Nagu kopšanas industrijas dūzis no Latvijas
Kā "Kinetics" kļuva par flagmani

Teksts: Līga Švāne

Kad 2003. gadā tika izveidots "Kinetics Nail Systems", Andžejs Stenclavs pat nespēja iztēloties, ka kādu dienu tas kļūs par plaukstošu profesionālās nagu kosmētikas nozares uzņēmumu un vienu no lielākajiem želejlaku ražotājiem Eiropā. "Kinetics" stāsts sākās ar mākslīgo plastmasas nagu tirgošanu, taču ātri vien Andžejs apjauta, ka jāmeklē jaunas nišas, kas veicinātu uzņēmuma izaugsmi, un 2010. gadā uzņēmums pievērsās ražošanai.
Personības, tehnoloģijas un inovētspēja – iedvesmojoši Latvijas uzņēmumu stāsti kopā ar "Dokobit".
Šobrīd "Kinetics" produkcijas klāstā ir nagu lakas, želejlakas, nagu kopšanas produkti, ādas kopšanas produkti jeb tā dēvētā baltā kosmētika un arī produkti nagu pieaudzēšanai. Tas viss tiek ražots tepat Latvijā. Izklausās skaisti un iespaidīgi – pēc īstena veiksmes stāsta, taču uzņēmuma vadītājs neslēpj, ka gadu gaitā nācies apēst arī krietnu pudu sāls. Viens no lielākajiem izaicinājumiem bijusi želejlakas formulas izstrāde. "Ja sākumā bijām domājuši, ka varbūt iztērēsim pārsimt tūkstošus eiro un pusgada laikā mums būs želejlakas formula, realitātē iztērējām krietni pāri miljonam un pie formulas nokļuvām pēc trim gadiem," stāsta Andžejs Stenclavs.
Inženiera domāšanas gēns
Andžejs Stenclavs, "Kinetics Nail Systems" direktors
"Kinetics" kolektīvā augstu tiek vērtēti cilvēki, kuriem ir vēlme pašiem atklāt un mācīties – atrast veidus, kā atrisināt problēmas. "Mēs varam kaut ko nezināt, mēs varam kaut ko neprast, bet mēs zinām, ka mēs to varam iemācīties. Un mēs neīdam par to, ka kaut ko nesaprotam," saka uzņēmuma vadītājs.

Andžejs "Kinetics" sauc par krāsu uzņēmumu, un pamatoti. "Kinetics" krāsu bibliotēkā ir vairāk nekā 10 000 dažādu toņu, kas radīti pašu laboratorijā. Viņš lepojas, ka uzņēmumā strādājošās krāsu ķīmiķes pārdesmit minūtēs spēj nokopēt jebkuru krāsu, taču te būtiski arī uzsvērt – koloristiku Latvijā neviens nemāca. Šīs prasmes gadu gaitā nācies apgūt un pieslīpēt pašiem. Līdzīgs stāsts ir arī par UV gaismā cietējošo pārklājumu.

"Mums pašiem to visu vajadzēja iemācīties. Pat ja mēs nezinām, kā darīt, mēs zinām, kā to izdomāt, – ja mums nebūtu tāda inženiera domāšanas gēna, mēs to arī nekad nebūtu izdarījuši," saka uzņēmuma vadītājs. "Mums noteikti nebūtu želejlakas, ja mēs būtu norāvuši stopkrānu tajā brīdī, kad pēc pirmajiem sešiem mēnešiem kaut kas neizdevās, kā bija cerēts," tā Andžejs.

Strādājot "Kinetics", speciālistiem ir iespēja nemitīgi apgūt kaut ko jaunu un profesionāli augt. Pievienotā vērtība – iespēja gūt arī starptautisku pieredzi.
Tas, ko mēs darām, ir ļoti augstā un pasaulē atzītā līmenī. Mēs saviem darbiniekiem varam parādīt, ka pasaule patiesībā ir krietni tuvāk, nekā šķiet. Tas, ka esi nācis no kāda attālāka Latvijas reģiona, nenozīmē, ka pēc nedēļas nevari būt Honkongas izstādē un runāt ar vienu no pasaules labākajiem piegādātājiem,” stāsta uzņēmuma vadītājs.
Andžejs Stenclavs, "Kinetics Nail Systems" direktors
Potenciāls pārdot vairāk
Pēdējo piecu gadu pieredze spilgti apliecinājusi, cik svarīgi uzņēmējdarbībā ir ātri un izvērtēti reaģēt dažādās krīzes situācijās. 2022. gadā uzņēmums faktiski zaudēja 40% apgrozījuma, jo tika pārtraukta sadarbība ar svarīgu partneri Kanādā, kā arī "Kinetics Nail Systems" pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pilnībā pārtrauca sadarbību ar Krieviju. Tiesa, apgrozījumu ātri vien izdevās atgūt, jo veiksmīgi tika piesaistīti jauni klienti. Tas lika izdarīt secinājumus.

"Mums ir potenciāls pārdot vairāk, un mēs līdz šim to nebijām īstenojuši. Tas mūs motivēja mācīties pārdot proaktīvi, nevis piesaistīt lielos klientus tikai caur izstādēm," stāsta uzņēmuma vadītājs.

Viena no "Kinetics Nail Systems" nākotnes ambīcijām ir kļūt par lielāko želejlaku ražotāju Eiropā. Šis mērķis ir pavisam reāls, jo "Kinetics" jau tagad ir viens no retajiem, kas spēj konkurēt ar Amerikas un Ķīnas tirgu. Tuvāko gadu laikā plānots uzbūvēt jaunu ražotni, kas dos papildu grūdienu uzņēmuma konkurētspējai.

Ikdienā uzņēmumā neiztikt arī bez darbu efektivizācijas, kas ir būtisks izaugsmes dzinējspēks. Digitalizācija un tehnoloģijas ievērojami atvieglojušas dažādu ikdienas procesu virzību. "Kinetics" izmanto vairākus digitālos rīkus, viens no tiem – "Dokobit", ar kura starpniecību tiek parakstīti dažādi dokumenti.

Tajā pašā laikā uzņēmuma vadītājs uzsver – viņš nonācis pie vērtīgas atziņas, ka daudzas situācijas ātrāk iespējams atrisināt klātienes sarunās, nevis attālināti, izmantojot tehnoloģijas. "Es esmu gatavs pierādīt, ka 10–15 minūtēs klātienē birojā ir iespējams atrisināt jautājumu, kas citkārt prasītu veselu nedēļu," ar pārliecību pauž uzņēmuma vadītājs.
Neskriet ar karogu pa priekšu
Andžejs ir pārliecināts – daudzi veiksmīgi biznesi ir izveidojušies, pateicoties uzņēmēju fanātiskajai ticībai tam, kam citi, iespējams, līdz galam nenotic. Uzņēmējam ir jābūt nelabojamam optimistam, bet, skatoties no menedžmenta pozīcijas, nedrīkst arī zaudēt kritiskumu un spēju analizēt riskus. Panākumu atslēga lielā mērā ir arī spēcīga komanda – bez tās nav iespējams izveidot veiksmīgu uzņēmumu. Vadītājam ir būtiski apzināties un arī pieņemt to, ka viņam nav jākontrolē pilnīgi viss.

"Ir jāmācās atdot lietas, ir jāmācās neskriet visiem pa priekšu ar karogu. To es vēl aizvien mācos un ceru, ka ar katru gadu kļūst labāk. Tas ir mans personīgais izaicinājums, jo man patīk pašam uzņemties atbildību, patīk pašam arī kontrolēt, lai viss notiek precīzi tā, kā es gribu, bet lielā uzņēmumā tas nekam neder," pieredzē dalās "Kinetics" vadītājs.

Lai kļūtu par uzņēmēju, ir jāspēj uzņemties risku un nebaidīties darīt. Andžejs gan precizē – "iet un darīt" princips attiecas uz jebkuru dzīves situāciju, ne tikai biznesa veidošanu. Viņam spilgti atmiņā palicis kāds video – sižets, kurā veco ļaužu pansionāta iedzīvotāji iztaujāti par lietām, kuras viņi savā dzīvē nožēlo. Vairums pauda nožēlu nevis par izdarīto, bet gan to, ko dažādu iemeslu dēļ nerealizēja.
Mans padoms – dariet, riskējiet, leciet uz galvas nezināmajā. Ir ļoti maza iespēja, ka jūs neizdzīvosiet mūsu tik ļoti sakārtotajā un drošajā pasaulē. Tad tiešām jāizdara kaut kas pilnīgi traks, lai notiktu neatgriezeniskas sekas. Bet savas vēlmes – tās vajag izlikt.
Andžejs Stenclavs, "Kinetics Nail Systems" direktors
Mūsdienu dzīvesveids pieprasa ērtus, ātrus un vienlaikus arī drošus tehnoloģiskos risinājumus. Uzņēmuma digitalizācijas ceļā liels palīgs var būt "Dokobit by Signicat" elektroniskās parakstīšanas, lietotāju autentifikācijas un e-zīmogošanas risinājums.
Lasi šajā rakstā vairāk par to, kāpēc uzņēmumi izvēlas "Dokobit".
Ērti un droši!
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Māris Rītiņš
izstrāde
Olafs Ozoliņš
Projekta vadība
Ēriks Radželis
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Elīna Gārbena
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.