Foto: Shutterstock

Saskaņā ar jauno Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumu pasaule 2022. gadā izšķērdēja aptuveni 19% no saražotās pārtikas jeb aptuveni 1,05 miljardus tonnu, raksta "Africanews".

Ziņojuma līdzautors ir UNEP un starptautiska labdarības organizācija "Waste and Resources Action Program" (WRAP).

Pētnieki analizēja valstu datus par mājsaimniecībām, ēdināšanas pakalpojumiem un mazumtirgotājiem. Viņi atklāja, ka katrs cilvēks katru gadu izšķērdē apmēram 79 kilogramus pārtikas, kas atbilst vismaz 1 miljardam ēdienreižu, kas katru dienu tiek izšķiesti visā pasaulē.

Lielākā daļa — 60% — fiksēta mājsaimniecībās. Apmēram 28% nākuši no ēdināšanas pakalpojumiem vai restorāniem, bet aptuveni 12% no mazumtirgotājiem.

"Tā ir traģēdija," sacīja pētījuma līdzautore Klementīna O'Konora. "Tā ir sarežģīta problēma, taču ar sadarbību un sistēmisku rīcību to var risināt."

Ziņojums sagatavots laikā, kad 783 miljoni cilvēku visā pasaulē saskaras ar hronisku badu un daudzas vietas saskaras ar pārtikas krīžu padziļināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!