Foto: Pixabay

Lai gan Eiropā par digitālā eiro ieviešanu vēl tikai norit izpētes darbi, šis jaunais naudas veids kļuvis par populāru apspriedes tematu dezinformatoru aprindās. Apgalvojumi, ka šis naudas formāts paredzēts, lai ierobežotu mūsu iespējas tērēt naudu vai lai mūs no tās atbrīvotu, gan neatbilst patiesībai.

Pēdējās nedēļas laikā sazvērestības teoriju piekritējs Artūrs Klēbahs sociālajā platformā "Facebook" šim tematam veltījis pat vairākus video. Vienā no tiem vinš apgalvo, ka digitālo naudu būšot iespējams ieprogrammēt ar noteiktu derīguma termiņu, pēc kura tā "vienkārši būs izgaisusi", dažas dienas vēlāk viņš papildina, ka nauda būšot ieprogrammēta, lai par to nevarētu "pirkt tādus produktus, ko kaut kur augšā pasaulē būs nolēmuši, kas ir neveselīgi planētai." Digitālā nauda būšot arī "izsekojama un apstādināma" brīdī, kad Eiropas Savienība, iespējams, izlemšot pilnībā atteikties no skaidras naudas. Šī visa informācija esot norādīta "digitālās naudas izstrādes dokumentu vadlīnijās". Tiesa, uz "Delfi" aicinājumu atklāt avotu, kur ar šīm vadlīnijām var iepazīties, Klēbahs neatsaucās.

Latvijas Bankā uzsver, ka digitālais eiro nekādā veidā nav paredzēts, lai aizstātu kādu no esošajiem naudas veidiem, tai skaitā skaidru naudu, bet gan lai papildinātu esošās naudas formas, piedāvājot sabiedrībai brīvprātīgas, alternatīvas norēķinu iespējas.

Moderno maksājumu eksperts Reinis Vecbaštiks skaidro – apgalvojums, ka digitālā nauda būtu programmējama, ir aplams, jo tad tas būtu vaučeris, kas izdots ar iepriekš noteiktu lietošanas nolūku, turklāt, šāda programmējamība ir pretrunā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes apstiprinātajiem digitālā eiro pamatprincipiem. Tie nosaka, ka digitālais eiro nekad nebūs programmējams. Šis aizliegums ir īpaši atrunāts arī Eiropas Komisijas publicētajā digitālā eiro regulas priekšlikumā (24.panta 2.punkts), proti, digitālais eiro nedrīkst būt naudas vienība, kam noteikti izlietojuma nosacījumi noteiktu preču, pakalpojumu iegādei vai izlietošanas laika termiņš. "Ja projekts būs sekmīgs un digitālais eiro ieviests, tas vienmēr būs konvertējams 1:1 ar citām eiro valūtas naudas formām, tostarp ar skaidro naudu," norāda Vecbaštiks.

Speciālists arī uzsver - digitālā eiro ieviešanas mērķi ir pavisam citādi: "Galvenokārt nodrošināt, ka digitālajā laikmetā ikvienam eirozonas iedzīvotājam ir iespējas piekļūt un izmantot elektroniskas norēķinu iespējas. Digitālais eiro kā publiskā (centrālās bankas) nauda būtu bezmaksas norēķinu instruments un lietojams visā eirozonā, kā arī nodrošinātu augstākus privātuma standartus esošajiem elektronisko maksājumu risinājumiem."

Vairāk par digitālo eiro lasi un klausies šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!