Kā runāt par alkoholu ar bērniem un jauniešiem?

Attēls: Delfi / Midjourney

Alkohola lietošana bērnībā un pusaudžu gados var radīt nopietnas sekas jaunieša fiziskai un garīgai veselībai, ietekmēt izglītības iegūšanu un attiecību veidošanu. Agrīna pieredze ar alkoholu saistāma arī ar augstāku atkarības veidošanās iespējamību1. Pat ja bērns vēl nav izrādījis interesi par alkoholu, svarīgi par tā lietošanas riskiem un atbildīgu alkohola lietošanu ar bērnu runāt jau no mazotnes, lai, sasniedzot pilngadību, jaunietis drīzāk izvēlētos apzinīgu rīcību.
Svarīgi!

Vecāki mēdz izvairīties no atklātām sarunām par alkoholu, jo nezina, kā to ierosināt, un nejūtas pārliecināti par savu spēju būt nelokāmiem paustajos principos. Kā panākt, ka sarunas par alkoholu ar bērniem un jauniešiem noris efektīvi?

Saproti, kāpēc jaunieši lieto alkoholu
Pusaudžu gados liela daļa jauniešu pirmoreiz pamēģina alkoholu. Visbiežāk dzirdētie iemesli ir vēlēšanās iederēties draugu grupā vai izklaidēties aizraujošā veidā. Citi lieto alkoholu, lai aizmirstu par problēmām skolā vai ģimenē vai grūtībām savas identitātes veidošanā. Izvēle patērēt alkoholu var būt arī neapzināta ģimenes locekļu uzvedības atdarināšana ar mērķi pierādīt, ka pieaudz.
Kļūsti par uzticības personu
Brīva komunikācija par alkohola lietošanu lielā mērā atkarīga no bērna un vecāka attiecībām. Jo ciešāka ir jūsu saikne, jo atklātāka var būt komunikācija2. Kontroli labāk ir aizstāt ar bērna vērtību audzināšanu. Velti laiku un uzmanību bērniem, uzklausi bērna raizes un intereses, iesaisti diskusijā, nespied klausīties savu monologu. Ja jaunietis atgriezies mājās reibumā, paud vilšanos, bet nekaunini, jo tas varētu graut uzticību un atturēt bērnu no palīdzības meklēšanas turpmāk.
Izglīto sevi
Bērns turpinās vērsties pie tevis pēc padoma, ja būs pārliecināts par tavām zināšanām un nostāju attiecībā pret atbildīgu alkohola lietošanu. Tāpēc iepazīsties pats ar labiem alkohola lietošanas principiem un pārmērīgas vai neapdomīgas alkohola lietošanas sekām. Kad bērns vaicās, kāpēc nelietot alkoholu, minēsi vecuma ierobežojumus, alkohola ietekmi uz bērna kognitīvo attīstību, lēmumu pieņemšanu un pārdrošu, dzīvībai bīstamu rīcību un citus argumentus. Savukārt fiziski aktīviem bērniem nopietns apsvērums varētu būt alkohola ietekme uz sniegumu sportā.
Izvēlies pareizo brīdi
Bērnu ieteicams iesaistīt sarunās par alkoholu jau no mazotnes. Iesāc sarunu dabiski un atbilstoši situācijai, piemēram, ja filmā, ziņās vai apkārtējā vidē novērojama alkohola ietekme uz cilvēku. Jaunākam bērnam vari ziņkārīgi vaicāt, ko viņš dzirdējis par alkoholu, bet jaunietim – kā viņš vērtē attiecīgo situāciju3. Svarīga ir sarunu kvalitāte, nevis biežums4. Nopietnai sarunai izvēlies mierīgus apstākļus – kad nesteidzaties vai nestrīdaties par šo vai citu jautājumu. Sakāpinātas emocijas traucēs uzklausīt vienam otru un izteikties veidā, kas motivē bērnu rīkoties atbildīgi.
Pielāgo saturu vecumam
Sarunas saturu jāpielāgo bērna attīstības stadijai. Pirmsskolas vecuma bērnam vienkāršoti paskaidro alkohola fizisko ietekmi uz cilvēka organismu un nepiemērotību augošam organismam. Sākumskolas gados vari runāt konkrētāk par alkohola īstermiņa ietekmi uz organismu – izmainītu uztveri, spriestspēju, paģirām – un iespējamo ilgtermiņa ietekmi pārmērīgas lietošanas rezultātā – alkohola atkarību, aknu cirozi, sirds-asinsvadu slimībām, depresiju5. Ar pusaudzi apspried arī praktiskus atbildīgas alkohola lietošanas principus – pilngadību sasniegušam cilvēkam nedēļā pieļaujamo alkohola apjomu, situācijas, kurās nelietot alkoholu, kā arī ieteikumus mērenības ievērošanai.
Esi paraugs
Ikvienā vecumā bērniem vecāki ir pareizas uzvedības paraugs un vecāku uzvedība atspoguļo viņu vērtības. Ja bērns redz, ka vecāki lieto alkoholu kā stresa mazināšanas līdzekli, iespējams, arī viņi pieaugot izvēlēsies šādu pieeju. Bērniem, kuru ģimenes locekļiem ir atkarība no alkohola, ir lielāks risks nonākt nelabvēlīgās attiecībās ar alkoholu. Rādi labu piemēru bērniem, vienmēr lieto alkoholu atbildīgi, mazini savu alkohola patēriņu un normalizē atturēšanos no alkohola. Apliecini ne vien ar vārdiem, bet arī ar rīcību.
Svarīgi!

Bērni ir mūsu spoguļi: ja ieklausīsies bērnā un rīkosies atbildīgi, bērnam, visticamāk, veidosies līdzīga attieksme. Pilnveido sevi un arī nākamā paaudze būs ieguvēja.

Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga