Foto: AFP/Scanpix/LETA
6893 Krievijas Federācijas pilsoņi, bijušie Latvijas nepilsoņi, nav nokārtojuši latviešu valodas prasmes pārbaudi vismaz A2 līmenī, vēsta Valsts izglītības satura centra vadītāja Liene Voroņenko. Tas ir 61% no 11 301, kas ieradās uz pārbaudi. Līdz novembrim iespējams mēģināt atkārtoti. Tiem, kam neizdosies nokārtot pārbaudi, iesaka izsniegt uzturēšanās atļauju uz diviem gadiem.

Sertifikāts par latviešu valodas zināšanām vismaz A2 līmenī nepieciešams, lai Krievijas pilsoņi, uz kuriem attiecas Imigrācijas likums, varētu iegūt Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā – spēku zaudējušās uzturēšanās atļaujas vietā.

Grozījumi Imigrācijas likumā tika apstiprināti pagājušā gada septembrī, pirms Saeimas vēlēšanām. Automātiskā pastāvīgā uzturēšanās atļauja dzīvošanai Latvijā kādreizējiem Latvijas nepilsoņiem, kam ir Krievijas pilsonība, spēku zaudējusi 2. septembrī. Termiņu varēja pagarināt līdz gada beigām, piesakoties atkārtotam latviešu valodas eksāmenam. Lai iegūtu ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijā, līdz 1. septembrim Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vajadzēja iesniegt vairākus dokumentus, ieskaitot sertifikātu, kas apliecina valsts valodas zināšanas vismaz A2 līmenī.

Likuma grozījumi skāruši ap 25 tūkstošiem Krievijas pilsoņu, kas saskaņā ar oficiālajiem datiem šobrīd dzīvo Latvijā un līdz 2003. gada maijam nomainījuši Latvijas nepilsoņa pasi pret Krievijas. Valsts valodas prasmju pārbaude bija jāveic ap 18 tūkstošiem personu. No eksāmena atbrīvotas personas, kas jaunākas par 14 un vecākas par 75 gadiem, kā arī tie, kas izglītību ieguvuši latviešu valodā. Medicīniski attaisnotu atbrīvojumu no pārbaudes varēja izsniegt tikai rehabilitologs vai psihiatrs, bet ne visiem izdevās tikt pie speciālista.

  • Kā notika valsts valodas prasmju pārbaude?
  • Kādi ir rezultāti?
  • Kas notiks ar tiem, kas uz pārbaudi neieradās?
  • Kādi drošības pasākumi tika piemēroti?
  • Kādas tendences pamanīja vērtētāji?
  • Kā iesniegt apelāciju, un kurš to dara?
  • Kā atkārtot pārbaudījumu?
  • Kādas ir perspektīvas?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!