Iedvesmojies un izglītojies! Ko skatīties un klausīties par dabas aizsardzību
Raksts: Sabīne Košeļeva
Foto: Shutterstock
Diskusijas par dabas aizsardzību publiskajā telpā izskan arvien biežāk, un vārds "ilgtspējīgs" ir kļuvis teju par desmitgades mantru. Piedāvājam iedvesmojošus un izglītojošus jaunākos podkāstus, dokumentālās filmas un seriālus par vides aizsardzību, kas jau izpelnījušies klausītāju un skatītāju atzinību.

"The Human Element"

"The Human Element" vēsta par klimata pārmaiņām, un tajā iemūžināti vides fotogrāfa Džeimsa Baloga centieni izcelt četrus elementus – gaisu, zemi, ūdeni un uguni –, ko ietekmē un maina piektais elements – cilvēku darbības. Novatoriska savā videogrāfijā, šī dokumentālā filma atklāj, kā globālā sasilšana ir krasi veicinājusi savvaļas ugunsgrēkus un viesuļvētras, kas izjauc cilvēka un dabas līdzsvaru. Lai apzinātu un pētītu klimata pārmaiņas, Balogs apmeklē amerikāņus, kuri dzīvo dabas katastrofu un spēcīgu izmaiņu epicentros, tostarp Tanžeras salu, kas burtiski pazūd zem jūras līmeņa. Šī dokumentālā filma mudina skatītājus izvērtēt savas attiecības ar dabu un dzīvo pasauli.

"Before the Flood"

Filma "Before the Flood" ir sadarbība starp vides aizsardzības organizācijas "Earth Alliance" līdzdibinātāju Leonardo di Kaprio un "National Geographic". Dokumentālā filma, kas aizved skatītājus ceļojumā pa visu pasauli, rāda un stāsta skaudrus stāstus par to, kā dažādas jomas ietekmē klimata pārmaiņas, ko izraisa mežu izciršana, jūras līmeņa paaugstināšanās un citas cilvēka darbības. Filma aicina pasaules līderus iestāties par ilgtspējīgu dzīvošanu un piedāvā skatītājiem risinājumus, ko viņi var iekļaut savā ikdienas dzīvē, – sākot ar gaļas samazināšanu savā uzturā un beidzot ar balsošanu par politiskajiem spēkiem, kas rosina pozitīvas pārmaiņas vides aizsardzības jomā.

"Seaspiracy"

"Netflix Original" radītā "Seaspiracy" ir gana šokējoša dokumentālā filma par zvejniecības ietekmi uz vidi. Tā izmeklē dažādas cilvēku darbības un ietekmes uz okeānu un jūru iemītniekiem un iestājas par zivju patērniecības izbeigšanu. Tajā tirzāti tādi temati kā plastmasas piesārņojums pasaules ūdeņos, "spoku tīkli" un pārlieku lielais zvejniecības apjoms pasaulē. "Seaspiracy" apgalvo, ka komerciālā zvejniecība ir spēcīgākais negatīvais virzītājspēks, kas veicina okeānu un jūru ekosistēmu destrukciju.

"Life In Color"

"Life In Color" ar angļu dabas zinātnieku un televīzijas pārraižu veidotāju Deividu Atenboro ir trīsdaļīga dokumentālā filma, kur Atenboro skaidro, kā dzīvnieku pasaule sazinās un izdzīvo, pateicoties krāsu izmantošanai, pat vēl vairāk – dažas sugas krāsas redz veidā, kādā cilvēki to nespēj. Pielietojot inovatīvas filmēšanas tehnoloģijas, no kurām dažas ir radītas speciāli šai filmai, cilvēka acij ir dota iespēja skatīt pasauli, kā to dara dzīvnieki. Leģendārais Deivids Atenboro savos 93 gados ir pabijis visos kontinentos, pētot planētas nepieradinātos nostūrus un dokumentējot dzīvo dabu visā tās plašajā un skaistajā daudzveidībā.

"Animal"

"Netflix" skatāmais seriāls "Animal" apžilbina gan ar vizuālo izpildījumu, gan vēstījumu. Katrā epizodē skatāmi apbrīnojami savvaļas dzīves skati no visiem iedomājamiem planētas nostūriem. Pirmā sezona koncentrējas uz lielajiem kaķiem, suņiem, somaiņiem un astoņkājiem. "Šis aizraujošais seriāls seko pasaules izcilākajām radībām, tverot vēl neredzētus mirkļus no sirdi sildošiem līdz nežēlīgiem," rakstīts seriāla oficiālajā anotācijā. Savukārt to ierunājuši tādi aktieri kā Rašida Džounsa, Braiens Kranstons, Pedro Paskāls, Rebela Vilsone un vēl citi.

"Puff: Wonders of the Reef"

"Puff: Wonders of the Reef" ir straumēšanas platformā "Netflix" skatāms stāsts par ežzivs mazuļa ceļojumu pa brīnumaino zemūdens pasauli, kurā mīt fantastiskas būtnes, meklējot mājas Lielajā Barjerrifā. Skatītāji seko līdzi mazās ežzivs ceļojumam, vērojot, kā tā mācās izdzīvot savā pirmajā dzīves gadā, kas sākas, kad tā ir vien cilvēka īkšķa naga lielumā. Pirmo reizi zinātnieki, kinematogrāfisti un dokumentālo filmu veidotāji ir apvienojuši savas prasmes, lai nogādātu mūs mazās ežzivs vārdā Pafs pasaulē, kur notikumi risinās te pārāk ātri, te pārāk lēni vai ir pārāk sīki, lai cilvēka acs tos varētu uztvert.

"Costing the Earth"

"BBC Radio" podkāsts "Costing the Earth" ir aptuveni pusstundu garš augstos žurnālistikas standartos ieturēts raidījums par dabas aizsardzības problēmām, galvenokārt cilvēku ietekmi uz dabas procesiem. Piemēram, kā mēs kā cilvēce varētu samazināt savu atkarību no fosilā kurināmā, ekopolitiskās sekas, ko rada globālas ekonomiskās pārmaiņas, un konkrētu darbību ietekme uz ekoloģiju, ko cilvēki ikdienā piekopj, piemēram, gaisa kondicionēšana.

"Living Planet"

Starptautiskā Vācijas ziņu medija "Deutsche Welle" podkāsts "Living Planet", kas pieejams angļu valodā, ik nedēļu pievēršas plašam tēmu lokam, kas skar planētu Zeme un dabu. Nesenākie temati, kas iztirzāti podkāstā, ir ilgtspējīga lauksaimniecība, fosilais kurināmais, urbānā ilgtspējība, savvaļas floras un faunas saglabāšana un mežu izciršana. "Living Planet" ir 30 minūtes garš raidījums, ideāli piemērots cilvēkiem, kuri nav jomas speciālisti, bet vēlas uzzināt vairāk par aktualitātēm dabas aizsardzībā.

"A Sustainable Mind"

"A Sustainable Mind" ir podkāsts, kas sākumā radies kā tā vadītājas Mārdžorijas Aleksanderas maģistra darba projekts, bet nu pārtapis vienā no populārākajiem "Spotify" podkāstiem par dabas aizsardzības jautājumiem. Mārdžorijas podkāsts ir paredzēts vienkāršiem cilvēkiem, kuri ikdienā piedomā pie sava dzīvesveida, lai tas būtu videi draudzīgs, eko uzņēmējiem, vides aktīvistiem un ilgtspējas entuziastiem. Šis pokdkāsts iedvesmo, motivē un mudina rīkoties, lai tu pats būtu tās pārmaiņas, ko vēlies redzēt pasaulē. Reizi nedēļā pie Mārdžorijas viesojas cilvēki, kuru projekti vai darbības ir kalpojušas par soli tuvāk labākai pasaulei.

"Zaļgalvis"

"Zaļgalvis" ir biedrības "Ascendum" un kultūras portāla "Satori" dokumentāls vides raidījums, kuru vada rakstnieks un dabas vērotājs Rvīns Varde. Ik sērijā viņš tiekas ar kādu dabas pazinēju, mākslinieku vai sabiedrībā zināmu cilvēku, lai uzdotu jautājumus par vidi, dalītos stāstos un saprastu, kā dzīvot dabai draudzīgāk. Raidījums izceļas ar savu kompakto formātu – tas ir vien 12–14 minūtes garš, tāpēc ir piemērots pat vissteidzīgākajiem skatītājiem un klausītājiem.