Uzbūvēt Latvijā lielākās saules elektrostacijas
Kā "Saules Energy" to paveica

Teksts: Līga Švāne

Foto: "Saules Energy" publicitātes foto

Atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs "Saules Energy" kopā ar Latvijas investīciju uzņēmumu "Merito Partners" kopš 2023. gada sākuma realizējis piecu iespaidīgu saules elektrostaciju (SES) izbūvi dažādās Latvijas vietās. Līdz rudens beigām tiks īstenoti vēl trīs elektrostaciju projekti Koknesē, Cēsīs un Valmierā. "Gada un pāris mēnešu laikā no absolūta nulles punkta esam kļuvuši par lielāko saules parku operatoru valstī," saka "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.
Personības, tehnoloģijas un inovētspēja – iedvesmojoši Latvijas uzņēmumu stāsti kopā ar "Dokobit".
"Saules Energy" sadarbojas ar vadošajiem ražotājiem un inženieriem visā pasaulē, lai atjaunojamo enerģiju padarītu pieejamu reģionos, kur tā nav pietiekami plaši izplatīta. Uzņēmuma veidotās SES ir Zilupē, Inčukalnā, Brenguļos, Carnikavā un Kalkūnē. Jāatzīmē, ka Augšdaugavas novadā izveidotā "Kalkūnes SES", kas šopavasar sāka ražošanu, ir līdz šim vērienīgākā saules elektrostacija Latvijā. Elektrostacijas ražošanas jauda ir pietiekama, lai ar videi draudzīgu enerģiju apgādātu vismaz 6500 Daugavpils mājsaimniecību. Šobrīd aktīvā būvniecībā esošā "Cēsu SES" būs vēl teju divtik jaudīga.

Kad šoruden darbosies jau visas astoņas "Saules Energy" attīstītās SES, kopumā gadā tās saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā. Šis ir vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru ieguldījums atjaunīgās enerģētikas infrastruktūrā.

Uzticami partneri, Rietumeiropā pieredzējuši būvnieki un augstas prasības pret visiem iesaistītajiem – šīs ir vien dažas no uzņēmuma veiksmes receptes sastāvdaļām. Tās "Saules Energy" ļāvušas īsā laikā kļūt par saules elektrostaciju būvniecības kvalitātes standartu piemēru Latvijā. "Pieturamies pie principa, ka ieguldījumiem saules elektrostacijās ne tikai jānodrošina ienesīgums investoriem, bet ilgtermiņā arī jākalpo plašākai sabiedrībai," piebilst Plūme.
Uzticamu partneru faktors
Artūrs Plūme, "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs
Lai realizētu vērienīgās ieceres, "Saules Energy" bija nepieciešams finansējums, un te nozīmīga loma izrādījusies uzticamu partneru piesaistei – sadarbībai ar strauji augošo Latvijas investīciju uzņēmumu "Merito Partners". "Merito" uzņēmumu grupa šim mērķim izveidojusi un pārvalda Latvijas Bankā reģistrēto alternatīvo investīciju fondu "Merito Sustainable Energy Fund I".

"Plānu par Latvijas kapitāla attīstītiem saules enerģijas projektiem izauklējām kopā ar fondu pārvaldnieku "Merito". Arī viņu pusē bija pavīdējusi doma par došanos zaļās enerģijas virzienā. Īstajā brīdī satikāmies, veicām aprēķinus, pārliecinājāmies, ka esam ar līdzīgu darba stilu, un nolēmām strādāt kopā. No brīža, kad paspiedām rokas, pāris mēnešu laikā bijām nokomplektējuši komandu, savākuši projektu portfeli, un "Merito" bija izdevies piesaistīt startam nepieciešamo kapitālu," stāsta "Saules Energy" valdes loceklis Māris Plūme.

Uzbūvētās SES pamatā ir mūsu pašu vietējais produkts visās izpausmēs – "Merito" finansējumu piesaistījis no vietējiem investoriem, piemēram, dažādiem fondiem un privātajiem uzņēmējiem, un arī būvnieki ir latvieši. Šī kombinācija, pēc "Saules Energy" pārstāvju domām, ir vēl viens veiksmes faktors, kas ļāvis ieskrieties un gada laikā uzbūvēt piecus grandiozus saules parkus. "Savlaicīgai kapitāla pieejamībai un apjomam ir ļoti būtiska nozīme, lai varētu ātri kustēties uz priekšu," papildina Māris Plūme.

Šāda mēroga projektā ir ļoti daudz dokumentācijas. Plūme te izceļ "Dokobit" nodrošinātos risinājumus, kas ikdienā ļoti atvieglo "papīru darbu". Dokumenti vairs nav nekur jāved un fiziski jāparaksta – visu iespējams izdarīt attālināti. "Lielais sadarbības līgums starp "Saules Energy" un "Merito" tā simboliski tika parakstīts, lidmašīnai jau paceļoties no lidlauka," stāsta "Saules Energy" pārstāvis.
Mikus Janvars, "Merito Partners" līdzdibinātājs un vadošais partneris
"Sākām pirms aptuveni pusotra gada. Kopš tā laika esam pārliecinājuši pievienoties mūsu projektam jau vairāk nekā 80 investoru. Tie lielākoties ir vietējie uzņēmēji un vadītāji, ir arī pāris institucionālo investoru, piemēram, "Citadeles" pensiju plāni, apdrošināšanas uzņēmums "Balcia". Ar pilnu pārliecību varam teikt, ka tas ir tīrs vietējais Latvijas kapitāls," piebilst "Merito Partners" līdzdibinātājs un vadošais partneris Mikus Janvars.

Tāda mēroga zaļās enerģijas projekti Latvijā bija jaunums. Nevienam, tostarp bankām un dažādām valsts iestādēm, nebija praktiskas pieredzes, kā tik grandiozus daudzmiljonu plānus realizēt un ar kādām grūtībām nāksies sastapties. Ar teorētiskām zināšanām vien nepietiek, un to arī apliecina "Saules Energy" pieredze. Projektu izstrādes un realizācijas gaitā nācies pašiem mācīties no savām un Eiropas attīstītāju kļūdām un pielāgoties neparedzētām situācijām, kā arī meklēt risinājumus un veidus, kā efektivizēt procesus. Te jāizceļ būvniecības partneri no "KL Systems", kuri Rietumeiropā zināmi ar nosaukumu RNRG GmBH. Tas ir Latvijas uzņēmums ar ilggadēju pieredzi industriālo saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.
Mums kā būvniekus izdevās piesaistīt patiešām nopietnus puišus, kuri jau padsmit gadus šādus un arī daudz lielākus projektus īsteno Eiropā. Tie ir mūsu pašu latvieši, kuri teju 15 gadu laikā ir redzējuši visu labo un ne tik labo praksi, un šī pieredze mums ļāva ja ne pavisam izvairīties no grābekļiem, tad būtiski samazināt to sitienu spēku.
Māris Plūme, "Saules Energy" valdes loceklis
Burbulis ir plīsis
Māris Plūme, "Saules Energy" valdes loceklis
Saules paneļu temats gan publiskajā telpā, gan "virtuves sarunās" pēdējos gados bijis "karstais kartupelis". Māris Plūme to salīdzina ar nekustamā īpašuma cenu burbuli. Bija brīdis, kad daļa cilvēku investīcijas atjaunīgās enerģijas projektos uztvēra kā ātras un lielas peļņas avotu. Pēc viņa novērojumiem, šobrīd nozarē palikuši tikai tie, kam ir finansiālas iespējas un ilgtermiņa plāni kaut ko realizēt.

"Es domāju, ka spekulanti no tirgus nu jau gandrīz pilnībā ir izstājušies. Tas nozīmē, ka nebūs ne tuvu tik daudz realizēto projektu, kā varbūt pirms gada izskatījās," spriež "Saules Energy" pārstāvis.

Atjaunīgās enerģijas projektiem, protams, jābūt finansiāli izdevīgiem, jo tādējādi iespējams nodrošināt finansējumu arī nākotnes projektiem. Taču tajā pašā laikā nedrīkst arī aizmirst par pienesumu sabiedrībai kopumā. Latvijā diemžēl joprojām ir elektrības deficīts, tādēļ nākas to iepirkt.
Elektroapgādē būtiskākā ir stabilitāte, savukārt saules un vēja ražotā enerģija, kaut zaļa un relatīvi lēta, tomēr ir grūti prognozējama un nepastāvīga. Tāpēc jau tuvā nākotnē saules un vēja parkus būs nepieciešams kombinēt ar uzkrāšanas risinājumiem – lielizmēra baterijām u.tml. Savukārt patērētājiem katrs no jauna uzbūvēts saules vai vēja parks nozīmē lielāku spiedienu kristies elektroenerģijas cenai.

"Mūsu parki ir pieslēgti "Sadales tīkla" infrastruktūrai. Tas nozīmē, ka vietējie iedzīvotāji ir tie, kas fiziski šo elektroenerģiju patērē. Ilgtermiņā zaļajai enerģijai, un to var redzēt arī jau tagad, būs pozitīvs iespaids uz elektrības cenu patērētājiem," spriež Janvars.

"Kas attiecas tieši uz zaļo enerģiju, Latvijas kontekstā nevar visas olas salikt vienā groziņā. Mums noteikti ir nepieciešams kombinēt saules un vēja enerģiju ar vēl citiem pieejamiem enerģijas veidiem un enerģijas uzkrāšanas risinājumiem, lai būtu iespējami zema elektrības cena no vienas puses un stabilitāte no otras," saka Māris Plūme.
Mūsdienu dzīvesveids pieprasa ērtus, ātrus un vienlaikus arī drošus tehnoloģiskos risinājumus. Uzņēmuma digitalizācijas ceļā liels palīgs var būt "Dokobit by Signicat" elektroniskās parakstīšanas, lietotāju autentifikācijas un e-zīmogošanas risinājums.
Lasi šajā rakstā vairāk par to, kāpēc uzņēmumi izvēlas "Dokobit".
Ērti un droši!
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
izstrāde
Olafs Ozoliņš
Projekta vadība
Ēriks Radželis
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Elīna Gārbena
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.