Provokatīvs gājiens krīzes laikā
Kā "Zvaigzne ABC" sāka izdot e-grāmatas?

Teksts: Ketija Nuķe-Osīte

Foto: Viesturs Radovics

"Tā bija ļoti liela uzdrīkstēšanās, vispār ar e-produktiem riskēt brīdī, kad Latvijā bija ekonomiskā krīze," par pirmās elektroniskās grāmatas izdošanu saka "Apgāda Zvaigzne ABC" Digitālo materiālu izstrādes grupas vadītāja Sintija Buhanovska. Piedāvāt mūsdienīgākus risinājumus paralēli fiziskajām grāmatām pirms 14 gadiem bija visai neprātīgs izaicinājums. Kā tas sevi attaisnojis?
Personības, tehnoloģijas un inovētspēja – iedvesmojoši Latvijas uzņēmumu stāsti kopā ar "Dokobit".
Lai gan izdevniecība "Zvaigzne" zināma jau kopš 1966. gada, par tādu uzņēmumu, kādu to pazīstam šobrīd, tā kļuva 1993. gadā, kad dibināts SIA "Apgāds Zvaigzne ABC". Kā lielākajam grāmatu izdevējam Latvijā, loģisks nākamais solis, sekojot līdzi pasaules digitālajām tendencēm, bija pirmās elektroniskās grāmatas jeb e-grāmatas izdošana 2010. gada 8. martā.

Šīs pirmās e-grāmatas gods, kas izdota ar oficiālu ISBN, pienākas Jura Rubeņa un Lorensa Frīmena darbam ar zīmīgo nosaukumu "Krīzes iespējas". Kopš tā brīža digitālo materiālu klāsts "Zvaigzne ABC" piedzīvojis strauju augšupeju.
No mācību materiāliem diskos līdz "Māconim" un e-grāmatām
Kristīne Pastare-Skutele, "Zvaigzne ABC" E-grāmatu projektu vadītāja
Izdot e-grāmatas bija provokatīvs gājiens no izdevniecības puses, jo bijušas šaubas par to, vai pircēji pamanīs un kam šāds risinājums būs vajadzīgs. Taču mērķtiecība un vadmotīvs, ka "e-grāmatas ir alternatīvs lasīšanas veids, kā lasītājam jebkurā pasaules malā nokļūt pie vēlamās grāmatas" pakāpeniski atmaksājies. 2011. gada februārī "Zvaigzne ABC" nodibināta atsevišķa struktūrvienība – digitālo produktu izstrādes grupa. Tā atbild arī par klientu servisu, digitālo produktu reklamēšanu, produktu uzturēšanu.

Gadu pēc digitālo produktu grupas dibināšanas, pieaugot interesei par e-grāmatām, uzņēmumā sapratuši, ka vajadzīgs cilvēks, kas uzraudzītu to ražošanas procesu, izvietošanu mājaslapā un citās platformās, pārraudzītu autortiesību līgumus un citas nianses, tāpēc Kristīne Pastare-Skutele, kura jau strādāja digitālo produktu izstrādes grupā kā mācību materiālu veidotāja, kļuva tieši par e-grāmatu projektu vadītāju. Šobrīd, 13 gadus vēlāk, 12 cilvēku atbildība ir visi "Zvaigzne ABC" digitālie produkti – risinājumi mācībām "Māconis", e-grāmatas un citi.

Nozīmīga digitālo produktu daļa ir tieši mācību materiāli, kurus "Zvaigzne ABC" piedāvā izglītības iestādēm. Sākotnēji materiāli izstrādāti CD formātā – lietošanai datoros, bet joprojām fiziski. Taču straujais tehnoloģiju attīstības lēciens metis izaicinājumu – padarīt visu pieejamu "mākonī", lai var izmantot jebkurā ierīcē. Pašlaik tam kalpo "Māconis", kur atrodami vairāk nekā 500 dažādi mācību materiāli. Lielākā daļa Latvijas skolu izmanto šo pakalpojumu.
Katru gadu vidēji "Zvaigzne ABC" izdod 170 līdz 220 e-grāmatas – gan daiļliteratūru, gan digitālās mācību grāmatas.
Ja runājam par e-grāmatām, kas ir milzīga digitālo produktu sastāvdaļa, to skaits "Zvaigzne ABC" piedāvājumā turas aptuveni 1600 pieejamo vienību robežās. Kāpēc? Ne visu grāmatu izdošanas tiesības, kuras izdevniecība iegādājas, attiecas uz e-grāmatām. Turklāt e-grāmatu tiesībām, tāpat kā oriģinālajai un tulkotajai daiļliteratūrai, ir līguma termiņi, kas gluži vienkārši beidzas.
Bieži vien man raksta: "Es redzēju pirms gada, ka jums ir tāda e-grāmata, kāpēc nav, es gribu nopirkt, varbūt kaut kā var?" Nē, diemžēl nekā nevar, jo tiesības ir beigušās, mēs vairs nekā nevaram izplatīt.
Kristīne Pastare-Skutele, "Zvaigzne ABC" E-grāmatu projektu vadītāja
E-grāmatas izdošanas ceļš tāpēc mēdz būt mazliet sarežģītāks. Jānoslēdz ne tikai līgums ar autoru, bet jāņem vērā tiesību termiņš un līguma nosacījumi. Piemēram, ja fiziski grāmatas tirāža vēl veikalos pieejama noteiktu termiņu arī pēc līguma beigām un to var nopirkt, tad brīdī, kad e-grāmatai beidzas tiesības – tā jāizņem ne tikai no e-grāmatnīcas, bet arī citām platformām, kur pieejama iegādei. Savukārt ir grāmatas, kuras nemaz nebūs pieejamas e-formātā, jo tas nav iespējams ne tikai tehniski, bet arī tiesību īpašnieks nav piešķīris šādas tiesības.
Jāspēj noķert tehnoloģiju attīstības lēciens
Sintija Buhanovska, "Zvaigzne ABC" Digitālo materiālu izstrādes grupas vadītāja
Fakts, ka izstrādāts mācību materiāls vai izdota e-grāmata gan nenozīmē, ka par konkrēto produktu var vairs neuztraukties. Pirms 10 gadiem izdotas grāmatas digitālais fails vairs neatbildīs šībrīža formātu prasībām, līdz ar to maketētājam un citiem speciālistiem jāiegulda darbs. "Mēs ļoti strādājam pie kvalitātes un neesam gatavi vienkārši ieskenēt un ielikt. Vajag, lai fails ir ērti izmantojams, tajā var izmantot meklētāju… Tas prasa laiku, un, ja ir viens vai divi pircēji, ir jāizvērtē, vai tas ieguldījums ir tā vērts," saka Kristīne Pastare-Skutele.

Tas pats attiecas uz "Māconī" esošajiem materiāliem, kuru galvenie pircēji ir izglītības iestādes. Agrāk "Zvaigzne ABC" piedāvātā platforma bijusi gan tiešsaistē, gan bezssaistē, iegādes iespējas produktam bijušas uz pieciem gadiem. Taču tehnoloģijas attīstījušās virpuļa ātrumā, novērota formātu, iekārtu, izšķirtspējas nesaderība. Tāpēc pieņemts lēmums pāriet tikai un vienīgi uz tiešsaistē pieejamu produktu, lai operatīvi varētu pielāgoties izmaiņām un tās uzreiz redzētu arī lietotājs.
Digitālajā jomā mēs nekad nevaram dzīvot mierīgi, mums nekad nebūs mierīga diena.
Sintija Buhanovska, "Zvaigzne ABC" Digitālo materiālu izstrādes grupas vadītāja
Bez visa tā, jāspēj arī cilvēkiem palīdzēt, kas vēršas pie digitālo risinājumu grupas ar visdažādākajiem jautājumiem. Piemēram, kādam milzīgam ražotājam, izmainot e-grāmatu lasītājos pieejamo failu formātus, lietotāji saskaras ar grūtībām, jo "Zvaigzne ABC" iegādātās e-grāmatas ierīcē vairs neielasās. Un tas nekas, ka klienti brīdināti. "Man jākļūst par tehniskā atbalsta speciālisti, jāizrokas cauri forumam, jāpalīdz cilvēkiem, jo tas tomēr ir manās interesēs, lai e-grāmatu spēj atvērt ierīcē, kas iegādāta un kurā viņi pieraduši lasīt," stāsta Kristīne Pastare-Skutele.

Šī iemesla dēļ abas sarunbiedres kā viena norāda – lai lasītu e-grāmatas, pietiek ar to ierīci, kas katram jau ir – viedtālruni, planšetdatoru vai personīgo datoru. "Vispirms pamēģiniet, palasiet, cik regulāri jūs to darīsiet, vai jums patiks to darīt, kādas vispār būs sajūtas," iesaka Sintija Buhanovska. E-grāmatas kļuvušas pieejamākas kā nekad – tam liels pienesums bijis arī pirms pieciem gadiem izveidotais projekts 3td jeb e-grāmatu bibliotēka, kurā piedalās arī "Zvaigzne ABC".
Kāda ir drukāto un digitālo grāmatu nākotne?
Latvijas grāmatu lasītāji krietni atšķiras no tā, kā literatūru patērē, piemēram, ASV. Ja pasaulē šobrīd aizvien aktuālākas ir audiogrāmatas, tad "Zvaigzne ABC" pieredze rāda – pie mums tas ir dārgs un maz pieprasīts produkts. Attīstoties dažādiem mākslīgā intelekta (MI) risinājumiem, pastāv iespēja, ka arī MI rīkus izmantos audiogrāmatu mehāniskai nolasīšanai. Šobrīd joprojām visu nosaka cilvēku pirktspēja.

Grāmatu autori gan iemanījušies mākslīgo intelektu izmantot savā labā. Tā, piemēram, ir ar "Zvaigzne ABC" paspārnē iznākušo Baibas Zīles grāmatu "Lilī un burvju kaķis Bubass". Grāmata ilustrēta tieši ar mākslīgā intelekta programmas "Midjourney" palīdzību. Kā norāda Kristīne Pastare-Skutele, MI rīku izmantošanu grāmatniecības nozarē, iespējams, redzēsim arvien biežāk.
Strādā no Viesītes un paraksti dokumentus, negaidot vairākas nedēļas
Tehnoloģijas, protams, ir ne tikai "Zvaigzne ABC" digitālo risinājumu grupas pamata darbarīki, bet arī krietni atvieglo darba ikdienu. Vislabāk progress redzams darbā ar skolām un pašvaldībām – pēdējo divu gadu laikā strauji pieaugusi e-paraksta izmantošana, slēdzot abonēšanas līgumus. "Pagājušajā gadā mums no visiem simtiem līgumu atnāca tikai trīs līgumi, kas bija parakstīti ar pildspalvu. Man liekas, tas ir gan laika, gan resursu ietaupījums viennozīmīgi," priecājas Sintija Buhanovska.

Sarukuši ne tikai papīru kalni. Savstarpēji kolēģi var saslēgties attālinātās sapulcēs, tāpēc noturēt uzņēmumā lielisku darbinieku kļuvis vieglāk, jo var nodarbināt arī Viesītē dzīvojošu speciālistu. Lai satiktos ar sadarbības partneriem, vairs nav jālido uz ārzemēm, pietiek ar "Zoom" zvanu, kas jo īpaši svarīgi ir darbā ar partneriem no Somijas, Francijas un citām valstīm. Uzlabota uzņēmumu iekšējā un ārējā dokumentu aprite tikai palīdz ietaupīt laiku un svarīgākais – resursus.
Mūsdienu dzīvesveids pieprasa ērtus, ātrus un vienlaikus arī drošus tehnoloģiskos risinājumus. Uzņēmuma digitalizācijas ceļā liels palīgs var būt "Dokobit by Signicat" elektroniskās parakstīšanas, lietotāju autentifikācijas un e-zīmogošanas risinājums.
Lasi šajā rakstā vairāk par to, kāpēc uzņēmumi izvēlas "Dokobit".
Ērti un droši!
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
izstrāde
Olafs Ozoliņš
Projekta vadība
Ēriks Radželis
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Elīna Gārbena
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.