Iedvesmojoši latvieši, no kuriem mācīties saudzēt vidi un mīlēt dabu

Foto: LETA

Šķirot atkritumus, plānot pirkumus, taupīt ūdeni un novērtēt dabas skaistumu – ir tik daudz veidu, kā saudzēt un apliecināt savas rūpes par vidi. Nav obligāti jākļūst par fanātisku aktīvistu, lai liktu sevī ieklausīties, un publiskajā telpā ir gana daudz iedvesmojošu personību, kuras draudzīgi un laipni spēj tālāk nodot mums visiem tik būtisko vēstījumu: “Draugi, mēs varam būt labāki!” Aicinām iepazīties ar dažiem latviešiem, kuriem tas izdodas un kuru gaitām ir vērts sekot.

Kristīne Garklāva – TV slavenība pārgājienu kurpēs

Televīzijas personība, dažādu raidījumu vadītāja un fotogrāfe Kristīne Garklāva ir viena no redzamākajām un spilgtākajām publiskajām personām, kura iestājas par sakoptu vidi, dabas saudzēšanu un aicina sabiedrību dzīvot zaļāk. Kristīne ir Pasaules Dabas fonda Latvijā vēstniece, viņa regulāri piedalās un iesaistās dažādās vides akcijās un atbalsta ar vides jautājumiem saistītas iniciatīvas. Intervijās dažādiem izdevumiem TV personība allaž uzsvērusi – viņa nespēj savu dzīvi iztēloties bez pārgājieniem un dabas izzināšanas. Daba viņai sniedz mieru un harmoniju, kas spilgti arī atspoguļojas Kristīnes sociālo tīklu profilos, kur iespējams iedvesmoties no skaistiem un pārdomātiem foto, kas atspoguļo Latvijas mežus, upes, paugurus, purvus un citas bagātības. Seko viņas gaitām šeit.
Foto: Instagram.com/kristine.garklava/

Kristaps Kiziks – Latvijas purvu karalis

Ģeogrāfs Kristaps Kiziks publiskajā telpā nereti tiek dēvēts par pārgājienu ekspertu, un ne velti – viņš tiešām var lepoties ar ievērojamu pieredzes bagāžu. Studiju laikā viņš ir pētījis purvus un apguvis purvu zinātni – telmatoloģiju. Akadēmiskās zināšanas viņš veiksmīgi apvienojis ar praktisko pieredzi un jau vairākus gadus vada ekopārgājienu aģentūru “Purvu bridēji”, kuras paspārnē piedzīvojumu meklētājiem ir iespēja ar speciālām purva kurpēm izstaigāt akačiem, lāmām un ezeriņiem ieskautas pārmitras zemsedzes. Tāpat arī viņš ir pārgājienu bloga “Dodies dabā” autors. Emuāros viņš lasītājus iepazīstina ar pārgājienu maršrutiem, vietām, kuras vērts apskatīt, kā arī dod padomus, kā pareizi sagatavoties un ko ņemt līdzi somā, dodoties dabā. Seko Kristapa piedzīvojumiem šeit.
Foto: Instagram.com/kristaps.kiziks/

Māra Sleja – modele, kura iecienījusi plogošanu

Modele un TV personība Māra Sleja vienmēr pratusi pārsteigt ar savu kontrastaino tēlu – te viņa greznā vakartērpā defilē pa mēli modes skatē, te, apāvusi gumijas zābakus, tēmtura #ērtoapģērbublogere ietvaros priecē savus “Instagram” sekotājus ar vienkāršību. Arī Māra savu ikdienu nespēj iedomāties bez pārgājieniem un došanās dabā. Savukārt TV personību Kristīni Garklāvu viņa mīļi dēvē par savu “dabas saudzēšanas skolotāju”. Mārai somā līdzi vienmēr ir maisiņš – lai iepirktos, lai ieliktu slapjās drēbes vai vienkārši salasītu atkritumus. Viņa ir iecienījusi plogošanu – atkritumu vākšanu pastaigājoties vai skrienot, tādējādi sportojot ne tikai savā labā, bet arī vides interesēs. Seko Māras piedzīvojumiem šeit.
Foto: Instagram.com/mara_sleja/

Valdis Vītoliņš – cilvēks, kurš krustu šķērsu izstaigājis Latviju

Valdis Vītoliņš ir pārgājienu entuziasts, aktīvā tūrisma aģentūras “Postnos” līdzīpašnieks, kā arī autentiskā pārgājienu, velo un auto maršrutu izaicinājuma “Latvian Routes” veidotājs. Pateicoties viņa veidotajiem maršrutiem, ikvienam interesentam ir iespēja ne tikai izzināt Latvijas krāšņās ainavas un dabas vērtības dažādos novados, bet arī piedalīties “Latvijas izaicinājumā” – pārgājienu seriālā, kas pavisam ierastas vietas ļauj atklāt no jauna skatpunkta. Valdis gadu gaitā arī ieguvis daudz vērtīgu zināšanu un atklāsmju par izdzīvošanu brīvā dabā un rīcību dažādās krīzes situācijās, piemēram, aci pret aci satiekot mežā lāci. Seko Valdim šeit.
Foto: Instagram.com/valdis.vitolins/

Māris Olte – dabas draugs un sargs

Māra Oltes vārds, šķiet, komentārus neprasa – pēc izglītības biologs, viņš piedalījies vairāku dokumentālo filmu veidošanā, kā arī savulaik vadījis raidījumu “Vides fakti”, kurā stāstīja par norisēm dabā un apkārtējā sabiedrībā. Olte ir aktīvs dabas aizstāvis, sargs, pētnieks un gids, kurš pats ikdienā cenšas dzīvot pēc iespējas vienkāršāk un zaļāk. “Radio SWH” vada raidījumu “Zaļais stūris”, kur tiek stāstīts par norisēm dabā, savvaļu, dzīvniekiem un ūdens iemītniekiem. Aktivitātes brīvā dabā, pārgājieni, makšķerēšana – tas viss iet roku rokā ar Oltes dzīves filozofiju, kuru viņš ar sociālo tīklu starpniecību un dažādiem medijiem nodod tālāk arī plašākai sabiedrībai. Seko Māra piedzīvojumiem šeit.
Foto: Instagram.com/maris.olte/

Laura Arnicāne – no “zero waste” līdz kapsulas garderobei

Laura Arnicāne plašāku atpazīstamību savulaik iemantoja ar dzīvesstila blogu “Seek the simple”, kurā savus sekotājus iedvesmoja dzīvot vienkāršāk, saudzēt dabu, mainīt ikdienas paradumus, veidot sev apkārt harmoniskāku un dabiskāku vidi. Publiskajā telpā viņa arī nereti tiek dēvēta par “zero waste” kustības aizsācēju Latvijā. Šobrīd Laura aktīvi rosās kā garderobes veidošanas trenere un māca veidot pārdomātu, viegli kombinējamu un ērtu kapsulas garderobi, kas nezaudēs savu aktualitāti pēc pāris mēnešiem. Lauras azotē ir arī dažādi padomi, kā ar dabiskiem līdzekļiem kopt drēbes, kā iepirkties gudri un neuzķerties uz skaļajiem atlaižu saukļiem. Seko Laurai šeit.
Foto: Instagram.com/patiesagarderobe/

“Latvian vanlifers” – ar busiņu pretī piedzīvojumiem

Kristīne un Andris ir vecāki diviem apburošiem dēliem. Viņu dzīves filozofija ir vienkārša – ieraudzīt skaistumu mazajos dzīves sīkumos un neapaugt ar nevajadzīgām mantām. “Šis ir mūsu ceļš uz dabīgu, jēgpilnu un pašpietiekamu dzīvošanu,” vēstīts ģimenes “Instagram” aprakstā. Kristīne un Andris saviem bērniem māca mīlēt dabu, stāsta viņiem par dažādiem dabas procesiem, tradīcijām, latviskajiem svētkiem un dzīvi līdzsvarā ar dabas cikliem. Viņi audzē vistas un arī zaķus, bet nesen saimniecībā ienākušas arī bites. Pašu cepta maize, pašu darinātas sveces, pašu grebtas rotaļlietas un no Latvijas pļavām ievāktas tējas ir tikai neliela daļiņa no tā, kā dzīvot vienkāršāk. Savukārt brīvajā laikā ģimene ceļo un to dara pašu atsvaidzinātā busiņā, kas pielāgots ģimenes vajadzībām. Seko ģimenes gaitām šeit.
Foto: Instagram.com/latvianvanlifers/