Foto: AP/Scanpix/LETA

Vašingtona aicinājusi Ukrainu pārtraukt dronu uzbrukumus Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, jo ir nobažījusies par naftas cenu kāpumu pasaulē un agresorvalsts atbildes triecieniem, atsaucoties uz trim informētiem avotiem, raksta medijs "Financial Times" (FT).

Vairāki tādi brīdinājumu esot nodoti Ukrainas drošības dienesta (SBU) un militārā izlūkdienesta augstām amatpersonām, raksta FT.

Viens no laikraksta avotiem skaidroja, ka Balto namu arvien vairāk satrauc Ukrainas dronu pārdrošie uzbrukumi Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, termināļiem un noliktavām Krievijas rietumos, un to ietekme uz naftas pārstrādes jaudām.

Par spīti Rietumu sankcijām Krievija joprojām ir viena no lielākajām enerģijas eksportētājām pasaulē. Šogad naftas cenas ir pieaugušas par aptuveni 15% līdz 85 dolāriem par barelu, kas izraisījis degvielas cenu celšanos laikā, kad ASV prezidents Džo Baidens cīnās par pārvēlēšanu amatā.

Pēdējā laikā notikusi virkne dronu uzbrukumu Krievijas naftas pārstrādes objektiem. Pagājušajā nedēļā tādus piedzīvoja vismaz sešas lielas naftas pārstrādes rūpnīcas, raksta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Ukraina ar šādu stratēģiju mēģina īstenot Krievijas ekonomiskā potenciāla samazināšanu, atsaucoties uz avotu drošības iestādēs, ziņoja BBC Ukrainas dienests.

"Mūsu uzdevums ir atņemt ienaidniekam resursus un samazināt naftas naudas un degvielas plūsmu, ko Krievija novirza tiešā veidā karam, mūsu pilsoņu slepkavošanai," BBC citēja avotu.

Oficiāli Kijiva par šiem uzbrukumiem Krievijas teritorija atbildību nav uzņēmusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!