Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielākā daļa vāciešu atbalsta Vācijas kanclera Olafa Šolca lēmumu nepiegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus", liecina kārtējā aptauja.

Tikai 28% vāciešu atbalsta "Taurus" piegādi Ukrainai, liecina institūta "YouGov" aptauja, kas tika veikta pēc ziņu aģentūras DPA pasūtījuma.

Aptuveni 58% vāciešu ir noskaņoti pret "Taurus" piegādi Ukrainai, bet 31% respondentu principā noraida jebkādu Vācijas ieroču piegādi Ukrainai. 14% aptaujāto nebija viedokļa šajā jautājumā.

Aptauja tika veikta laikā no 1. marta līdz 5. martam un tajā piedalījās 2169 vēlētāji.

Raķetes "Taurus" paredzētas izšaušanai no lidmašīnām un var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā. Ukraina vēlas tās saņemt, lai nogrieztu frontē esošo krievu spēku apgādes ceļus.

Kijiva atkārtoti prasījusi Vācijai piegādāt raķetes "Taurus", norādot, ka tas ir vispiemērotākais ierocis dot triecienus krievu militārajiem mērķiem, kas atrodas tālu aiz frontes līnijas.

Šolcs bažījas, ka "Taurus" piegāde var ieraut Vāciju karā, ja kāda no šim raķetēm trāpīs Krievijas teritorijā.

"YouGov" aptaujas liecina, ka vāciešu pretestība "Taurus" piegādei Ukrainai pēdējās nedēļās ir augusi. Februāra sākumā 31% vāciešu atbalstīja šo raķešu nodošanu Ukrainai un tikai 49% bija noskaņoti pret šādu soli.

Savukārt Bundestāgā dominē labvēlīga attieksme pret iespējamo raķešu piegādi. To atbalsta gan koalīcijā esošie zaļie un brīvie demokrāti (FDP), gan opozīcijā esošie konservatīvie (CDU/CSU).

Lietuvas armija iepērk kravas automašīnas, no kurām daļu nodos Ukrainai

Lietuvas bruņotie spēki par aptuveni 16 miljoniem eiro no Francijas ražotāja "Renault Truck SAS" iegādājas piecas kravas automašīnas "Renault D", paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija, norādot, ka vairākas no tām tiks nodotas Ukrainai.

Lietuvas armija šīs automašīnas plāno izmantot apgādes un apmācību vajadzībām, bet vairākas no iepirktajām kravas automašīnām tiks nodotas Ukrainai kā daļa no Lietuvas vadītās atmīnēšanas koalīcijas palīdzības.

Pilnpiedziņas kravas automašīnas "Renault D" ir ar piecu tonnu celtspēju un ir paredzētas dažādu kravu un aprīkojuma pārvadāšanai.

Kā informēja Aizsardzības ministrijā, vairāk nekā 45% no šā gada Lietuvas aizsardzības budžeta jeb gandrīz viens miljards eiro tiks tērēti Lietuvas armijas modernizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!