Fоtо: LETA

Valsts valodas centrs uzskata, ka Latvijas Televīzijas (LTV) plāns rīkot Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā, neatbilst Satversmei, izriet no centra publicētā paziņojuma.

"VVC uzskata, ka šāda iecere savā būtībā ir pretrunā ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu un tās lomu sabiedrības integrācijā. Uzsveram, ka jebkuras svešvalodas nemotivēta lietošana plašsaziņas līdzekļos notiek tikai un vienīgi uz latviešu valodas lietojuma sašaurinājuma rēķina," norāda VVC.

Tāpat centrs atzīmē, ka šāds priekšlikums aplinkus cenšas piešķirt krievu valodas lietojumam un tās statusam Latvijā īpašu vietu un nozīmību, nonākot krasā pretrunā ar valsts valodas politikas pamatnostādnēm.

"Satversme un Valsts valodas likums skaidri noteic, ka krievu valoda Latvijas Republikas teritorijā ir svešvaloda. Krievu valodas lietošana priekšvēlēšanu aģitācijā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir nepārprotama divvalodības veicināšana un sabiedrības informatīvās telpas šķelšana," teikts VVC paziņojumā.

Šis jautājums aktualizējies pēc tam, kad platformā "X" vairāki aktīvisti sāka iebilst pret LTV plānu šī gada 3., 4., 5., un 6. jūnijā rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !