Korejas Republikas vēstniecība Latvijā
Dabas dārgumu krātuves. Apceļo Korejas nacionālos parkus

Sagatavoja Korejas Republikas vēstniecība Latvijā

Foto: Publicitātes foto
1872. gadā, kad Jeloustonā tika izveidots pasaulē pirmais nacionālais parks, to sistēma izplatījās visā pasaulē. Mūsdienās parku apsaimniekošana tiek veikta, lai saglabātu apdraudēto dabisko ekosistēmu un vidi, kā arī kultūras un vēsturisko mantojumu. Korejā Džirisan (Jirisan) kalns tika noteikts par nacionālo parku numur viens, un pašlaik Korejā ir izveidoti un pārvaldīti 23 nacionālie parki. Šajā rakstā mēs jūs aicinām virtuālā ceļojumā apskatīt, cik skaisti ir Korejas nacionālie parki.
Džirisan (Jirisan) nacionālais parks

Korean National Park Service

Džirisan (Jirisan) nacionālais parks, ko 1967. gadā izveidoja kā pirmo nacionālo parku, ir kalnains nacionālais parks ar platību 483 022 km2, kas iekļauj sevī trīs provinces un robežojas ar piecām pilsētām. Nacionālajā parkā ir neskaitāmas kalnu virsotnes un ielejas, kuras atrodas starp vairāk nekā 20 kalnu grēdām. Džirisan kalns, kur satiekas dažādas kultūras, ir vieta, kur ikviens atradīs ko saistošu.
Soraksan (Seoraksan) nacionālais parks

Korean National Park Service

Tas kā Korejas piektais nacionālais parks tika izveidots 1970. gadā, bet dabas pieminekļa statusu ieguva 1965. gadā. Tā kā tā saglabāšanas vērtība ir starptautiski atzīta, tad tā ir teritorija, kuru UNESCO 1982. gadā noteica un pārvalda kā biosfēras rezervātu.
Songnisan nacionālais parks

Korean National Park Service

1970. gadā tas tika noteikts kā sestais nacionālais parks, un tā ainava ir ļoti ievērojama. Songnisan nacionālais parks ir akmeņains kalns – tas plešas pāri Čunbuk (Chungbuk) un Kjonbuk (Gyeongbuk) reģioniem. Songnisan kalns robežojas ar daudziem kalniem, un astoņas virsotnes rindojas loka formā, kura centrā ir atrodama otra lielākā parka kalnu virsotne Čonvanbong (Cheonwangbong) (1058 m).
Haljonghēsang (Hallyeohaesang) nacionālais parks

Korean National Park Service

Haljonghēsang (Hallyeohaesang) nacionālais parks tika izveidots kā pirmais jūras parks 1968. gadā. Tā ir jūras ekosistēmas dārgumu krātuve, kurā lielas un mazas salas un dabas ainava ir harmonijā gar 12 km garo jūras ceļu. Haljosudo (Hallyeosudo), kas pazīstams kā skaistākais jūras ceļš, iet gar 71 neapdzīvotu salu un 29 apdzīvotām salām, kas vilina ceļotājus kā izkaisīti dārgakmeņi.
Tēan (Taean) krasta nacionālais parks

Korean National Park Service

Tēan (Taean) krasta nacionālais parks kļuva par par Korejas 13. nacionālo parku 1978. gadā. 230 km garajā piekrastē ir 27 pludmales, kas aptver Tēan (Taean) pussalu un Anmjondo (Anmyeondo) salu no ziemeļiem uz dienvidiem. Dubļu līdzenumi, smilšu kāpas, interesantas formas klintis un lielas un mazas salas gar ielīča piekrasti lepojas ar skaistu, reģionam raksturīgu ainavu.
Kjondžu (Gyeongju) Nacionālais parks

Korean National Park Service

Kjondžu (Gyeongju) nacionālais parks, kas aizsargā ne tikai dabiskās ekosistēmas, bet arī kultūrvēsturisko mantojumu Korejā, tika izveidots 1968. gadā. Tas ir iemīļots kā vēstures izglītības vieta labi saglabājušos Šilla kultūras relikviju un harmoniskās dabas ainavas dēļ. Turklāt UNESCO 1979. gadā to atzina par vienu no pasaules 10 labākajām vēsturiskajām vietām.
Gamunsa (Gameunsa) templis

Korean National Park Service

Gamunsa (Gameunsa) templis Šilla perioda liecinieks, un tas atrodas netālu no karaļa Munmu kapa. Visas ēkas tika nojauktas, un palikušas vairs ir tikai ēku drupas, tostarp divas trīsstāvu austrumu un rietumu akmens pagodas, Gumdang (Geumdang) zāle un auditorija. Gamunsa tempļa Gumdang vietai ir unikāla struktūra. Saskaņā ar Samguk Yusa* teikto, karalis Munmu solīja, ka kļūs par jūras pūķi un aizsargās valsti, un testamentā izteica vēlmi, lai viņu apglabā Austrumu jūrā. Ir iespējams redzēt pazemes akmens relikvijas, kas sakrīt ar Samguk Yusa ierakstu par to, ka karalis Munmu, kurš kļuva par jūras pūķi, izveidoja pazemes telpu zem Gumdang, lai viņš jebkurā laikā varētu iekļūt un iziet no Gamunsa tempļa.

* Samguk yusa jeb Triju karaļvalstu piemiņlietas ir leģendu, pasaku un vēsturisku stāstījumu kolekcija par trim Korejas karaļvalstīm (Kogurjo, Pekdže un Šilla), kā arī citiem laika posmiem un valstīm pirms Trīs karaļvalstīm, to laikā un pēc tām.
Lai apskatītu vēl skaistākas nacionālo parku bildes, no 10. līdz 19. jūnijam aicinām uz Korejas foto un grāmatu izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Kā arī būs atsauksmju konkurss – 20 personām, kuras sniegs atsauksmi par foto izstādi, tiks pasniegta neliela dāvana! Izstādes atsauksmi var augšupielādēt savā "Facebook" lapā ar paša uzņemtu fotogrāfiju un atzīmēt Korejas Republikas vēstniecību Latvijā vai pievienot tēmturi #kbookandphotolv.
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.