Fоtо: Kadrs no video

Kopš Krievija 2022. gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā un drīz vien cieta smagus dzīvā spēka zaudējumus, medijos dažkārt ziņots par to, ka agresorvalsts savās rindās vervē dažādu trešo valstu pilsoņus, piemēram, no Indijas, Nepālas un Āfrikas kontinenta. Šo faktu nav laiduši garām arī dezinformatori vai nejauši maldinātāji.

Tā aprīlī sociālajos tīklos "TikTok", "Facebook" un "Instagram" izplatījās video ar nosaukumu "Liela afrikāņu grupa pievienojusies Krievijas armijai", kurā redzama soļojošu un dziedošu tumšādaino karavīru vienība kādā militārajā parādē, kur malās ierindā redzami stāvam gaišādaini karavīri un Krievijas karogu krāsas.

Fоtо: Kadrs no video

Video komentē kāds vīrieti dzeltenā kreklā, sakot: "Ganieši pievienojas Krievijas armijai. Vai varat iztēloties? Tie ir ganieši." Kungs tālāk skaidro, ka Krievijas armija ir "varenākā pasaulē", tāpat viņš piemin, ka "Putins ir apliecinājis, ka ir spēcīgākais prezidents uz Zemes".

Video nepalika nepamanīts arī Āfrikā un tam uzmanību maija vidū pievērsis panafrikāniskais ziņu portāls "AllAfrica".

Portāla faktu pārbaudītāju gan ātri apgāž apgalvojumu, ka ierakstā redzami Rietumāfrikas valsts Ganas karavīri. Žurnālisti norāda, ka vienības priekšgalā soļojošais karavīrs nes Dienvidāfrikas valsts Angolas karogu (Ganas un Angolas karogi nav vienādi), tāpat Angolas karogs redzams uz karavīru formastērpu uzšuvēm.

Līdz ar to ir skaidrs, ka video redzamie karavīri nav no Ganas, bet gan Angolas. Taču vai angolieši ir pievienojušies Krievijas spēkiem?

Pārbaudot video kadrus, žurnālisti atklājuši, ka oriģinālais video publicēts vēl pirms pilna mēroga iebrukuma 2018. gadā, tātad, ir sešus gadus vecs. Savukārt ar to saistītie teksti krievu un angļu valodās norāda, ka ierakstā redzama parāde par godu Krievijā 23. februārī svinamajai Tēvzemes aizstāvju dienai.

Tāpat rakstos paskaidrots, ka šī parāde notikusi Sibīrijas pilsētā Omskā, bet melnādainie karavīri ir Omskas karaskolā studējoši Angolas kadeti, kas piedalās pasākumā, nevis ir Krievijas armijas karavīri. Plašāks video no šīs parādes redzams te. Plašāka reportāža par pasākumu šeit.

Ar naftu bagātā Angola ilgstoši uztur ciešas saites ar Krieviju. Jau PSRS laikā Maskava atbalstīja Angolas valdošo partiju karā pret nemierniekiem. Tomēr pēc prezidenta Žuau Lourenso ievēlēšanas 2017. gadā valsts sākusi stiprināt saites ar ASV, skaidro aģentūra AFP.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !