Oļegs “noziedēja” ātri. Pietika sākt uzdot viņam precīzus jautājumus, lai noslēpumainais vīrietis, kurš iepriekš bija uzdevies par Latvijas organizācijas pārstāvi un piedāvājies no Ukrainas un Polijas robežas atgādāt ukraiņu bēgli, pazustu. Šis ir stāsts ar laimīgām beigām, taču virkne organizāciju brīdina, ka tādu “Oļegu” varētu būt ne viens vien.

Lielā bēgļu plūsma no karadarbībā plosītās Ukrainas likusi sarosīties ne tikai palīdzības sniedzējiem, bet arī negodprātīgiem cilvēkiem, kuri būtu gatavi bēgļu ievainojamo stāvokli izmantot. Kā cilvēktirdzniecības riskus novērš Latvijā?

Par Oļegu pirmā dzirdēšana

Ukrainiete, kura jau paspēja noticēt Oļega labajiem nodomiem, bija meklējusi palīdzību organizācijā "Gribu palīdzēt bēgļiem", kas tostarp palīdz noorganizēt transportu no Ukrainas un Polijas robežas līdz Latvijai. Transports ir pirmais posms, kurā bēgļiem ir iespēja nonākt veiklu darboņu nagos. Daļa no Ukrainu pametušajiem cilvēkiem uz Latviju atgādāta ar autobusiem, taču liels atspaids pārvadājumos ir brīvprātīgie, kuri piesakās palīdzēt ar transportu. Šoferi organizācijai nodod savu tālruņa numuru, personas datus un precīzu informāciju arī par mašīnu, ar ko vedīs cilvēkus. "Mums ir pietiekami daudz informācijas, lai varētu šoferus izsekot," saka Agnese Lāce, "Gribu palīdzēt bēgļiem" transporta koordinatore.

Ar šoferiem organizācija sazinās vairākkārt – viņiem ir jāziņo, kad ir satikuši cilvēkus, kuriem devušies pakaļ, brauciena laikā un arī pēc ierašanās Latvijā. Brīvprātīgie šoferi ir informēti par cilvēktirdzniecības risku, tāpēc viņiem ir lūgts robežas apkaimē būt vērīgiem un, pamanot kādus aizdomīgus gadījumus, ziņot poļu robežsargiem.

Oļegs uzradās, kad organizācija koordinēja transportu kādai ukraiņu sievietei. Vēl pirms bija paspējuši to sarunāt, sieviete ziņoja, ka organizācijas pārstāvis Oļegs viņai jau piezvanījis un brauc pakaļ. Pašai organizācijai par Oļegu bija pirmā dzirdēšana, tāpēc teikuši, lai sieviete nekādā gadījumā nekāpj viņa mašīnā un labāk vispirms izprasa Oļegam precīzāku informāciju par automašīnu. Tiklīdz Oļegs saņēmis konkrētus jautājumus, viņš saziņu pārtraucis.
Lai izvairītos no liekiem riskiem "Gribu palīdzēt bēgļiem" brīvprātīgie pārbaudot ne tikai šoferus, bet arī Ukrainas bēgļiem piedāvātās mītnes vietas. Privātie mājokļi ir jāpārbauda, lai noskaidrotu, piemēram, kādi ir apstākļi, cik ilgi šī mītnes vieta būs bez maksas, vērš uzmanību Lāce.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!