Fоtо: PantherMedia/Scanpix

Uz šā gada 1. janvāri reģistrētais uzturlīdzekļu parāda apmērs valstij ir 557 miljoni eiro, otrdienas, 14. maija, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēdē prezentēja Finanšu ministrijas (FM) Valsts sekretāra vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Olga Bogdanova.

Kā norādīts Bogdanovas prezentācijā, šo summu veido 41 959 parādnieki. 65% uzturlīdzekļu parādnieku ir kavētas arī citas saistības vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā.

Kāds ir uzturlīdzekļu parādnieka profils? Tas ir vīrietis līdz 50 gadiem, viņam bieži vien ir parāds līdz 10 000 eiro, 75% gadījumu nav darba, ienākumu un reģistrētas mantas. Savukārt 40% gadījumu ir bijusi sodāmība vai nosacīta notiesāšana, raksturoja Bogdanova.

Kā samazināt uzturlīdzekļu parādnieku skaitu

Kā skaidroja Bogdanova, uzturlīdzekļu parādnieki bieži vien darbojas pelēkajā ēnu ekonomikas lauciņā, saņemot neoficiālus ienākumus. Tāpēc ir svarīgi atgriezt viņus legālajā darba tirgū. Lai to izdarītu, papildus izmaiņām regulējumā būtu nepieciešama proaktīva un atbalstoša zvērināto tiesas izpildītāju iesaiste darbā ar uzturlīdzekļu parādniekiem, kā arī darba devēju atbalsts. Tāpat svarīga būtu vienošanās par parāda atmaksu popularizēšana: likumisko procentu dzēšana un apturēšana līdz 2028. gada 31. decembrim, prezentēja Bogdanova.

Bogdanova uzsvēra: samazinot uzturlīdzekļu parādnieku skaitu par 10%, provizoriskie darbaspēka nodokļu ieņēmumi varētu palielināties par aptuveni 27 miljoniem eiro. "Par labiem piemēriem jākomunicē un jāpalīdz", viņa akcentēja.

Plāno nākt pretī

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !