Fоtо: LETA
19. jūlijā valsts aizsardzības dienestu (VAD) sāka jaunais iesaukums – jaunieši, kas aizvadītajā ziemā tika izvēlēti pēc nejaušības principa. Vai sekos jauns iesaukums? Kā notiek iesaukšana Latvijas armijā un vai iespējams dienestu pārcelt uz vēlāku laiku? Kas notiks, ja no iesaukuma centīsies izvairīties? "Delfi" apkopojis atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par VAD.

Jau vēstīts, ka VAD trešajā iesaukumā netika sasniegts pietiekams brīvprātīgo skaits, tādēļ trūkstošo jauniesaucamo skaitu nolēma nodrošināt, rīkojot atlasi pēc nejaušības principa. Dienestā, kas sāksies šī gada 19. jūlijā, bija nepieciešami 480 karavīri. Brīvprātīgi dienestam pieteicās 515 personas, no kurām pēc veselības pārbaudēm par dienestam derīgām atzītas vairāk nekā 320, vēl 150 personas pievienosies obligātajam dienestam pēc atlases. Pavēstes nosūtītas 300 jauniešiem vecumā no 18 līdz 19 gadiem, jo pieredze rāda – pēc pārbaudēm atsijājas apmēram puse.

Ceturtajam iesaukumam dienestā, kas sāksies 2025. gada janvārī, pieteikušies 385 brīvprātīgie. Pagaidām nav zināms, cik no viņiem tiks atzīti par dienestam derīgiem. Paredzēts, ka dienestu janvārī sāks 210 karavīri. "Pašlaik norisinās brīvprātīgo kandidātu vērtēšana 2025. gada janvāra iesaukumam, un atlase pēc nejaušības principa netiek plānota," norāda Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vadītājs Roberts Skraučs.Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par iesaukumu VAD "Delfi" atbild Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāvji.

1. Vai VAD var iesaukt jaunieti ar dubultpilsonību – piemēram, Latvijas un Lielbritānijas vai kādas ES dalībvalsts?

Jā, jaunietis ar dubultpilsonību ir pakļauts valsts aizsardzības dienestam, izņemot gadījumos, ja viņš ir dienējis ārvalstu militārajā dienestā vai ārvalstīs ir pildījis valsts aizsardzības civilo dienestu. Vienlaikus tas neliedz ārvalstu pilsoņiem dienestam pieteikties brīvprātīgi.

2. Vai pilna laika (dienas un vakara studijas) universitātes studentu var iesaukt VAD? Un kā ir ar nepilna laika klātienes un neklātienes studentiem?

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !