Foto: AFP/Scanpix/LETA
Dānijā veselības uzraudzības iestādes sadarbībā ar Bruņotajiem spēkiem īsteno vērienīgu ūdeļu iznīcināšanas akciju, lai tādējādi ierobežotu Covid-19 izplatību un koronavīrusa mutāciju, vēsta aģentūra AFP.

Dānijā pieņemts lēmums nogalināt visas valsts kažokzvēru fermās esošās ūdeles pēc tam, kad kopumā 214 cilvēkiem kopš jūnija atklāti mutēti jaunā koronavīrusa paveidi, kuri nākuši no ūdeļu fermām.

Tiek uzskatīts, ka vīrusi fermās nonākuši ar inficētiem darbiniekiem, tas izplatījies starp ūdelēm, piedzīvojis mutācijas un atkal aplipinājis cilvēkus. Kopumā cilvēkiem konstatēti pieci dažādi vīrusa paveidi, no kuriem viens radījis pastiprinātas bažas, kad atklājies, ka imūnsistēmas ar to nespēj cīnīties tik efektīvi kā ar citiem paveidiem.

Konkrētais paveids pagaidām atklāts divpadsmit cilvēkiem, kuri visi dzīvo šobrīd karantīnā esošajā Nordjillendas reģionā Dānijas ziemeļos. Tas ir mutējies, neļaujot imūnsistēmām laikus saprast, ka šis vīruss ir jau reiz apkarots, un cilvēks var saslimt atkārtoti. Šādas vīrusa mutācijas rada bažas par vakcīnu efektivitāti.

Īpaši bīstamais paveids atklāts piecās ūdeļu fermās. Problēmas gan radījis fakts, ka tikai četri no divpadsmit cilvēkiem, kuriem tas atklāts, bijuši saistīti ar trim fermām. Tas nozīmē, ka šis vīrus paveids jau izplatās starp cilvēkiem.

Lai šo izplatību ierobežotu, turklāt apturētu tālāku vīrusa mutāciju, kas ūdeļu fermās var notikt salīdzinoši ātrāk nekā sabiedrībā, nolemts iznīcināt visus 17 miljonus Dānijā esošo ūdeļu. Tās masveidīgi tiek nogalinātas un, izmantojot visus iespējamos piesardzības pasākumus, apraktas militārā zonā milzīgās bedrēs. Šis darbs bez pārtraukuma norit jau vairākas dienas. Alternatīva būtu ūdeļu līķus sadedzināt, bet valstī nav tik jaudīgu krāšņu tik liela skaita dzīvnieku iznīcināšanai.

Dānijā līdz šim konstatēti 56 958 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un 750 nāves gadījumi no tā izraisītās slimības Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!