Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Aprīlī vairākos "Telegram" kanālos tika izplatīts ASV prezidenta paziņojums, ko viņš it kā esot izteicis kādā pasākumā kopā ar Japānas premjerministru. Šajā rakstā skaidrojam, cik patiesi ir tīmeklī izplatītie apgalvojumi.

11. aprīlī "Telegram" tīklā sāka cirkulēt īss video, kurā ASV prezidents Džo Baidens it kā saka: "Mēs esam vienādi – Japāna un ASV. Mūs var šķirt attālums, bet paaudzi pēc paaudzes mēs esam kopā cīnījušies par kopīgām cerībām un kopīgām vērtībām." Blakus Baidenam stāv Japānas premjerministrs Fumio Kisida. Spriežot pēc atmosfēras un politiķu apģērba, videoklipā redzama kāda svinīga pieņemšana.

Vairāki "Telegram" kanāli Baidena paziņojumu vērtēja kā liekulību vai vismaz aizmāršību no ASV līdera puses. "Džo Baidens nespēja izteikt tostu bez špikera un teica, ka Otrā pasaules kara laikā ASV un Japāna "cīnījās par kopīgām vērtībām"," rakstīja kanāls "Pravdivost".

Savukārt "Zloi pruf️" rakstīja: "Vectēvs Bidons paskaidroja sķielējošajam suši cienītājam, ka ASV un Japāna daudzās paaudzēs kopā cīnījās par kopīgiem ideāliem, bet ļaunais Putins nez kāpēc bombardēja Pērlhārboru un pēc tam nometa vēl divas atombumbas uz Japānas pilsētām."

Daudzu citu kanālu autori, lai gan izteicās piezemētāk, tomēr pārmeta ASV prezidentam, ka viņš "ir aizmirsis, kurā pusē Otrajā pasaules karā bija Japāna". Baidena paziņojumu ēterā citēja arī Kremļa propagandas TV kanāls "Rossija 1", piebilstot: "Un neapstrīdēsi: gan Pērlhārborā, gan kauju par Ivodzimu laikā amerikāņi ar japāņiem viens bez otra nu patiešām nevarēja iztikt."

Meklējot video izcelsmi, jāņem vērā, ka 8. aprīlī Japānas premjerministrs Fumio Kisida ieradās Vašingtonā nedēļu ilgā valsts vizītē. Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu ziņoto vizītes darba kārtībā bija iekļautas diskusijas par aptuveni 70 jautājumiem, tostarp ASV un Japānas aizsardzības saišu stiprināšanu Ķīnas nostiprināšanās laikā. Baltais nams 10. aprīlī par godu Kisidas vizītei rīkoja svinīgas vakariņas ar Baidenu. Tieši šajā pieņemšanā tika uzņemts videoieraksts, kura fragments ir izplatīts "Telegram" kanālos. Pilnu fragmentu no svinīgā pasākuma atklāšanas uzrunas publicēja portāls "C-SPAN" un žurnāla "Forbes "YouTube" kanāls. Ar pasākuma video fragmentiem dalījās arī aģentūra "Associated Press" (AP). Pilns Baidena tosta tekts ir pieejams ASV Baltā nama oficiālajā tīmekļa vietnē.

Un šajos avotos redzamajā fragmentā Baidena teiktais atšķiras no tā, kas izplatījies krievu valodas "Telegram" kanālos un medijos. Baidens teica: "Mēs esam vienādi – Japāna un Amerikas Savienotās Valstis. Mūs var šķirt attālums, bet no paaudzes paaudzē mūs vieno vienas un tās pašas cerības, vienas un tās pašas vērtības." "Telegram" ziņu sižetos vārdi par vērtībām, kas vieno, pārveidoti par "mēs cīnījāmies kopā". Iespējams, blogeri nepareizi sadzirdēja teikto un sajauca divas frāzes angļu valodā: "we are brought together" un "we fought together".

Tomēr zīmīgi, ka amerikāņu un Japānas angļu valodā rakstošie mediji šādu kļūdu nepieļāva.Runājot par ASV un Japānas līdzībām, ASV līderis rezumēja personīgo stāstu, ko viņš teica tosta sākumā: "Dažas dienas pēc manas inaugurācijas pirms vairāk nekā trim gadiem es saņēmu lielu spīdīgu, ar uzlīmēm aplīmētu sarkani zilu aploksni. Tajā bija vēstules no japāņu skolēniem, kuri, tāpat kā savulaik es bērnībā, stostās. Kad skolotāja savai klasei pastāstīja, ka arī es bērnībā cietu no stostīšanās, bērni sāka starot, pasmaidīja un teica: "Mēs esam vienādi." Un mēs patiešām esam vienādi – Japāna un ASV."

Secināms, ka savā runā Baidens neapgalvoja, ka ASV un Japāna Otrajā pasaules karā cīnījās kopā. Gluži pretēji, viņš vairākas reizes atgādināja, ka abas valstis savulaik bija "zvērināti ienaidnieki" un ka to draudzība ir nākusi pēc "postoša naidīguma, kas valdīja pirms tam". Japānas premjerministrs Kisida atbildes tostā uzsvēra, ka abas valstis ir mērojušas garu ceļu, kas ir novedis pie "nesatricināmas" draudzības.

ASV un Japāna stabilas tirdzniecības un diplomātiskās attiecības nodibināja 19. gadsimta vidū, kad Uzlecošās saules zeme atteicās no izolācijas politikas un Meidži restaurācijas laikā atvērās pasaulei.

Pirmajā pasaules karā Vašingtona un Tokija bija sabiedrotās un atbalstīja Antantes karaspēku. Attiecības saasinājās 1931. gadā, kad Japāna iebruka Mandžūrijā, bet pēc deviņiem gadiem Āzijas valsts noslēdza militāru un politisku aliansi ar Ādolfa Hitlera vadīto Vāciju un Benito Musolīni Itāliju.

Otrajā pasaules karā ASV un Japāna bija tiešas militāras pretinieces un cīnījās viena pret otru. 1951. gadā Tokija parakstīja Sanfrancisko miera līgumu un pieņēma tā saukto Jošidas doktrīnu (nosaukta Japānas premjerministra 1946-1954. vārdā), saskaņā ar kuru Japāna bija ASV sabiedrotā aukstajā karā.

Turpmākajās desmitgadēs valstis aktīvi sadarbojās dažādās jomās, un samierināšanās tika simboliski nostiprināta visaugstākajā līmenī, izmantojot valsts vizītes. Baraks Obama 2016. gadā kļuva par pirmo ASV prezidentu, kas apmeklēja kodolkatastrofas izpostīto Hirosimu, savukārt Japānas premjerministrs Sindzo Abe devās uz ASV ostas pilsētu Pērlhārboru – pēc japāņu uzbrukuma šai pilsētai ASV iesaistījās Otrajā pasaules karā. "Abu līderu vizīte demonstrē izlīguma spēku, kas bijušos pretiniekus ir pārvērtis par tuviem sabiedrotajiem," toreiz rakstīja Baltais nams.

Pati agrākā līdz šim atrastā publikācija ar nepareizi tulkotiem un interpretētiem Baidena vārdiem parādījās "Telegram" kanālā "Takers Karlsons krieviski un citi" 11. aprīlī 04:43 pēc Maskavas laika. Videoklipa parakstā autors izmantoja kļūdainu tulkojumu "cīnījās kopā par kopīgām cerībām un kopīgām vērtībām" un piebilda savā vārdā: "Īpaši Otrā pasaules kara laikā...".

Trīs minūtes vēlāk to pašu video publicēja kanāls "Ne. Sahar Live", papildinot ar komentāru: "Vecais Džo atkal aizmirsa izdzert tabletes un apkaunoja sevi – viņš nespēja uzsaukt tostu bez špikera un aizmirsa, kurā pusē Otrajā pasaules karā cīnījās Japāna". Vēl vairāk izkropļots šis citāts parādījās pēc stundas kanālā "Golos Mordora": "Džo Baidens teica, ka Otrā pasaules kara laikā ASV un Japāna "cīnījās par kopīgām vērtībām"."

Tomēr vairums kanālu kopēja tekstu, ko publicēja kanālā "Vesti" plkst. 09:01. Tajā bija teikts: "Džo Baidens nevarēja pateikt tostu bez špikera un teica, ka Otrā pasaules kara laikā ASV un Japāna "cīnījās par kopīgām vērtībām". Tieši šāds formulējums parādījās, piemēram, propagandas kanālos "Solovjov" un "Putins Telegramā".

Rezumējot, Baidens šīs tikšanās laikā neteica, ka ASV un Japāna cīnījās kopā. Viņš lietoja frāzi "mūs vienoja" ("we were brough together"), nevis "mēs cīnījāmies kopā" ("we fougt together"). Daudzi "Telegram" kanāli, kas izplatīja šo video, ne tikai sniedza nepareizu tulkojumu, bet arī papildināja citātu, apgalvojot, ka Baidens runājis tieši par Otro pasaules karu.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !