Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

Tbilisi sestdienas vakarā apmēram 50 000 cilvēku piedalījās protesta mītiņā pret likumu par "ārvalstu aģentiem", ko gatavojas pieņemt Gruzijas parlaments, ziņo aģentūra "Reuters".

Protestētāji no vairākām pusēm devās gājienā cauri pilsētas centram uz Eiropas laukumu, kur notika mītiņš. Cilvēki nesa Gruzijas un Eiropas Savienības (ES) karogus, kā arī lāpas.

Balsojums par likumprojektu trešajā un galīgajā lasījumā paredzēts pirmdien. Opozīcija ieplānojusi protesta akciju pie parlamenta ēkas svētdienas vakarā.

Gruzijā notiek masveidīgi protesti pret valdību kopš 9.aprīļa, kad valdošā partija "Gruzijas sapnis" atkārtoti iesniedza parlamentā šī likuma projektu. Tas notika gadu pēc tam, kad tā protestu dēļ bija spiesta atsaukt gandrīz identisku priekšlikumu.

Likumprojekts paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Likumprojekta pretinieki dēvē to par "Krievijas likumu" un norāda, ka likuma pieņemšana kavētu Gruzijai realizēt mērķi pievienoties ES, kas pagājušajā gadā piešķīra valstij sen kāroto kandidātvalsts statusu.

ES, ASV un ANO aicina nepieņemt šo likumu.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili ir paziņojusi, ka neparakstīs likumu, ja parlaments to pieņems. Valdošajai partijai tomēr ir pietiekami daudz deputātu parlamentā, lai pārvarētu prezidentes veto.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !