Ceturtdien, 26. septembrī, Daugavpilī kinoteātrī "Silver Screen" norisinājās otrā cikla "Modernā verdzība Eiropā: filma Oļegs" diskusija un ekskluzīva iespēja noskatīties filmu vel pirms oficiālās Latvijas pirmizrādes, kas notika 2. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Otrās diskusijas mērķis bija kliedēt stereotipus par cilvēku tirdzniecību, cilvēku tirgotājiem un upuriem. Sarunas gaitā diskusijas dalībnieki iezīmēja problēmas aktualitāti un dalījās ar padomiem, ko darīt un kam lūgt palīdzību, ja ir aizdomas, ka pats vai kāds no tuviniekiem kļuvis par cilvēktirdzniecības upuri.

Diskusijā piedalījās filmas "Oļegs" scenārija autors Kaspars Odiņš, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja pārstāvis Vjačeslavs Jasvins, cilvēku tirdzniecības novēršanas eksperts Arturs Vaišļa, advokātu biroja "Spīgulis & Kukainis" jurists Dairis Anučins, Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Konsulārās palīdzības nodaļas otrā sekretāre Svetlana Daukante un Nacionālā koordinatore cilvēku tirdzniecības novēršanas jautājumos Lāsma Stabiņa. Diskusiju vadīja portāla "Delfi" žurnāliste Sabīne Košeļeva.

Kaspars Odiņš atklāja, ka filmas galvenā varoņa Oļega prototipu sastapis dzīvē – intervējis viņu pēc tam, kad viņš aizmucis no spaidu darba Beļģijā un nonācis rehabilitācijā biedrībā "Patvērums "Drošā māja"". Vēl vairākus mēnešus pēc atgriešanās Latvijā viņš nav spējis piedzīvoto aizmirst: "Man pretī sēdēja aptuveni 30 gadu vecs spēcīgas miesasbūves cilvēks, kurš mūža lielu daļu ir nostrādājis kā miesnieks, taču, stāstot par notikumiem, kurus viņš piedzīvoja, viņš sašļuka, sāka drebēt, bet acīs sariesās asaras."

Viņš arīdzan uzsvēra, ka, strādājot masu komunikācijas jomā un sekojot līdzi notikumiem gan Latvijā, gan pasaulē, nācies secināt, ka cilvēktirdzniecības formas kļūst arvien smalkākas, līdz ar to ir nepieciešams atvēlēt resursus arīdzan problēmas pētīšanai, lai atrastos soli priekšā noziedzīgiem grupējumiem.

Advokātu biroja "Spīgulis & Kukainis" jurists Dairis Anučins uzsvēra, ka – lai arī cilvēktirdzniecībai ir pakļauts ikviens, tomēr riska grupā ir cilvēki, kuri ir nokļuvuši finansiālās grūtībās un vēlas vai ir spiesti dzīvē ko mainīt. Kā svarīgāko prevencijas pasākumu Anučins izcēla rūpīgu informācijas pārbaudi par potenciālo darba devēju un darba vietu.

"Latvijā ir reģistrēti 133 cilvēktirdzniecības upuri. Jūs teiksiet, ka tas ir maz, bet es teikšu, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa," atklāja Lāsma Stabiņa. Viņa uzskata, ka cilvēktirdzniecības mazināšanai primāri ir jārisina sociālekonomiskās problēmas valstī, lai tiktu veicināta iedzīvotāju labklājība, lai tiktu nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas, būtu pieejama medicīna un izglītība. Kā otru būtisku aspektu viņa izcēla godīgu uzņēmējdarbību un tai labvēlīgus apstākļus no valsts puses.

Diskusiju cikls norisinājās četrās Latvijas pilsētās: Valmierā, Daugavpilī, Liepājā un Rīgā, un tā norisi atbalstīja Iekšlietu ministrija, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Parlaments Latvijā, Advokātu birojs "Spīgulis & Kukainis", Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā.

Jura Kursieša filma "Oļegs" (2019) ir patiess stāsts par Latvijas iedzīvotāju, kurš dodas uz Beļģiju labākas dzīves meklējumos, bet pēc sasaistīšanās ar poļu mafiju nokļūst verdzībā un attopas dziļākajā savas dzīves bezdibenī. Filma ar panākumiem pasaules pirmizrādi piedzīvoja Kannu kinofestivālā šī gada maijā, kā arī jau guvusi vairākas balvas citos starptautiskos kinofestivālos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!