Fоtо: Kārlis Dambrāns, DELFI

Krievijas spiegu grupas locekļi saistībā ar sabotāžas plāniem Polijā aizturēti ar Latvijas dienestu palīdzību, otrdien, 21. maijā, preses konferencē paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Iepriekš vēstīts, ka Polijā ir aizturēti deviņi Krievijas spiegu grupas locekļi saistībā ar sabotāžas plāniem, pirmdien paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

"Mums ir aizturēti un apsūdzēti deviņi aizdomās turētie, kas bijuši tieši iesaistīti sabotāžas aktos Polijā Krievijas [izlūkošanas] dienestu vārdā," Tusks pavēstīja privātajai raidsabiedrībai TVN24.

"Tie ir Ukrainas, Baltkrievijas un Polijas pilsoņi," sacīja Tusks, pieņemot, ka daži no viņiem var būt savervēti no kriminālām aprindām.

Siliņa atzina, ka sabotāžas bija plānotas arī Latvija, tomēr, Polijas, Latvijas un pārējo Baltijas valstu dienestiem sadarbojoties, sabotieri tika aizturēti un viņu plānotās aktivitātes novērstas.

"Mūsu dienesti labu laiku seko līdzi šīm aktivitātēm un ir novērsuši Krievijas labā strādājošu grupu darbības, novēršot to, ko šīs grupas vēlējās pastrādāt mūzu teritorijā," pauda premjerministre.

Viņa apliecināja, ka Latvijas rīcībā jau labu laiku bijusi informācija par to, ka Krievija plāno destabilizēt situāciju mūsu valstī, lai ietekmētu vai novilcinātu to lēmumu pieņemšanu, kas saistīta ar atbalstu Ukrainai.

"Šāda situācija parādās tajās valstīs, kad tiek spriests par atbalstu Ukrainai. Polijas grupējums gribēja ietekmēt arī Baltijas valstis. Esmu lepna par mūsu iekšlietu dienestu spēju šādus gadījumus identificēt un novērst, lai iedzīvotāji justos droši," uzsvēra Siliņa.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) piebilda, ka Valsts drošības dienestam ir izdevies aizturēt virkni personu, kuru darbība sākotnēji tika vērtēta kā huligānisms, kā piemēru viņš minēja "z" burta zīmēšanu, savukārt Okupācijas muzeja dedzināšana "parādīja citu līmeni", jo tas bija plānots uzbrukums.

Pēc ministra teiktā, Latvijā šādu darbību veikšanai izmanto personas ar kriminālu pagātni vai arī personas bez noteiktas darba vietas, paļaujoties vilinājumam ātri nopelnīt, bet neapzinoties, kādas darbības tiek veiktas.

Kozlovskis apliecināja, ka valsts drošības iestādes strādā pastiprinātā režīmā. "Drošības dienestu noslodze ir liels izaicinājums, bet mums ir jābūt gataviem, jo Krievija centīsies destabilizēt Baltijas valstis," pauda iekšlietu ministrs.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !