Фото: stock.xchng
Vjetnamas blīvi apdzīvotajā Sarkanās upes deltas rajonā valsts ziemeļos 27 procentos dzeramā ūdens aku ir pārāk augsts arsēna saturs, kas var izraisīt vēzi, neiroloģiskas problēmas un hipertoniju, otrdien brīdināja zinātnieki.

Nacionālās zinātņu akadēmijas vēstīs publicētā pētījumā arī teikts, ka 44 procentos aku Sarkanās upes deltā ir arī pārmērīgi augsts mangāna saturs, kas pārsniedz ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) ieteikto līmeni un var kavēt augošu bērnu attīstību.

"Apmēram septiņus miljonus cilvēku ievērojami apdraud hroniska saindēšanās ar arsēnu. Tas ir īpaši satraucoši, jo gruntsūdeņi ir galvenais dzeramā ūdens avots visā deltā," atzina viens no pētījuma autoriem Mihaels Bergs.

Ar arsēnu saindēti gruntsūdeņi ir konstatēti arī citās valstīs, piemēram, ASV, Argentīnā, Austrālijā, Bangladešā, Čīlē, Indijā, Ķīnā, Meksikā, Peru, Taizemē un Ungārijā.

Sarkanās upes deltā, kur dzīvo 16,6 miljoni cilvēku, atrodas astoņas Vjetnamas provinces, kā arī galvaspilsēta Hanoja un ostas pilsēta Haifonga. 11 miljoniem cilvēku šajā rajonā nav pieejams ūdensvads un viņi iegūst ūdeni no akām vai citiem avotiem.

Šveices Federālā ūdens zinātņu un tehnoloģijas institūta zinātnieks Bergs un citi pētnieki paņēma ūdens paraugus no 512 privātām akām deltas rajonā un noskaidroja arsēna, mangāna un citu toksisku elementu, tostarp selēna un bārija, līmeni šajos paraugos. Toksiski elementi tika konstatēti 65 procentos aku.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !