Latvijā turpinās katastrofu pārvaldības centru būvniecība. Tajos zem viena jumta līdzdarbosies Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta posteņi. Cik daudz katastrofu pārvaldības centru jau uzbūvēts, un cik jābūvē, ko to izbūve dos darbiniekiem, un ko – spējām reaģēt uz ārkārtas situācijām, un kādi ir jaunumi par iedzīvotāju apziņošanas iespējām ārkārtas situācijas, par to raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Dimitriju Trofimovu un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku, pulkvedi Mārtiņu Baltmani.

Iekšlietu ministrija norāda, ka valsts civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldības sistēmas funkcionēšanas būtisks priekšnosacījums ir VUGD depo ēku un katastrofu pārvaldības centru būvniecība atbilstoši noteiktajām prioritātēm.

Ministru kabinets 16.maijā izskatīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu un atļāva Iekšlietu ministrijai (Nodrošinājuma valsts aģentūrai) slēgt līgumus ar komersantiem, kuriem ir piešķirtas līgumu slēgšanas tiesības Nodrošinājuma valsts aģentūras rīkotajā iepirkuma procedūrā, par katastrofu pārvaldības centru būvniecību Liepājā, Daugavpilī, Madonā, Līvānos, Salacgrīvā, Viļānos un Alsungā Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna (ANM) ietvaros.

Ministru kabinets 16. aprīlī pieņēma zināšanai Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu "Par finanšu un ekonomisko aprēķinu rezultātiem un plānotajiem pasākumiem, lai nodrošinātu katastrofu pārvaldības centru būvniecību", kurā Iekšlietu ministrija informēja par 34 katastrofu pārvaldības centru būvniecības gaitu visā Latvijas teritorijā.

Augstas gatavības projektu finansējuma ietvaros būvētie objekti Iecavā un Priekulē šobrīd ir nodoti ekspluatācijā, kā arī ir uzsākta šo objektu ekspluatācija no lietotāju puses. Objektos Dagdā un Ilūkstē turpinās būvdarbi, lai nodotu tos ekspluatācijā un pasūtītājam līdz 2024. gada jūnija beigām. Savukārt objektos Kandavā, Aizputē, Saulkrastos un Rūjienā izbeigts līgums ar būvnieku saistību neizpildes dēļ, kā arī tiek organizēts iepirkums būvniecības pabeigšanai, ko paredzēts nodrošināt šogad.

Nākamā gada pavasarī plānots pabeigt darbus pie katastrofu pārvaldības centra būvniecības Daugavpilī. Par Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem Latvijā kopā nākamajos divos gados paredzēts būvēt deviņus katastrofu pārvaldības centrus – ne vien Daugavpilī, Viļānos un Līvānos, bet arī Liepājā, Salacgrīvā, Alsungā, Madonā, Talsos un Alūksnē.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !