Fоtо: Zuma Press/Scanpix/LETA

Valsts izglītības satura centrs (VISC) ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) šobrīd strādā pie risinājuma, lai īpašos gadījumos vidusskolu un profesionālās izglītības iestāžu absolventi tomēr varētu agrāk saņemt vidējās izglītības dokumentus, ja tie nepieciešami iesniegšanai ārvalstu augstskolās, informēja VISC.

Šo jauniešu centralizēto eksāmenu darbus novērtēs paātrināti un sagatavos vispārējās vidējās izglītības sertifikātus.

Pēc tam, kad tiesībsargs šajā jautājumā bija spiests vērsties arī pie Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV), aicinot novērst birokrātiskos šķēršļus, VISC nostāja nedēļas laikā ir mainījusies.

Valsts atzītus vidējās izglītības dokumentus izsniedz, pamatojoties uz skolas direktora rīkojumu, tādēļ VISC aicina "steidzami vērsties" pie direktora tos 12. klases skolēnus un profesionālās izglītības iestāžu pēdējā kursa audzēkņus, kuriem ir pamatota nepieciešamība saņemt vidējās izglītības dokumentus agrāk.

Skolu direktoriem līdz 20. jūnijam jāiesniedz VISC pieteikums par nepieciešamību ātrāk saņemt centralizēto eksāmenu sertifikātus. Pēc skolēna vai audzēkņa pamatota iesnieguma saņemšanas un pieteikuma par sertifikātu ātrāku saņemšanu iesniegšanas VISC būs arī jāsagatavo izsniegšanai atestāts vai diploms par vidējo izglītību un sekmju izraksts.

Sertifikāti par 2023./2024. mācību gadā kārtotajiem vispārējās vidējās izglītības centralizētajiem eksāmeniem būs pieejami no 11. jūlija. Tomēr mācību gada noslēgumā aktualizējies jautājums par agrāku dokumentu izsniegšanu īpašos gadījumos tiem 12. klases skolēniem vai profesionālās izglītības iestāžu pēdējā kursa audzēkņiem, kuri ir pieteikušies studijām ārvalstu augstskolā, un dokumenti jāpaspēj iesniegt līdz 11. jūlijam.

Arī Tiesībsarga birojs aicināja VISC izņēmuma gadījumos šogad pieļaut atkāpes un iesniegumus izskatīt individuāli.

Pirms nedēļas, aizbildinoties ar Valsts pārbaudījumu informācijas sistēma nepilnībām, VISC pārstāvji Saeimas komisijā paziņoja, ka nesaredz iespēju skolēniem, kuri plāno iestāties citu valstu augstskolā, uz iesniegumu pamata ātrāk izsniegt centralizēto eksāmenu sertifikātus.

Pēc tam tiesībsargs vērsās arī pie Ministru prezidentes, aicinot novērst birokrātiskos šķēršļus, un tagad VISC ierēdņi domas ir mainījuši.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !