Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Jemenā bāzētie hutu nemiernieki atklājuši jaunu cietās degvielas raķeti, kas līdzinās iepriekš Irānas demonstrētajai raķetei, ko Teherāna raksturoja kā lidojošu ar hiperskaņas ātrumu, raksta "Associated Press" (AP).

Nemiernieki pirmdien izšāva savu jauno raķeti "Palestīna" ar kaujas galviņu, kas nokrāsota kā palestīniešu rūtainā šalle, pret Izraēlas teritoriju. Uzbrukums iedarbināja trauksmes sirēnas, taču nav ziņots par postījumiem vai ievainojumiem.

Trešdien publicētajos kadros redzams, ka "Palestīna" tiek pacelta uz šķietami mobilās izšaušanas platformas un strauji paceļas gaisā ar baltiem dūmiem, kas nāk no tās dzinēja. Baltie dūmi parasti ir raķetēm ar cieto degvielu.

Cietās degvielas raķetes var uzstādīt un izšaut ātrāk nekā tās, kas satur šķidro degvielu. Līdz šim ar šķidro degvielu saistītās loģistikas problēmas bijis hutu darbību "Ahileja papēdis". Nemiernieku raķešu palaišanas vietas pēdējos mēnešos ir vairākkārt cietušas no ASV un sabiedroto spēku uzbrukumiem, Rietumu valstīm tādā veidā mēģinot neitralizēt grupējuma radītos draudus kuģošanai Sarkanās jūras koridorā.

Huti raksturoja "Palestīnu" kā "vietēji ražotu" raķeti. Tomēr nav zināms, ka huti spētu ražot sarežģītas raķešu un vadības sistēmas uz vietas Jemenā, arābu pasaules nabadzīgākajā valstī, kuru jau aptuveni desmitgadi pārņēmis karš. Tomēr, neskatoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas ieroču embargo, Irāna kara laikā vairākkārt ir bruņojusi hutus. Lai gan Irāna apgalvo, ka tā neapbruņo nemierniekus, ASV un to sabiedroto sagrābtie kuģi uz klāja ir atraduši Irānas ieročus, raķešu degvielu un sastāvdaļas.

Irānas plašsaziņas līdzekļi arī ziņoja par "Palestīnas" palaišanu un raksturoja to kā vietēji ražotu, atsaucoties uz hutiem. Tomēr raķetes dizaina elementi atgādina Irānas revolucionārās gvardes izstrādātās raķetes.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !