Nekļūsti par krājēju! Kur atbrīvoties no liekajām mantām?
Raksts: Līga Švāne
Foto: Delfi
Daudziem no mums labi pazīstama ir situācija, kad, šķirojot mantas vai kārtojot skapi, ir grūti atbrīvoties no lietām, un nereti tiek izdomātas dažādas atrunas par to, ka šiem priekšmetiem vai drēbēm noteikti tiks atrasts pielietojums, lai gan dziļi sirdī ļoti labi zinām – tie kļūs par krāmiem, kas krās putekļus. Lai gan atbrīvoties no liekajām mantām mēdz būt psiholoģiski smagi, atvieglojums, kas pārņem pēc tam, kad nevajadzīgais ir izmests vai kādam atdots, ir neaprakstāms. Kur likt to, kas pašam vairs nav vajadzīgs?

Vai man to vajag?

Vispareizāk, protams, būtu neapaugt ar mantām vispār un problēmu izskaust jau pašā saknē – pirms katra pirkuma vairākkārt sev pajautāt, vai tas tiešām ir nepieciešams, kādam nolūkam tiks izmantots un kāda ir lietas ilgtspēja. Tāpat arī ir svarīgi iemācīties dzīvot pēc principa, ka labāk samaksāt vairāk un iegādāties kvalitatīvu preci, nevis, mēģinot ietaupīt, iegrābties uz nekvalitatīviem krāmiem. Ne velti ir teiciens, ka skopais maksā divreiz.

Savukārt, ja runājam tieši par drēbēm, der atcerēties, ka nevajag akli sekot tendencēm, kas jau pavisam drīz būs izgājušas no modes. Sava garderobe ir jāveido pārdomāti, ieguldot naudu kvalitatīvos apģērbos, kas kalpos ilgi un savstarpējami būs kombinējami. Rūdi raksturu un neuzķeries uz skaļiem saukļiem par milzu atlaidēm!

Pirms kaut ko izmet, padomā, – varbūt lietai var piešķirt otro dzīvi? Kas vienam ir nederīgs, tas otram var būt zelta vērtē, jo cilvēki, viņu prasības un intereses ir dažādas.
Foto: DELFI
Tā dēvētā "fast fashion" jeb ātrās modes industrija ir viena no lielākajiem planētas piesārņotājiem. Katru dienu tiek saražots prātam neaptverams tekstilizstrādājumu apjoms, bet, kā vēsta izdevums "Business Insider", vēlāk pārstrādē nodots tiek tikai pavisam minimāls daudzums. 85% visu tekstilizstrādājumu ik gadu nonāk izgāztuvē. Modes industrija saražo 10% no pasaules kopīgajām oglekļa emisijām un ir otrā lielākā ūdens patērētāja globāli. Turklāt tā okeānus piesārņo ar mikroplastmasu.

Pirms sava skapja saturu pārvērst tekstilatkritumos, apģērbs ir jāsašķiro. Tās drēbes, kas vairs nav vajadzīgas, bet joprojām ir labā stāvoklī, iespējams nodot lietošanā tālāk.

Labdarības veikals "Otrā elpa" un biedrība "Tuvu"

Labdarības organizācijā "Otrā elpa" iespējams ziedot ne tikai apģērbus, apavus un aksesuārus, bet arī dažādas ikdienas preces, tostarp traukus, interjera priekšmetus, grāmatas, mūzikas un filmu ierakstus, kancelejas preces, kā arī rotaļlietas un spēles.

Drēbes un mantas, kas ir tīras un nesaplēstas, tālāk tiek nogādātas pansionātiem, patversmēm, dažādām organizācijām un biedrībām. Savukārt daļa no mantām nonāk pārdošanā kādā no "Otrās elpas" pieciem veikaliņiem, no kuriem četri atrodas Rīgā, bet viens – Liepājā. Iegūtie līdzekļi no pārdotā tiek novirzīti dažādiem labdarības projektiem, kā arī ieguldīti organizācijas pastāvēšanā. Tā, piemēram, šobrīd finansiāls atbalsts tiek sniegts Bērnu slimnīcas fonda Orgānu donoru programmai "Dāvā otru dzīvību". Ziedot iespējams veikaliņos, kā arī ziedojumu kastēs, kas izvietotas divās vietās Rīgā. Sīkāka informācija šeit.

Savukārt labdarības organizācija biedrība "Tuvu" palīdz grūtībās nonākušām Latvijas ģimenēm un vientuļiem cilvēkiem, kā arī rīko jauniešu nometnes un pasākumus, sniedzot iespēju jaunatnei pilnvērtīgi pavadīt laiku veselīgā vidē. Biedrības "Tuvu" labdarības bodītes atrodas Rīgā un Jelgavā. Ziedot var nesabojātas un tīras lietas, kas pašam vairs nav vajadzīgas, bet kādam citam varētu noderēt. Tiek pieņemts apģērbs, apavi, trauki, sadzīves priekšmeti, mēbeles, pārtika un citas lietas. Ziedojot ir iespēja izvēlēties, vai šīs mantas nonāks veikalā un nopelnītie līdzekļi pēc tam tiks ieguldīti labdarības projektos, vai arī trūcīgajiem tiks nodotas bez maksas. Sīkāka informācija šeit.

"Brīvbode"

"Brīvbode" ir nekomerciāla bezpeļņas iniciatīva. Divos mantu maiņas punktos Rīgā ikviens ir aicināts atstāt kvalitatīvas, labas lietas un bez maksas izvēlēties sev kaut ko tīkamu un noderīgu no plašā klāsta. Maiņai der mantas labā stāvoklī, kas kādam sagādātu prieku – bērnu un pieaugušo apģērbs, grāmatas, sadzīves priekšmeti, mazā elektrotehnika, kā arī no remontdarbiem palikušas lietas (otas, krāsas, tapešu ruļļi un instrumenti). Sīkāka informācija šeit.
Foto: DELFI

Ziedojumu kastes un konteineri

Publicitātes foto
Apģērbu un apavus labā stāvoklī iespējams nodot arī kādā no daudzajiem "Dari labu" ziedojumu konteineriem, kas izvietoti Rīgā un Pierīgā lielākajos tirdzniecības centros un pie tiem, kā arī pie vairākām "Neste" degvielas uzpildes stacijām un citviet. Ziedojumu konteineru karti var apskatīt šeit.

Tāpat arī lietotās drēbes, apavus un tekstilizstrādājumus iespējams nodot kādā no "Zaļā punkta" un "Eco Baltia vide" sarkanajiem konteineriem, kas izvietoti dažādās Latvijas vietās. Plašāka informācija šeit.

Mantu ziedošanas punkti

Portālā Ziedot.lv apkopoti 75 mantu nodošanas punkti, kuros iespējams ziedot drēbes, apavus, traukus, interjera priekšmetus un citas noderīgas sadzīves lietas. Sarakstā atrodamas dažādas labdarības organizācijas, kā arī krīzes un atbalsta centri maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm, ugunsgrēkos cietušajiem un citiem, kuriem nepieciešama līdzcilvēku palīdzība. Ar visiem mantu nodošanas punktiem ērti iepazīties un arī atlasīt pa reģioniem iespējams Ziedot.lv mājaslapā šeit.
Foto: DELFI

Pārdod, atdod vai maini

Ļoti populāras ir dažādas "Facebook" grupas, kurās sev nevajadzīgās mantas iespējams pārdot, atdot vai samainīt pret kaut ko citu. Lai gan šādā veidā atbrīvoties no lietām var būt nedaudz piņķerīgi, jo viss ir jāsafotografē, savukārt cilvēki ar saviem jautājumiem par publiskai apskatei izlikto mantu mēdz būt nedaudz cimperlīgi un reizēm pat komiski, šis ir labs veids, kā atbrīvoties no lietām, neizejot no mājas. Te dažas noderīgas "Facebook" grupas:

Virtuālās andeles

Savukārt īstenas modes dāmas un kungi drēbes, aksesuārus, rotas, kosmētiku un citas smukumlietiņas var tirgot īpaši tam paredzētos andelmaņu portālos, piemēram, "Andele Mandele". Šo virtuālo tirdziņu lielākais pluss ir sakārtota, pārskatāma sistēma, ērts meklēšanas rīks un arī lielāka uzticamība.

Kur vēl atbrīvoties no lietām?

  • Dzīvnieku patversmēm lieti noderēs vecās segas un makulatūra. Tā, piemēram, dzīvnieku patversmes "Ulubele" mājaslapā norādīts, ka iekštelpās tiek izmantotas dabīga materiāla segas, pārklāji, palagi un dvieļi – viss, kas ir kantains un viegli salokāms. Jāņem vērā, ka vecos mēteļus, spilvenus un virsjakas uz patversmi nevar vest. Pirms plāno apdāvināt četrkājainos draugus, sazinies ar attiecīgo patversmi un painteresējies, kas viņiem nepieciešams.
  • Bez iepakojuma veikalā "Burka" iespējams nodot sveču pārpalikumus, kurus vēlāk var pārkausēt un izveidot jaunas sveces. Tāpat arī šeit ir burku maiņas plaukts, kā arī iespējams nodot kartona kastes un maisiņus, kas pašam nav vajadzīgi, bet citiem var lieti noderēt.
  • Ja ir laiks un apņēmība, nevajadzīgās mantas var andelēt kādā no krāmu tirgiem, kas laiku pa laikam notiek dažādās Latvijas vietās, tostarp arī Spīķeru kvartālā Rīgā.
  • Pirms kaut ko izmet, uzrunā savus draugus un radus – varbūt viņiem šīs lietas noder.