Lai gan Irāna, palīdzot Krievijai tās karā pret Ukrainu, ir pievienojusies Maskavas-Pekinas pret Rietumiem vērstajai asij, dezinformācijas laukā Teherāna vairāk koncentrējas uz Izraēlu, bet tās informatīvā ietekme Rietumos ir nenozīmīga, raidījumā "Komandcentrs" vērtē Latvijas Ārpolitikas institūta Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

Dezinformācija ir daļa no Irānas propagandas jau kopš Islāma revolūcijas 1979. gadā, bet galvenokārt tā mērķēta režīma varas konsolidēšanai un pret Izraēlu. Lai gan informācijas kampaņas attīstās un mainās, pētniece vērtē, ka dezinformācijas jomā Teherānas rokas "šobrīd nesniedzas tik tālu", lai kaitētu Rietumiem un ASV, uzskata Broka.

Vienlaikus valsts iekšienē galvenais instruments, kā izbeigt tautas protestus, ir represijas un vardarbība. Dezinformācija šajā gadījumā darbojas tikai uz tiem cilvēkiem, kas ir pa vidu starp kvēliem režīma atbalstītājiem un pretiniekiem, lai atjaunotu vai nostiprinātu viņu ticību režīmam. Vairāk par to visu skatieties ierakstā.

Pilnu raidījuma "Komandcentrs" epizodi par to, kas gaidāms Irānā pēc prezidenta Ibrahima Raisi nāves helikoptera avārijā, var skatīties šeit.

Visus rakstus par dezinformāciju var lasīt sadaļā "Atmaskots".

Публикация создана при софинансировании Европейского союза. Мнения, которые выражаются в публикациях, не отражают официальную позицию Евросоюза или Еврокомиссии. Еврокомиссия не несет ответственности за информацию, включенную в публикацию.

EU fundingBECID

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !