Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kolumbija saistībā ar apsūdzībām par narkotiku tirdzniecību izdevusi ASV vienu no Dienvidamerikas valsts ietekmīgākajiem gangsteriem Dairo Antonio Usugu – pazīstamu arī kā "Otonielu", raksta "Al Jazeera".

"Es vēlos atklāt, ka Dairo Antonio Usuga, ar segvārdu "Otoniels" ir izdots," trešdien tviterī paziņoja Kolumbijas prezidents Ivans Duke, nosaucot viņu par "visbīstamāko narkodīleri pasaulē".

50 gadus vecais Usuga bija visvairāk meklētā persona Kolumbijā, līdz pagājušā gada oktobrī, apjomīgas militārās operācijas rezultātā, viņš tika arestēts valsts ziemeļrietumos. Duke raksturoja Usugu kā "sociālo līderu un policijas slepkavu, zēnu, meiteņu un pusaudžu varmāku". "Šodien triumfēja likumība, likuma vara, drošības spēki un taisnīgums," piebilda prezidents.

Trešdienas pēcpusdienā piecu policijas transportlīdzekļu liela kolonna nogādāja Usugu no cietuma galvaspilsētā Bogotā uz militāro lidostu, kur viņš tika nodots ASV Narkotiku apkarošanas pārvaldes amatpersonām.

Usuga bija Kolumbijas lielākā narkotiku tirdzniecības sindikāta – "Līča klans" – vadītājs. Usugam 2009. gadā tika izvirzītas apsūdzības Amerikas Savienotajās Valstīs, kuras bija piedāvājušas 5 miljonus ASV dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas ļautu gangsteri notvert. Savienotās Valstis apsūdz Usugu un "Līča klanu" par vismaz 73 tonnu kokaīna nelikumīgu ievešanu valstī laikā no 2003. līdz 2012. gadam.

Viņš tika notverts netālu no Kolumbijas robežas ar Panamu pēc militārās operācijas, kurā piedalījās 500 karavīri. Viņa arests bija viens no lielākajiem triecieniem Kolumbijas narkotiku kontrabandas biznesam kopš Pablo Eskobara nogalināšanas 1993. gadā, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!