Foto: Publicitātes foto

Šā gada 29. aprīlī pulksten 11.00 aicinām sekot līdzi Delfi.lv tiešraidē ekspertu prezentācijām un diskusijai "Skolotājs kā vietējais un starptautiskais zināšanu eksportētājs.".

Šī mācību gada sākumā Latvijas skolās trūka vairāk nekā 1000 pedagogu. Turklāt teju katrs trešais jeb 27% Latvijas skolotājs atzīst, ka bieži apsver profesijas maiņu, bet 16% atklāj, ka par to domā ļoti bieži, liecina Latvijas Zāļu ražotāju asociācijas un pētījumu kompānijas "Norstat" veiktais sabiedriskās domas pētījums. Vienlaikus jau tagad Latvijas turīgākās pašvaldības ar dažādiem labumiem cenšas pārvilināt skolotājus no citām pilsētām vai reģioniem. Taču konkurence par skolotājiem pieaug ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī. Lai nodrošinātu pamata un vidējo izglītību bērniem un jauniešiem, pēc UNESCO aplēsēm līdz 2030. gadam pasaulē būs nepieciešami papildu 44 miljoni skolotāju. Tas nozīmē, ka skolotājs gan lokālā, gan globālā līmenī būs viena no pieprasītākajām profesijām.

Kas mācīs Latvijas bērnus pēc gada, pieciem un desmit? Vai esam gatavi skolotāju eksportam un importam? Ar kādiem instrumentiem varam celt skolotāju profesijas prestižu sabiedrībā un veidot skolotāju ataudzi pietiekamā apjomā? Kā kļūt par zināšanu eksportētājiem pasaulē? Vai un kā novērst skolotāju aizplūšanu no reģioniem uz lielajām pilsētām un pat valsts? Ko domā Latvijas skolotāji par esošo situāciju un kas viņu motivē un demotivē ikdienā?

Programmā:

  • Latvijas skolotāju aptaujas rezultāti par viņu motivācijas un demotivācijas galvenajiem faktoriem.

  • Skolotāju migrācija Latvijas robežās un ārpus tām: reālā situācija un galvenās problēmas.

  • Skolotāju trūkuma ietekme uz mūsu valsts ekonomiku tagad un nākotnē.

  • Motivācijas instrumenti jauniešu izvēlei studēt pedagoģiju un veidot karjeru šajā jomā.

  • "Olainfarm" un "Centrālā laboratorija" stipendiju pasniegšana jaunajiem ķīmijas un bioloģijas skolotājiem.

Diskusijā piedalīsies:

  • Gundars Bērziņš, Latvijas Universitātes rektors;

  • Rūdolfs Kalvāns, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas prezidents un Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors;

  • Raina Dūrēja- Dombrovska, Latvijas Zāļu ražotāju asociācijas izpilddirektore;

  • Stella Lapiņa, SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāja;

  • Kristaps Jaudzems, Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes profesors, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Fizikāli organiskās ķīmijas laboratorijas vadītāj


 1. https://www.delfi.lv/193/politics/55896004/ar-trauksmes-signaliem-pirms-jauna-macibu-gada-trukst-vismaz-1000-pedagogu 

2. Sabiedriskās domas pētījumu 2024.gada aprīlī veica "Norstat", reprezentatīvā aptaujā aptaujājot vairāk nekā 100 Latvijas skolotājus.

3. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000388832 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!