Foto: Publicitātes foto

Ja guļamistabā gribas pamēģināt kaut ko jaunu, taču seksa rotaļlietām vēl neesi nobriedis, erotiskos eksperimentus var sākt ar intīmo kosmētiku, piemēram, lubrikantiem. Tie ir neatņemama intīmo rotaļu sastāvdaļa, lai tajās tiktu izbaudīts maksimāls komforts un labsajūta. To klāsts ir plašs, taču kā atrast sev vispiemērotāko?

Vienkārši runājot, lubrikanti mīlējoties sniedz papildu mitrumu un slīdamību. Tos obligāti vajadzētu izmantot baudas rotaļās, kurās ir iesaistītas seksa rotaļlietas, un anālā seksa laikā. Arī tad, ja tiek lietots prezervatīvs, vēlams izmantot lubrikantu, jo pat prezervatīvs ar papildu slīdamību nenodrošinās pietiekamu mitrumu ilgstošam aktam. Sausums un berze ir vieni no biežākajiem iemesliem, kādēļ prezervatīvi plīst.

Lubrikants – komfortam un baudai

Diemžēl sabiedrībā joprojām visai izplatīts ir mīts, ka sievietei lubrikants nav nepieciešams, jo viņas maksts izdala dabīgo mitrumu, taču lielākajā daļā gadījumu tomēr ir vēlams lietot papildu lubrikantu, lai neizjustu diskomfortu, neveidotos miktrotraumas un mīlēšanās būtu baudāmāka.

"Lubrikanti ir speciāli seksam paredzēti intīmās kosmētikas līdzekļi, kuru sastāvs tiek veidots uz dažādām bāzēm. Izplatītākie ir ūdens bāzes lubrikanti. Lubrikantus lieto, lai nodrošinātu labāku slīdamību un līdz ar to arī lielāku baudu, īpaši, ja tiek izmantotas seksa rotaļlietas. Ja, vienkārši mīlējoties, reizēm varam iztikt ar dabisko lubrikāciju, tad seksa rotaļlietu gadījumā obligāti nepieciešams nodrošināt papildu mitrumu," stāsta "SexyStyle" veikalu vadītāja, sertificēta dūla un psiholoģijas studente Eva Gulbe.

Dabīgā lubrikācija ir atkarīga no dažādiem faktoriem, ne tikai uzbudinājuma līmeņa. Jāņem arī vērā sievietes menstruālais cikls. Izdalījumu daudzums ir periodisks, un ir pilnīgi normāli, ka ir tā saucamās sausās dienas, kad izdalījumu ir daudz mazāk pat ilgstošas priekšspēles gadījumā. Izmantojot papildu lubrikantu, abiem partneriem intīmās rotaļas būs daudz patīkamākas un sievietei arī krietni palielināsies iespēja sasniegt orgasmu.

Dabīgo lubrikāciju ietekmē ne tikai hormonālais līmenis un tā izmaiņas, bet arī fiziskās un mentālās veselības stāvoklis, medikamentu lietošana, ēšanas paradumi, stresa līmenis, bērna zīdīšana, menopauze un dzīvesveids kopumā. "Lubrikantu uzdevums šādās situācijās ir sniegt komfortu un baudu," piebilst Eva.
Foto: Publicitātes foto

Kādu lubrikantu izvēlēties?

Lubrikantus iedala pēc to bāzes. Izplatītākie – ūdens bāzes un silikona bāzes lubrikanti. Tie savstarpēji atšķiras ne tikai pēc sastāva, bet arī sniegtajām sajūtām.

Kvalitatīvi ūdens bāzes lubrikanti pēc konsistences ir līdzīgi dabīgajai lubrikācijai, ko izdala sievietes ķermenis. Tie var būt biezi, vidēji biezi un pavisam šķidri, un ūdens bāzes lubrikanti tiek uzskatīti par universālākajiem, jo tos var izmantot jebkādu intīmo rotaļu laikā. Tie ir saderīgi ar ļoti dažādiem materiāliem un izmantojami kopā ar prezervatīviem un seksa rotaļlietām.

"Ūdens bāzes lubrikanti konsistences ziņā ir ļoti dažādi, bet to galvenais mīnuss – tie ar laiku kļūst lipīgi. Šī iemesla dēļ ir svarīgi pirkt patiešām kvalitatīvu lubrikantu, jo kvalitatīvs produkts slīdamību spēs nodrošināt ilgāk. Lai gan jebkurš lubrikants, ūdens bāzei izžūstot, ar laiku kļūst lipīgs, kvalitatīvos produktos šis process notiek vēlāk. Tas arī mēdz būt iemesls, kāpēc cilvēki apgalvo, ka viņiem nepatīk lubrikanti, – jo degvielas uzpildes stacijā nopirkts lētākais pieejamais, kas ātri kļuvis lipīgs un sagādājis vilšanos," skaidro "SexyStyle" pārstāve.

Savukārt silikona bāzes lubrikantiem ir cita konsistence – lai arī tie nesatur eļļas, tekstūra rada sajūtu, ka uz ādas ir izveidota tāda kā eļļas kārtiņa. Tie var būt biezāki un treknāki vai šķidrāki un zīdaināki. Silikona bāzes lubrikanti ilgāk gādās par slīdamību nekā ūdens bāzes produkti, taču tiem ir vairāki būtiski lietošanas ierobežojumi.

"Kvalitatīvi silikona bāzes lubrikanti slīd ļoti ilgi un nekļūst lipīgi, taču to lielākais mīnuss – tos nevar izmantot kopā ar silikona rotaļlietām, jo ar laiku tie šo materiālu sabojā," skaidro jomas pārzinātāja. "Taču arī intīmpreču nozarē rodas inovācijas, un, piemēram, zīmols "love. not war." ir pagaidām vienīgais, kas radījis "neosilikonu" – materiālu, kuru tomēr var droši izmantot kopā ar silikona lubrikantu."

Silikona bāzes lubrikanti lieliski iederēsies anālajās rotaļās, saskanēs kopā ar stikla vai metāla rotaļlietām, kā arī būs piemēroti, baudot intīmos priekus dušā vai vannā. Šie lubrikanti nešķīst ūdenī un ir nomazgājami ar intīmās higiēnas ziepēm. Ir pieejami arī "divi vienā" produkti, kas pilda gan lubrikanta, gan masāžas gela funkciju.

Lubrikantus var iedalīt arī pēc to izmantošanas veida. Piemēram, orālie lubrikanti ir ar dažādām garšām un smaržām, taču tos nav ieteicams izmantot vagināli vai anāli. Tāpat arī pieejami vaginālie lubrikanti ar neitrālu pH līmeni, kā arī lubrikanti, kas īpaši piemēroti tieši anālajai stimulācijai. Tie ir ar papildu mitrinošām sastāvdaļām, jo anālā atvere pati nerada nekādu lubrikāciju. Ja gribas paeksperimentēt, talkā var ņemt stimulējošos lubrikantus ar papildu sajūtas veicinošām sastāvdaļām – tie var sildīt, atvēsināt vai izraisīt patīkamu kņudoņu. Interesanta nianse: "SexyStyle" veikalos var iegādāties arī lubrikantus, kas īpaši piemēroti alerģiskiem cilvēkiem. Atliek vien piemeklēt savām sajūtām un ķermenim tīkamāko.
Foto: Publicitātes foto

Izplatītākie mīti

Lubrikantu izmantošana lielai daļai sabiedrības joprojām saistās ar dažādiem mītiem. Viens no tiem – visi lubrikanti ir lipīgi. Kā jau iepriekš tika minēts, kvalitatīvs produkts nodrošinās izcilu slīdamību un ilgstoši pildīs savu funkciju. Tāpat aplams ir priekšstats, ka teju jebko var izmantot kā lubrikantu. Speciāliste brīdina – tas var būt veselībai bīstami.

"Ziepes, vazelīns, cepamā eļļa, kokosriekstu eļļa, ķermeņa eļļa – nekas no minētā nav lietojams kā lubrikants. Šīs vielas nav piemērotas jutīgajai gļotādai un maksts vai anālās atveres mikroflorai. Jā, ja sievietes imunitāte ir spēcīga, iespējams, nekādas veselības problēmas neparādīsies uzreiz, taču jutīgākiem cilvēkiem var veidoties disbakterioze un ilgstošas problēmas.

Jāatceras arī, ka vaginālajam un anālajam seksam ir jāizvēlas atšķirīgi lubrikanti, jo šo ķermeņa zonu pH līmenis ir atšķirīgs. Maksts var pati veidot lubrikāciju, bet taisnajā zarnā nav dabīgās lubrikācijas, tāpēc nepieciešams daudz biezāks lubrikants," skaidro Eva.

Speciāliste iesaka naktsskapītī glabāt sev par piemērotāko atzīto lubrikantu ikdienas lietošanai un papildus ko specifiskāku (stimulējošo intīmo kosmētiku, orālo lubrikantu vai ko citu) brīžiem, kad rodas vēlme paspēlēties ar sajūtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!