Foto: Karīna Jurciņa

Ziņās nereti lasām, ka senās celtnes, nesagaidījušas savus apsaimniekotājus, lēnām sabrūk. No šāda likteņa neizbēg arī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Taču ir vērojams arī pretējais process, kad arhitektūras pieminekļi atdzimst, un labs piemērs ir Ruckas muiža Cēsīs.

Foto: Margarita Bērziņa

Jauna kultūrvieta Cēsīs

Ruckas muiža un tās parks ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, īpaši ievērojams ar to, ka pastāv teorija, ka muižas parkā atrodas Cēsu ģeogrāfiskais centrs. Šogad muiža atskatās uz 447 pastāvēšanas gadiem un dara to, arvien plašāk verot durvis apmeklētājiem.

Nozīmīgs pavērsiens Ruckas muižas attīstībā notika 2023. gadā, kad pašvaldība objektu nodeva apsaimniekošanā biedrībai "Live Latvija", kuras vadītājs Renārs Sproģis ar savu vēsturiski patriotisko entuziasmu zināms ne tikai Cēsīs. Tikai viens piemērs – viņa radītais Lāčplēša dienas pasākums ar sveču dedzināšanu Latvijas kontūrā Pils parkā un patriotiskiem videostāstiem uz viduslaiku pils torņa, uz Cēsīm aicina cilvēku tūkstošus. Savu entuziasmu viņš pārnesis uz Ruckas muižu, jo saredz šīs vietas īpašo potenciālu. Galvenais uzstādījums – padarīt Ruckas muižu par vietu, kur cilvēkiem prieks atnākt, kur viņi jūtas gaidīti. Muižas ēkā regulāri notiek dzejas un mūzikas vakari, lekcijas, semināri, meistarklases, bērnu rīti. Dažu mēnešu laikā Ruckas muiža sevi pieteikusi kā jaunu, arvien pieprasītāku kultūrvietu Cēsīs. Ruckas muižas komanda ir nemitīgos radošajos meklējumos, lai šo vietu padarītu arvien interesantāku.

Foto: Margarita Bērziņa

Gaidot tulpju ziedēšanu!

Cilvēkiem patīk braukt uz Holandi tulpju ziedēšanas laikā, bet šajā pavasarī tulpes pārsteigs Ruckas muižas parkā. Pērnā gada rudenī muižas parkā tika iestādīti 16 000 tulpju un narcišu sīpoli (pa vienam par katru 2022.gadā dzimušo bērnu), un šobrīd daudzi ar nepacietību gaida krāšņo ziedēšanas laiku, kad Ruckas parks kļūs par izcilu vietu fotosesijām!

Nepilna pusgada laikā lielas pārmaiņas notikušas arī pašā Ruckas muižas ēkā. Atjaunotas vēsturiskās muižas kāpnes, no sabrukšanas pasargāta otrā stāva veranda, turpinās ēkas iekštelpu atjaunošana.

Ruckas muiža ieguvusi gaumīgi iekārtotas septiņas istabiņas, katra savā stilistikā, kuras varam piedāvāt nakšņotājiem. Šī ir lieliska iespēja baudīt mieru, atpūtu pilsētas centrā, dažu minūšu attālumā no Cēsu vecpilsētas, viduslaiku pils, Pils parka, Vidzemes koncertzāles "Cēsis". Vakaros klausīties putnu dziesmas, jo pilsētas steiga paliek paslēpta aiz spirgtā lapu zaļuma.

Foto: Margarita Bērziņa

Izcila vieta kāzu pieturai

Ruckas muiža aicina jaunos pārus savas dzīves skaisto notikumu piedzīvot muižas pagalmā zem senā un dižā ozola, kas pieredzējis visus muižas īpašniekus, un pilsētas vēsturi. Zem liepas, kas ziedēšanas laikā apbur ar smaržu un liepziedu gaisīgumu. Pagalmā vai verandā sarīkot svinīgo laulību reģistrācijas brīdi, pēc kura turpat baudīt uzkodas un šampanieti, rīkot burvīgu fotosesiju.

Šī būs izcila pieturvieta jūsu kāzu dienā, kur rīkot fotosesiju, izmantot kādu no piedāvātajām programmām, baudīt uzkodas un šampanieti, pabūt zaļā un klusā oāzē pašā pilsētas centrā.

Otrā stāva verandā top oranžērija, kurā arī var notikt romantiski pasākumi.

Foto: Margarita Bērziņa

Meistarklases, semināri, pasākumi

Ruckas muižas komanda ir nemitīgos radošajos meklējumos, lai šo vietu padarītu arvien interesantāku. Domājot par meistarklasēm, degustācijām, iegādātas divas dzirnavas, lai interesenti var redzēt, kā graudi pārtop miltos, milti – maizē, picā, cepumos u.c. gardumos.

Savu darbnīcu Ruckas muižā iekārtojusi spilgtā gleznotāja Baiba Feoktistova, piedāvājot gleznošanas kursus un meistarklases.

Ruckas muiža ir lieliska vieta semināriem, lekcijām, komandu veidošanas/saliedēšanas pasākumiem, rekolekcijām, meistarklasēm. Te varat sarīkot meistarklases vecmeitu ballītēs, dzimšanas dienās, citos sev svarīgos svētku brīžos.

Garajā Ruckas muižas ieceru sarakstā var minēt Bībeles dārza ierīkošanu un Bibliotēkas veidošanu, kurā būs tikai latviešu oriģinālliteratūras darbi. Tiek domāts par multimediju projektet un vēl un vēl.

Vairāk par Ruckas muižu: https://www.facebook.com/RuckasMuiza

Tālrunis saziņai: 28237566

Ruckas muiža – vieta, kur piedzīvot pozitīvas sajūtas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!