Foto: Kadrs no video

Ceturtdienas rītā Rīgā kāda sieviete agresīvi uzbrukusi savai kaimiņienei, krievu valodā izsakot draudus un fiziski aizskarot, liecina cietušās sievietes publicētais sociālajā medijā "Twitter". Cietusī sieviete pēc notikušā vērsās policijā, kas sāka kriminālprocesu par huligānismu.

Cietušās publicētajā video redzams, kā sieviete viņai fiziski uzbrūk, krieviski lamājas un draud nogalināt, tāpat izsaka pārmetumus par to, ka viņas kaimiņiene nerunā krieviski. "Tu ko, krievu valodu aizmirsi? Ko dari, kur strādā?". Uz jautājumu par grūstīšanu sieviete atbild, "Jo tu esi naciste, fašiste", šos apgalvojumus paspilgtinot ar necenzētu krievu valodas leksiku.

Kristīne, kura notikušā specifikas dēļ vēlējās saglabāt anonimitāti, portālam "Delfi" sacīja, ka konkrētajā mājā dzīvo pāris gadus, bet šī sieviete manīta tikai pēdējo nedēļu laikā.

Pirms šī incidenta notikusi vēl viena saķeršanās, kurā agresīvi noskaņotā kaimiņiene konfliktējusi ar apkopēju. Kristīne vaicājusi, vai viss kārtībā, bet sieviete viņai aizrādījusi par runāšanu latviski. "Viņa sāka apsaukāt, lamāties, bet es devos prom uz darbu. Tas bija 25. jūlijā," atminas cietusī.

Ceturtdien notikušais incidents sākās, Kristīnei ejot garām kaimiņienei, kas sēdēja uz soliņa pie mājas. "Redzēju, ka viņa mani ierauga, un man bija nojauta, ka kaut kas notiks, tādēļ paņēmu telefonu. Nojauta apstiprinājās," stāsta Kristīne, pieminot, ka tviterī publicēta vien nepilna minūte no aptuveni četru minūšu garā video ieraksta. "Viņa sāka sist, norāva man no kakla sudraba ķēdīti. Lūdzu apsargam saukt policiju, un kaimiņiene tikmēr aizgāja uz dzīvokli," atceras cietusī.

Pēc ieraksta tviterī Kristīne saņēma arī policijas aicinājumu doties uz iecirkni un rakstīt iesniegumu. Dokumentu gan iecirknī esot rakstījis kāds policijas darbinieks. "Ar pierunāšanu viņi pierakstīja, ka sieviete mani apsaukāja par nacisti," teica Kristīne.

"Devos mājās ar trīcošām rokām un asarām acīs. Bija bail, un es nekaunos to atzīt," portālam "Delfi" stāsta cietusī sieviete, pieminot, ka arī šorīt uz sabiedriskā transporta pieturu viņu pavadījis līdzcilvēks.

Pēc pamudinājuma notikušo publicēt sociālajos medijos, ar Kristīni sazinājās politiķis Imants Parādnieks (NA), kurš, kā stāsta Kristīne, esot runājis ar policijas priekšnieku Armandu Ruku. Pēc tam pie Kristīnes atbrauca policijas pārstāvji, kuri noskatījās video un vēlreiz uzrakstīja iesniegumu. Policijas pārstāvji pauduši, ka video esot vienpusējs, un jānoskaidro otras puses rīcība.

Vaicāta, vai bez sabiedrības līdzdalības, viņasprāt, policija būtu braukusi, Kristīne saka, ka, visticamāk, tieši notikušā publicēšana ir "iekustinājusi lietu". Vēlāk gan arī noskaidrots, ka agresīvā kaimiņiene kaut kur esot devusies ar koferiem.

Cietusī, vaicāta, vai iepriekš sastapusies ar līdzīgām naida izpausmēm atbildēja noliedzoši, vien pieminot, ka bijuši daži komentāri no cilvēkiem pēc viņas aicinājuma runāt latviski. "Es saprotu krievu valodu, bet tāda ir mana nostāja – runāju latviski," saka Kristīne, kuras pārliecība pausta arī tviterī, kur viņa par sevi raksta: "Degu par valodas un izglītības jautājumiem".

Kā portālam "Delfi" norādīja Valsts policijā (VP), tā ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231. panta – par huligānismu.

Par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu, vai organizāciju darbu Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, vai ja tas izdarīts, lietojot ieročus, kā arī citus miesas bojājumu nodarīšanai izmantojamus priekšmetus, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

VP piemin, ka izmeklēšanas laikā tiks vērtēts vai nodarījumā ir saskatāmas naida nozieguma pazīmes. "Valsts policija ir noskaidrojusi iespējamās vainīgās personas identitāti un viņu meklē. Tāpat šobrīd intensīvi notiek pierādījumu vākšana," portālam "Delfi" norāda VP pārstāve Gita Gžibovska.

Viņa arī piebilst ka policija pirmsšķietami saskata naida motivācijas pazīmes, un personas subjektīvā puse – motīvs, attieksme – tiks skaidrots izmeklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!