Atbildīga pircēja izvēles: mazo zīmīšu lielie stāsti
Teksts: Kitija Balcare
Foto: Shutterstock
Zaļākais pirkums ir tas pirkums, kuru izvēlamies neveikt. Taču tos pirkumus, bez kuriem nevaram iztikt, tik un tā varam padarīt par sprīdi zaļākus. Ja vien, raugoties veikalu plauktos, protam atpazīt marķējumus, kuri atklāj produkta dzīves cikla aizkulises: vai tā būtu zivs, t-krekls vai nagu laka. Mazā zīmīte uz produkta ir liels stāsts, kurš pircējam saka priekšā, ka šī izvēle ir saudzīgāka un drošāka ne tikai videi, bet arī cilvēkam. Iegaumējot izplatītākos ekomarķējumus ir liela iespēja neuzķerties uz zaļmaldināšanas “āķa”, ko produktu ražotāji mēdz iepakot zaļā krāsā, neskopoties ar vārdu “eko” un pat radīt paši savas preču zīmes, kas līdzinās ekspertu piešķirtiem marķējumiem.
Ekopuķīte. Atbildīga izvēle Eiropas Savienībā
Ja nudien ir slikta atmiņa, dodoties iepirkties, vismaz “ekopuķīti” vajadzētu paturēt prātā. EU ECOLABEL jeb “ekopuķīte”, kas jau kopš 1992. gada ir Eiropas Savienības ekomarķējums, ir brīvprātīga sistēma, kura palīdz patērētājam atpazīt tos produktus un pakalpojumus, kuru ietekme uz vidi visā to dzīves ciklā ir iespējami maza un kur ražotājs ir domājis arī par produkta iespējamu salabošanu un par vieglu pārstrādāšanu, tiecoties atkritumus aizvietot jau ar apritumiem.

“Ekopuķīte” ir ieraugāma uz visdažādākajiem produktiem: uz trauku mazgāšanas līdzekļiem, ziepēm, šampūniem, uz krāsām un lakām, uz tualetes papīra un prieka asaru slaukāmajiem papīra kabatlakatiņiem, arī uz tādiem dārzniecības līdzekļiem, kas neaizbiedēs bites no paša pagalma. Pat uz matračiem un mēbelēm, uz jumtu un grīdu segumiem un pat uz datortehnikas.

Izvēloties produktu ar “ekopuķīti”, pircējs var būt pārliecināts, ka šī izvēle ir tā brīža iespējamā labākā izvēle konkrētajās produktu grupās, jo “ekopuķīti” saņem uz noteiktu laiku – no četriem līdz sešiem gadiem –, pēc kura atkārtoti ražotājam jāveic sertifikācijas process. Tas ļauj ražotājam neatslābt savā attieksmē pret vidi, bet iet līdzi laikam arī produkta pilnveidē.
Salātzaļā ekolapiņa. Bioloģiska pārtika vides un cilvēka veselībai 
Koši zaļais karodziņš ar slaidu lapiņu, ko uz iezīmē baltas zvaigznes, ir Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības marķējums, bez kura neiztiks neviens stingras pārbaudes izturējis ekoprodukts. Karodziņš plīvo vien uz tiem pārtikas produktiem, kuri atbilst Eiropas Savienības bioloģiskās ražošanas kritērijiem, apliecinot, ka gan pārtikas ražotāji, gan izejvielas sarūpējušie lauksaimnieki strādā ilgtspējīgi, domājot ne tikai par pilnu vēderu, bet arī par augsni, ūdeņiem, gaisu, augiem un dzīvniekiem savas darbības apkaimē.
Baltā zivs. Atbildīgas zvejas zīmes
Tie, kuri uz sava pusdienu šķīvja ir iecienījuši jūras veltes, izvēloties zivju produkciju ar baltu zivs siluetu tumši zilos vai tirkīzzaļos ūdeņos jeb marķējumu MSC (Marine Stewardship council) vai ASC (Aquaculture Stewardship Council), var justies droši. Zvejniecība, kas sagādājusi šo jūras velti, strādā saskaņā ar ilgtspējīgu redzējumu – ne tikai noķer savos tīklos pietiekami daudz zivju un citu jūras velšu, bet atstāj tās pietiekamā daudzumā arī okeānos, cienot to dzīvotnes un turpināšanos. Vēl atbildīgāka zivju izvēle būs, izvēloties vietējās izcelsmes zivis, iespēju robežās tomēr saudzējot Baltijas mencu un Eiropas zuti, kuru skaits pēdējās desmitgadēs ir sarucis dramatiski.
Jūraszaļais piliens. Apģērbs bez indīgām detaļām
Jo tuvāk ādai, jo stingrākas ir pārbaudes un prasības pēc nekaitīguma cilvēkam un videi. Tāds ir OEKO TEX ekomarķējuma princips. Tas nāk no Šveices, visbiežāk atrodams uz tekstilizstrādājumiem – kā uz apģērba, tā uz gultasveļas, dvieļiem, galdautiem un citiem auduma izstrādājumiem. Zīmīte liecina, ka tekstilizstrādājumā nav kaitīgo vielu, turklāt ne tikai audumam, bet visam darinājumam, piemēram, pat uzdrukām vai diegiem, ar ko tas sadiegts kopā. Ekomarķējums, svinot savu 30. gadadienu, ir atjaunojis arī savu “portretu” ierastā kruzuļotā diega puķītes vietā turpmāk uz tekstilizstrādājumiem būs jālūkojas pēc jūraszaļas (dažkārt arī melnas) lāsītes, kuras vidū ir balti burti “OEKO TEX”.
Baltais krekls. Audums baltai sirdsapziņai
Četru baltu kreklu vietā, pietiktu ar vienu, bet tādu, kurš iegādāts ar baltu sirdsapziņu. Zaļā zīmīte ar baltu T-kreklu jeb GOTS (Global organic textile standard) ekomarķējums ir signāls tam, ka konkrētais auduma vai jau apģērba gabals ir nonācis līdz veikala plauktam iespējami videi saudzīgi, turklāt ar cieņu pret darba rokām, kas tos darinājušas. Ekomarķējums liecina, ka ir audumam ir izmantotas vismaz 95% šķiedru no bioloģiskām saimniecībām un ka audums nav apstrādāts ar indīgām ķīmiskām vielām.
ECOCERT COSMOS ORGANIC. Droša izvēle skaistumam un tīrībai
Ja tomēr balto kreklu jāmazgā, jālūkojas pēc zīmes ECOCERT. COSMOS ORGANIC. Tas ir vairāk nekā 130 valstīs pazīstams ekomarķējums, ne velti 1991. gadā “dzimis” Francijā – visbiežāk to var ieraudzīt uz kosmētikas produktiem un tīrīšanas līdzekļiem, kuru sastāvā ir vismaz 95% dabīgu sastāvdaļu. Ovālā zīmīte liecina, ka konkrētos produktos nav klātesošas cilvēka veselībai nevēlamas vielas, piemēram, naftas pārstrādes produkti, sintētiskās smaržvielas, krāsvielas. Tā ECOCERT ir kļuvis par sinonīmu sertificētai dabīgai kosmētikai, kuras ražotāji domā ne tikai par cilvēces daili, bet arī par dabas daudzveidības skaistumu, tiecoties to saglabāt.
Zaļā atslēga. Virzienrādītājs uz zaļām naktsmājām
Zaļāk var ne tikai ēst, tērpties un rūpēties par savu un vides tīrību, bet zaļāk var doties arī ceļojumā vai komandējumā, izvēloties zaļākas naktsmājas. GREEN KEY jeb Zaļā atslēga, ko pasaulē uzrauga Vides izglītības fonds, ir brīvprātīga ekosertifikācijas sistēma tūrisma mītnēm daudzviet pasaulē. Šis marķējums stāsta, ka izvēlētā viesnīca vai viesu nams, konferenču centrs, kempings vai cita viesmīlības mītne rūpējas par vidi, atbildīgi izturoties pret ūdens resursiem, enerģijas patēriņu, pārtikas izvēli, atkritumu apsaimniekošanu, personāla labbūtību un citiem tūrisma mītnes darbības aspektiem.
Ziemeļu gulbis. Ilgtspēja Ziemeļvalstu gaumē 
Zaļibalti svītrotais gulbis ir lidojumā kopš 1989. gada, kad to ieviesa Ziemeļvalstu Ministru padome, lai vērtētu produktu dzīves ciklu un rosinātu ražotājus mazināt to ietekmi uz vidi, pēc iespējas samazinot ķimikāliju izmantošanu gan ražošanas procesā, gan pašā gala produktā vairāk nekā 50 produktu grupās, tostarp uz baterijām, svecēm, rotaļlietām, paklājiem, datortehnikas. Šo marķējumu var ieraudzīt uz produktiem, kas nāk no Dānijas, Somijas, Islandes, Norvēģijas un Zviedrijas. Ziemeļu gulbis ir veids, kā Ziemeļvalstis sekmē vietējo ražotāju ilgtspējā balstītas domas un darbus, veicinot Skandināvijas līderību ilgtspējas jautājumos. Ekomarķējums sevi pozicionē ar saukli “Grūti iegūt. Viegli izvēlēties”, kas itin labi kalpo par vadmotīvu visām ekomarķētajām izvēlēm kā iedrošinājums pircējam.