Fоtо: LETA
Sākot studijas Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā, tās rektors Juris Stabiņš (1940-2023) saviem studentiem lika noskatīties mākslas filmu "Mirušo dzejnieku biedrība". Tā beidzas ar ainu, kur brīvdomājošu skolotāju atlaiž no darba par nestandarta metodēm. Arī pats Stabiņš zaudēja darbu paša izveidotajās izglītības iestādēs, un tur pie vainas bija ne tikai nestandarta metodes, bet arī apsūdzība kukuļņemšanā. 2009. gadā pēc notiesājoša sprieduma Stabiņš pazuda bezvēsts, imitējot pašnāvību. Savukārt pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Stabiņš visu šo laiku ir slēpies ārzemēs, bet šovasar viņš aizgājis mūžībā Itālijā. Portāls "Delfi" atskatās uz Stabiņa mūžu, kura pēdējie gadi joprojām rada daudz jautājumu.

Pirmā lieta, ko atminas zinātņu doktora un pedagoga Stabiņa vadīto izglītības iestāžu audzēkņi, ir viņa baltais "Volvo". 1990. gadu vidū tādas glaunas automašīnas, turklāt baltā krāsā, bija retums. "Stabiņš uz skolu brauca tikai otrdienās, kad bija lielā sapulce un direktora stunda aktu zālē, kur viņš izstāstīja jaunumus. Es joprojām atceros – liela, tukša stāvvieta pie skolas un tajā tikai viena automašīna – tas "Volvo S70"," portālam "Delfi" stāsta Rīgas Komercģimnāzijas absolvents Raimonds, kurš tur mācījās 1990. gados.

Komercģimnāzija bija pirmais Stabiņa projekts, kas tapa reizē ar Latvijas neatkarības atjaunošanu. Skolas absolventi stāsta, ka skolā bija augsta līmeņa skolotāji, liela daļa no viņiem bija arī pasniedzēji augstskolās. "Stabiņš pats to arī uzsvēra, ka Komercģimnāzija ir domāta, lai labāk mūs sagatavotu augstskolai. Mums nebija "vecās učenes", kā tolaik citās vidusskolās, Komercģimnāzijā bija savākti tiešām labi pasniedzēji. Bet, protams, tas viss maksā naudu, tāpēc mums bija arī "maksas skolēni"," stāsta Raimonds.

Respektīvi, daļai skolēnu vecāku par viņu mācībām ģimnāzijā bija jāšķiras no ievērojamas naudas summas. "Tie, protams, bija tā saukto "biezo bērni", jo tā nauda parastam vidējam latvietim bija nepaceļama

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !