Krievijas iebrukums Ukrainā, lai gan nav kardināli mainījis Kremļa dezinformācijas vēstījumu būtību, kur dominē "rusofobija" un Rietumu "kaitniecība pret Krieviju", tomēr maina uzsvarus – daudz uzmanības tiek pievērsts "speciālajai militārajai operācijai", sankcijām un tēmām, kas saistītas ar Ukrainā notiekošo, skaidro Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Mārcis Balodis.

Starp dezinformācijas vēstījumiem izceļama pievēršanās "Rail Baltica" projektam. Kā maldina propagandisti, projektam nav vispār nekādas jēgas, ja caur Latviju netiek tranzītā vestas Krievijas preces. "Rail Baltica" mērķis gan ir cits – iekļaut Baltijas valstis Eiropas dzelzceļa tīklā.

Kara kontekstā izskan vēstījums, ka Ukrainā Krievija "rīkojas delikāti", bet pret Baltijas valstīm Maskavai tādas pietātes vairs nebūšot. Propagandisti turklāt secina, ka Baltijas valstīs Krievija "problēmu atrisinātu trīs dienās".

Propagandisti arī spēj atrast pozitīvo savās neveiksmēs Ukrainā, piemēram, līdz ar Ukrainu iebrukuma laikā tiekot "demilitarizēta" arī NATO, bet Rietumu piegādātajiem ieročiem neesot vispār nekādas nozīmes.

Vairāk par to visu video. Ar ziņojumu par gada pirmā ceturkšņa Krievijas dezinformācijas tendencēm Latvijā un Baltijas valstīs var iepazīties šeit.

Pilnu raidījuma "Komandcentrs" epizodi, kur runāts par Ķīnas interesēm Krievijā un iespējamo atbalstu agresoram, var skatīties šeit.

Savukārt visus "Delfi" faktu pārbaudes rakstus var lasīt sadaļā "Atmaskots".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!