgumus ar komersantiem par dažādu darbu veikšanu, proti, meža stādīšanu, kūdras pārkraušanu, dārzeņu iekraušanu konteineros, dzērveņu lasīšanu, dzērveņu lauku ravēšanu, sniega tīrīšanu no jumtiem, skaldītas malkas iepakošanu vai teritorijas tīrīšanu.

Minētos darbus tika piespiests veikt palīdzības centros mītošajām personām, tādējādi tās ekspluatējot, par ko palīdzības centri no komersantiem saņēma atlīdzību ne mazāk kā 565 324 eiro apmērā, pausts apsūdzībā.

No minētās summas tikai neliela daļa esot izlietota palīdzības centros izmitināto personu minimālam uzturam, savukārt pārējo naudas daļu apsūdzētie sadalīja un izlietoja savām vajadzībām.

Jau ziņots, ka Valsts policija par aizturēšanām un šo kriminālprocesu paziņoja 2021. gada vasarā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka patlaban Balvu novadā reģistrētās biedrības vienīgā amatpersona ir Lietuvas pilsone Lina Tarasova. Savukārt no 2007. gada līdz 2022. gada vasarai biedrības amatpersona bija Krievijas pilsonis Vjačeslavs Vahruševs.

Informācija biedrības mājaslapā liecina, ka biedrība sāka savu darbību 2007. gada 3. septembrī, kad tika atvērts pirmais "palīdzības centrs" atkarīgajiem.

Biedrības apgrozījums 2022. gadā ir bijis 116 351 eiro, bet peļņa - 4186 eiro.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !