Rīgas dome otrdien, 14. janvārī sākusi kiosku demontāžu Rīgas Centrāltirgū. Demontējamo būvju teritorija ir nožogota un plānots, ka darbi noslēgsies šā gada 9. martā, žurnālistiem sacīja pilsētas mērs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs skaidroja, ka 12 no 25 būvēm tiks demontētas ne vēlāk kā divu nedēļu laikā, savukārt teritorija no visiem pārējiem kioskiem tiks atbrīvota līdz šā gada 9. martam.

"Tas absolūti nav pieņemams, ka Rīgas centrā ir būves ar nelegālu statusu, sākot no pagājušā gadsimta. Tagad visa demontējamo būvju teritorija ir iežogota, tā tika iežogota jau naktī uz 14. janvāri, kā arī visas mantas ir izvestas. Palikuši tikai divi kioski, kur ir atstātas mantas. Policija šos kioskus ir nofiksējusi, un tagad jau sākas demontāža," pauda Burovs. "Pa šo laiku visa teritorija tiks apsargāta. Pēc tam šeit paliks brīvs laukums. Protams, ir daži tehniski jautājumi, kā sakārtot teritoriju un par kādiem līdzekļiem to izdarīt – droši vien teritorijas labiekārtošanas jautājums ir Centrāltirgus atbildība."

Viņš arī norādīja, ka pēc "Rail Baltica" projekta šī teritorija ir paredzēta kā publisks laukums, tādēļ pašvaldība ilgtermiņā neplāno neko celt. "Ja rīdziniekiem ir priekšlikumi, piemēram, par kultūras pasākumiem, tad, lūdzu, griezties pie mums, piedāvāt priekšlikumus, tos izskatīsim un varam kopā ar Centrāltirgu atbalstīt," par teritorijas nākotni sacīja Burovs.

Burovs arī solīja pastāvīgi komunicēt ar Valsts un pašvaldības policiju, lai nelegāla cigarešu tirdzniecība netiktu uzsākta Rīgas autoostas un citās teritorijās.

"Tas, ko jūs redzat šobrīd, tā tam vajadzēja notikt jau pirms pāris gadiem. Manā ieskatā Rīgas centrā un daudzās citās Latvijas pilsētās, centros, nav pieļaujams noziegumu perēklis. Ja ļoti grib, tad var izdarīt ļoti daudz," situāciju raksturoja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ministrs norādīja, ka šāda, viņa vārdiem, "būtiska infrastruktūras objekta" nojaukšana ir izdevusies, pateicoties sadarbībai ar Rīgas pašvaldību. "Protams, Rīgas centrā ir vēl citas problēmas, kas jārisina, piemēram, jāmēģina ierobežot kabatzagļus. Mēs domājam, ka uzlabosim arī kameru tīklu, arī policija strādās aktīvāk. Viens no maniem uzstādījumiem ir bijis, lai Valsts policija aktīvāk patrulētu, lai cilvēku mūs redzētu ielās un lai būtu preventīvas darbības," sacīja Ģirģens.

Uz Burova jautājumu, kādā stadijā ir likuma grozījumi, ar kuriem paredzēts ierobežot nelegālu cigarešu tirdzniecību, Ģirģens sacīja, ka grozījumi ir nosūtīti uz Saeimu. Viņš gan uzskata, ka ar grozījumu apstiprināšanu tiek "vilkta gumija".

"Es gribu teikt, ka Iekšlietu ministrija ir sagatavojusi precīzus piedāvājumus grozījumiem Krimināllikumā, lai saknē izskaustu šo problēmu. Es uzskatu, ka šobrīd tiek vilkta gumija. Grozījumus Krimināllikumā ir iespējams pieņemt ātrāk. Es ceru, ka atbildīgās amatpersonas un Saeimas deputāti sekmēs ātrāku grozījumu pieņemšanu, kas palīdzēs atrisināt šo problēmu. Kopumā mēs laikam sākam ātrāk demontēt tās vietas, kur noziedzniekiem ir iespējams noslēpt nelegālās cigaretes, bet tikpat ātri būtu jāstrādā gan Tieslietu ministrijai, gan Saeimas komisijai," skaidroja Ģirģens.

Ministrs arī norādīja, ka ar grozījumiem piedāvāts alternatīvs risinājums, kādā veidā izskaust piedāvājumu tirgot nelegālās cigaretes. "Ja persona tiek pieķerta, ka tā mēģina piedāvāt cigaretes, tad to sākotnēji brīdināt par kriminālatbildību. Ja gada laikā šī persona tiek pieķerta otro reizi, tad iestājas kriminālatbildība. Par manu piedāvājumu sākās atklāta diskusija, skatīsimies, kāds būs gala redzējums," pauda ministrs.

Rīgas izpilddirektors un Centrāltirgus kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs pauda, ka sabiedrības interesēs ir nodrošināt, lai nelegālā tirdzniecība tirgus teritorijā nenotiktu arī turpmāk neatkarīgi no būvju nojaukšanas.

"Tas nozīmē, ka mums ir jākontrolē visa teritorija gan ar drošības struktūrām, gan pašam Centrāltirgum, izmantojot apsardzes kompānijas pakalpojumus. Tādēļ ikvienu, kurš tirgus teritorijā pamana nelikumīgas darbības, aicinām ziņot, lai mēs varētu daudz sekmīgāk ar to cīnīties," žurnālistiem teica Radzevičs.

Savukārt Valsts policijas priekšnieka vietnieks Juris Šulte norādīja, ka policija turpinās cīņu ar nelegālo preču tirdzniecību. Viņš arī akcentēja, ka problēma ar nelegālu cigarešu tirdzniecību ir ne tikai Rīgas centra, bet problēma valsī kopumā.

"Runājot par Rīgas Centrāltirgu, tad 2019. gadā tika izņemts nedaudz virs pusmiljona cigarešu, bet Rīgā – vairāk kā 8 miljoni cigarešu. Savukārt pērn valstī kopumā tika izņemti 52,2 miljoni nelegālās cigaretes, kas par 28 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā. Tādēļ redzam, ka šī problēma nav tikai Rīgā vai tās centrā, bet arī valstiskā līmenī. To var sakārtot, mainot likumdošanu un cieši sadarbojoties ar pašvaldībām un vietējām kapitālsabiedrībām," norādīja Šulte.

Jau ziņots, ka Rīgas Centrāltirgus pagājušā gada nogalē paziņoja teritorijas nomniekam SIA "Tirdzniecības Nams Latgales Priekšpilsētā" par vienpusēju zemes nomas līguma izbeigšanu no 14. janvāra.

Lēmums par nomas līguma izbeigšanu sekojis pēc apjomīgām Valsts policijas veiktām procesuālajām darbībām tirgus teritorijā. Pērn 21. novembrī un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Valsts policija ir apstiprinājusi, ka kopumā veiktas aptuveni 80 kratīšanas.

Kopumā aizturētas tika 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām, 1970., 1975. un 1977.gadā dzimušiem vīriešiem, kā arī 1976. gadā dzimušai sievietei, tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Uzņēmumam bija jāatbrīvo teritorija un jāveic visu kiosku demontāža. Ja uzņēmums kiosku demontāžu neveiks, Rīgas dome iepriekš paudusi gatavību demontāžu veikt pati, bet izdevumus pēc tam piedzīt no bijušā nomnieka.

Tikmēr "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" valdes loceklis Armands Veinbergs aģentūrai LETA norādījis, ka neplāno demontēt Gogoļa ielas laukumā esošos tirdzniecības kioskus un apsver iespēju vērsties tiesā, ja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji demontāžu sāks paši, jo nomnieks savas līguma saistības esot pildījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!