Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien, 13. martā, vienojušās piešķirt Ukrainai militārajai palīdzībai piecus miljardus eiro, kas ir daļa no ES pārvaldītā Eiropas Miera mehānisma (EMM), ziņo medijs "Politico".

Ar šo vienošanos tiekot izveidots Ukrainas palīdzības fonds, kas ir daļa no ES ārpusbudžeta EMM fonda. Fonds darbojas kā atmaksas shēma, piešķirot ES dalībvalstīm kompensācijas par munīcijas sūtīšanu uz citām valstīm, tai skaitā Ukrainu.

"Mums tas izdevās. Fonds ļaus mums palielināt militāro atbalstu Ukrainai ar vēl pieciem miljardiem eiro. Ziņojums ir skaidrs: mēs atbalstīsim Ukrainu ar visu, kas nepieciešams, lai tā gūtu virsroku," savā profilā platformā "X" norādīja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Trešdien panāktā vienošanās palielina EMM fondu līdz 17 miljardiem eiro, no kuriem 11 miljardi eiro paredzēti Ukrainai, bet pārējais tiek novirzīts citiem reģioniem, piemēram, Āfrikai. Līdz šim EMM palīdzībā Ukrainai ir izmaksājusi 6,1 miljardu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!