Foto: AFP/Scanpix/LETA

Militāro huntu vadītā Nigēra, Burkinafaso un Mali vienojušās izveidot kopīgus spēkus, lai cīnītos pret draudiem drošībai savās teritorijās, atsaucoties uz Nigēras bruņoto spēku komandiera Musa Salau Barmū paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Paziņojums liecina par ciešāku sadarbību trīs militāro huntu pārvaldīto valstu starpā, kopš kaimiņvalstis Rietumāfrikas nemiernieku plosītajā Sahēlas reģionā pārtrauca militārās attiecības ar ilgstošajiem sabiedrotajiem, tai skaitā Franciju, un izveidoja sadarbības vienošanos, kas tiek dēvēta par Sahēlas valstu aliansi (AES).

Televīzijas uzrunā Barmū norādīja, ka jaunā darba grupa sāks savus pienākumus veikt "pēc iespējas ātrāk, lai risinātu drošības problēmas", tomēr nesniedza sīkāku informāciju par spēku izmēru vai darbības jomu.

Vardarbība reģionā, ko veicinājusi desmit gadus ilgā cīņa ar islāmistu grupējumiem, ir saasinājusies kopš varu trīs valstīs pēc apvērsumiem pārņēma militārās huntas, uzsver aģentūra. Īpaši vardarbība pastiprinājusies 2023. gadā, kad konfliktos bojā gājušo skaits reģiona centrālajā daļā pieauga par 38%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, norāda ASV bāzētā nevalstiskā organizācija ACLED. Pagājušajā gadā Burkinafaso vien nogalināti vairāk nekā 8000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!