Slavenības – vides aizstāvji un dabas draugi
Raksts: Līga Švāne
Foto: VidaPress
Klimata problēmas un globālā sasilšana jau sen vairs nav temati, kas pāris reizes gadā tiek cilāti tikai starptautiskās valstu līderu sanāksmēs. Arvien vairāk ļaužu sāk piedomāt pie tā, kā viņu rīcība ietekmē planētas veselību, un aktīvi iesaistās vides aizsardzībā. Dabas draugu vidū ir arī daudzas sabiedrībā zināmas personības no šovbiznesa aprindām. Šīs slavenības ne tikai dibina fondus un dāsni ziedo līdzekļus vides aizsardzībai, bet savu atpazīstamību arī izmanto, lai uzrunātu pēc iespējas plašāku auditoriju un pievērstu sabiedrības uzmanību būtiskām problēmām.

Holivudas spīdeklis Leonardo Dikaprio

Oskarotais aktieris Leonardo Dikaprio ir viens no pamanāmākajiem un zināmākajiem vides aktīvistiem Holivudā. 1998. gadā viņš izveidoja savā vārdā nosauktu labdarības fondu "The Leonardo DiCaprio Foundation", kas veltīts visu Zemes iedzīvotāju ilgtermiņa veselībai un labklājībai ar mērķi mazināt klimata krīzi un pasargāt dabas bioloģisko daudzveidību. Gadu gaitā aktieris ap sevi sapulcējis prāvu domubiedru pulku, kurā netrūkst filantropu, zinātnieku, ekspertu un sabiedrībā zināmu cilvēku, kas planētas glābšanu izvirzījuši par savu misiju un nežēlo līdzekļus šī mērķa realizēšanai.

VidaPress
Mātei Zemei sāp. Un viņai ir nepieciešama tāda domājošu, gādīgu un aktīvu bērnu paaudze kā jūs visi, lai pasargātu viņas nākotni.
Leonardo Dikaprio intervijā izdevumam "Hollywood Reporter"

Britu princis Harijs

Kad runa ir par Lielbritānijas princi Hariju, daudzi piemin viņa māti princesi Diānu, kura savas dzīves laikā aktīvi darbojās dažādās labdarības organizācijās, kas veltītas bērnu, dzīvnieku un dabas aizsdardzībai. Dēls turpina ceļu pa savas mammas iemīto taciņu, cenšoties kaut par kripatiņu padarīt pasauli labāku. Īpaši tuva Harija sirdij ir Āfrika un tās cēlie dzīvnieki, no kuriem daudzi malumedniecības dēļ ir apdraudēti. Tā, piemēram, 2015. gadā princis devās trīs mēnešu garā tūrē pa četrām Āfrikas dienvidu valstīm un kopā ar vietējiem reindžeriem un veterināriem piedalījās ekspedīcijās, kurās degunradžiem tika saudzīgi nogriezti ragi, tādējādi cenšoties tos pasargāt no brutālas nāves, nonākot malumednieku ķetnās.

VidaPress

"Halks" Marks Rufalo

Foto: VidaPress
Amerikāņu aktieris Marks Rufalo, kurš lielai daļai kinomīļu pazīstams ar komiksu supervaroņa Halka lomu, jau daudzus gadus aktīvi līdzdarbojas dažādos projektos, kas saistīti ar vides aizsardzību. Viņš ir arī viens no klimata un tīras enerģijas finansēšanas organizācijas "The Solution Project" līdzdibinātājiem. Tāpat arī aktieris vairākkārt piedalījies protestos pret naftas un gāzes urbumu veidošanu, aicinot sabiedrību un valstu vadītājus izvērtēt, kādu kaitējumu šāda enerģijas ieguve nodara dabai. "Mums nav vajadzīgs supervaronis, bet varbūt mums vajag vairāk cilvēku, kas sadusmotos un sāktu rīkoties," esejā izdevumā "Grist" 2015. gadā vēstīja Rufalo.

Britu aktrise Emma Vatsone

Foto: VidaPress
Britu aktrise, Harija Potera filmu zvaigzne Emma Vatsone iestājas par ilgtspējīgu modi un, sekojot savai pārliecībai, ir radījusi dabai draudzīgu apģērbu zīmolu "Pure Threads". Vatsone liek lietā savu atpazīstamību, lai atbalstītu un popularizētu arī citus modes zīmolus, kas strādā bezatkritumu rūpnīcās un apģērbu ražošanā izmanto ētiski iegūtus materiālus. Savu "zaļo domāšanu" aktrise 2016. gadā krāšņi nodemonstrēja arī uz sarkanā paklāja prestižajā Tērpu institūta noslēguma ballē "Met Gala", kas ik gadu notiek Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzejā. Viņas kleita (attēlā) bija darināta no pārstrādātām plastmasas pudelēm, un savos komentāros žurnālistiem aktrise toreiz lepojās, ka "katra šī skaistā tērpa detaļa ir izgatavota, domājot par ilgtspējību".

Aktrise Rozārio Dausone

Savukārt amerikāņu aktrise Rozārio Dausone ir norūpējusies par lauksaimniecības zemju degradācijas procesiem. Aicinot sabiedrību pievērst uzmanību šai problēmai, viņa 2019. gadā izdeva dokumentālo filmu "The Need to Grow", kurā stāstīts par to, cik būtiski ir aizsargāt un saglabāt augsnes auglīgo virskārtu, kas cilvēku bezatbildīgās saimniekošanas dēļ ir apdraudēta. Jāuzsver, ka aktrise ir vides aktīviste jau kopš bērnības – rūpēties par dabu viņai iemācījuši vecāki. Rozārio bija tikai 10 gadu, kad viņa piedalījās savā pirmajā protestā pret koku izciršanu.

VidaPress
"Teikt, ka mums rūp šīs planētas nākotne, teikt, ka mums rūp mūsu sugas izdzīvošana, un nerīkoties vienkārši vairs nav iespējams," Rozārio Dausones citāts no dokumentālās filmas "The Need to Grow"

Holivudas ikona Džeina Fonda

Holivudas leģenda Džeina Fonda pēdējos gados regulāri piedalās protestos pret politiķu nepietiekamo uzmanību klimata izmaiņām, un cienījamā kundze savu aktivitāšu dēļ pat tikusi apcietināta. Vides aizsardzības un klimata izmaiņu kustībai viņa pievērsusies, iedvesmojoties no zviedru aktīvistes Grētas Tūnbergas. Tāpat kā daudzi citi sabiedrībā zināmi cilvēki, arī Fonda intervijās vairākkārt norādījusi, ka viņas mērķis ir izmantot savu slavu un atpazīstamību, lai pēc iespējas plašāk izskanētu vēstījums par to, ka pasaulei draud klimata krīze. Tāpat arī viņa iestājas par to, ka ir strauji jāsamazina oglekļa dioksīda emisijas, lai novērstu katastrofālu globālo sasilšanu.

VidaPress
"Esmu nobažījusies – vai vispār būs nākotne? Man ir bērni un mazbērni, un es domāju par to, vai arī viņi varēs iesaistīties, kad izaugs? Vai viņiem būs gaiss, ko elpot? Vai bērniem būs nākotne, kurā viņi varēs būt politiski aktīvi? Tikai tam ir nozīme," Džeina Fonda 2020. gadā intervijā izdevumam "Harper's Bazaar"

Supermodele Žizele Bundhena

Foto: VidaPress
Brazīliešu supermodele Žizele Bundhena, pēc pašas vārdiem, visu mūžu izjutusi dziļu saikni ar dabu. Tiesa, pagrieziena punkts viņas pasaules uztverē noticis 2004. gadā, kad tobrīd slavas zenītā esošā modele pirmoreiz paviesojusies Amazones lietus mežos, kur pavadījusi laiku ar vietējiem ļaudīm un pati savām acīm redzējusi, cik lielu kaitējumu dabai, dzīvniekiem un cilvēkiem nodara mežu izciršana. "Šī pieredze lika man pamosties. Tas bija viens no svarīgākajiem manas dzīves momentiem," intervijā izdevumam "Elle" pērnvasar sacīja modele. Bundhena ir apņēmusies darīt visu iespējamo, lai mežus pasargātu. Aizpērn aktrise svinēja 40. dzimšanas dienu, un par godu šim īpašajam notikumam viņa izveidoja iniciatīvu, kuras ietvaros Amazones lietus mežos tika iestādīti 260 tūkstoši koku.