sadarbībā ar bigbank
Suns līdzi uz biroju
Kāpēc tā ir laba ideja?
Suns līdzi uz biroju
Kāpēc tā ir laba ideja?
Ne velti, kad runājam par mājdzīvniekiem, izmantojam frāzi “cilvēka labākais draugs”. Mājas mīluļi ir tie, kas ne tikai dzīvo ar mums zem viena jumta un ir aprūpējami, bet sniedz arī komfortu un sastāda kompāniju, neliekot justies vientuļi. Murrājošs kaķis klēpī nomierina, gara pastaiga ar suni ļauj būt fiziski aktīvam. Ko vēl mēs iegūstam no mājdzīvniekiem un kādu labumu gūst pats un kolēģi, ja četrkājaino draugu ik pa laikam aizvedīsi līdzi uz darbu?
Oktobra sākumā “Bigbank” rīko nu jau par tradīciju kļuvušo labdarības akciju, aicinot ikvienu savā “Facebook” vai “Instagram” profilā ievietot mājdzīvnieka fotogrāfiju un pievienot tēmturi #laiBigbankZiedo. Tiklīdz sociālajos tīklos būs ievietoti 5000 ieraksti, “Bigbank Latvija” ziedos 5000 eiro patversmei “Labās mājas”, lai segtu skaidu granulu iegādi un elektrības rēķinus. Uzzini vairāk par akciju šeit!
Cilvēki, kuri ir kaķu, suņu vai citu dzīvnieku saimnieki, bieži vien ir mierīgāki, spēj veiksmīgāk saplānot savu dienas ritmu un organizēt dažādus uzdevumus, pašpārliecinātāki un gluži vienkārši – laimīgāki, secinājuši psiholoģijas pētnieki. Mijiedarbošanās ar mājdzīvnieku arī samazina stresa hormona kortizola līmeni, stimulē serotonīna un dopamīna līmeņu paaugstināšanos, kas ir hormoni, kas mūsu smadzenēs rūpējas par labsajūtu un mieru, skaidro psiholoģijas doktore Luīsa Millere. Visupirms, mājdzīvnieki stimulē savu saimnieku mentālo veselību, mazinot depresijas un trauksmes risku.

Kaķa vai suņa klātbūtnei ir arī sociāli ieguvumi – mums ir kāds, ar ko parunāties, samīļot. Turklāt zvēriņam nepieciešamas rūpes, kas cilvēkam liek justies vajadzīgam. Mājas mīluļi ar savu klātbūtni sniedz komfortu brīžos, kad jūtamies nomākti. Tas ir iemesls, kādēļ daudzviet pasaulē suņi izmantoti kā terapijas dzīvnieki. Pandēmijas laikā jo īpaši mājdzīvnieka klātbūtne kļuva par vispārēju mierinājumu daudziem, kad ikviena prātu noslogoja neziņa par to, cik ilgi turpināsies mājsēde, zaudēto sociālo kontaktu un citām sadzīviskām lietām.

Šobrīd, kad daudzi aizvien turpina strādāt no mājām, četrkājainais draugs var būt ne tikai labs sabiedrotais, vienkārši esot blakus, bet palīdzēt ar pašdisciplīnu un citiem izaicinājumiem. Skaidrs, ka viens no stresa izraisītājiem, ir tieši darbs – raizes par termiņiem, sasniedzamajiem rezultātiem un citiem aspektiem, liek saspringt pleciem. Tādos brīžos ir labi, ja var kaut uz dažām minūtēm pārslēgt savu uzmanību uz blakus esošo kaķi – pabužināt, paglaudīt, lai gūtu mirklīgu mieru. Tas apstiprināts Virdžīnijas Valsts universitātes veiktajā pētījumā.
Vēl viens ieguvums no mājdzīvniekiem ir disciplīna, ko pārņem arī zvēriņa saimnieks. Kaķis skaļi ziņo par izsalkumu konkrētā laikā katru rītu, suns ātri iegaumē diennakts laikus, kuros dodas pastaigā, grauzēji sarosās uz aktivitātēm… Mācāmies arī mēs paši, pielāgojot savus veicamos darbus dzīvnieka aprūpei, kas ievieš secību dienas ritmā. Un saplānota diena sekmē vēl kādu labu lietu – fokusu un motivāciju izdarīt nospraustos uzdevumus.
Četrkājainie draugi ir uzticami kompanjoni, kas būs blakus, lai dāvātu savu nesavtīgo mīlestību. Kad vajag morālo atbalstu, pietiek paspēlēties uz brīdi ar ķepaini, lai uzlabotos noskaņojums. Kad garas stundas jāstrādā no mājām, viņi ir labākie kolēģi, kas būs blakus, kad vajag atpūtināt acis no datora ekrāna. Ar prieku par pozitīvajām emocijām, ko veicina pūkaiņu klātbūtne, vajag dalīties – kāpēc lai tie nebūtu kolēģi reizēs, kad mājdzīvnieku garas darbadienas laikā nav, kas pieskata?

Kāpēc ļaut darba vietā atrasties mājdzīvniekiem?

Pasaulē prakse par mājdzīvnieka ņemšanu līdzi uz biroju nav nekas neierasts. Katru gadu jūnijā pat tiek atzīmēta “Paņem savu suni līdzi uz darbu” diena. Politika ieviesta dzīvnieku barības ražotāju uzņēmumos, lielos informācijas tehnoloģiju uzņēmumos, kā arī citos, kur šis jautājums oficiāli sakārtots ar personāla vadības speciālistu palīdzību. Atļauja ņemt līdzi uz darbu savu mājdzīvnieku darbiniekiem mazina stresu, veicina apmierinātību ar darbu un pozitīvi ietekmē labbūtību. Lūk, daži iemesli, kāpēc ļaut darbiniekiem paņemt līdzi savu pūkaini!

Tas var kalpot kā priekšrocība darbinieku piesaistīšanai un noturēšanai. Pandēmijas laikā daudzu mājās ienāca kāds zvēriņš. Par iemeslu tam kalpoja vientulības sajūtas aizgaiņāšana. Līdz ar to jaunie mājdzīvnieku turētāji pieraduši saviem suņiem un kaķiem pievērst ļoti daudz uzmanības, ņemot tos līdzi pārgājienos, ceļojumos un – arī uz tik ikdienišķo darbu. Īpaši mileniāļu un Z jeb digitālās paaudzes darbinieku vidū personālvadības speciālisti novērojuši augošu interesi par to, ka viņi labprāt uz darbu birojā ņemtu līdzi četrkājaino draugu.

Uzņēmuma morāles stiprināšana – ja darbavieta ir atvērta mājdzīvnieku uzņemšanai, tajā valda radošāka un atvērtāka gaisotne. Suņa klātbūtne garajās biroja darba stundās uzlabos garastāvokli, bet darba devējs nepārprotami ar šādu pozitīvu soli liks manīt, ka viņam rūp darbinieku labsajūta.
Kolēģi savstarpēji satuvināsies, kas sekmēs saskarsmi un sadarbību. Ir skaidrs kā diena, ka birojā esošs suns var likt sarunāties pat viskautrīgākajiem kolēģiem, jo pēkšņi ir uzradies nepiespiests un kopīgs iemesls komunikācijai. Mājdzīvnieku atvešana līdzi uz darbu satuvina darbiniekus, kas ilgtermiņā veicinās sapratni citam pret citu un sapratni. Tas pats attiecas uz uzņēmuma viesiem un klientiem – sastapts suns var kalpot kā labs komunikācijas ierosinātājs, padarīt gaisotni mazāk formālu.

Četrkājainie draugi birojā var uzlabot veselību. Un tas attiecas ne tikai uz mentālo, bet arī fizisko. Piemēram, suns ik pa laikam ir jāizved ārā nokārtot dabiskās vajadzības, kas veicinās izkustēšanos. Mājdzīvnieku klātbūtne arī mazina stresu.

Mazinās izdegšanas riski – klātesošs mājdzīvnieks uzlabo darbinieka pašsajūtu, kas ilgtermiņā var mazināt izdegšanas risku. Ir skaidri zināms, ka strādāšana vairākas stundas no vietas bez pauzēm veselībai kaitē. Paša mājdzīvnieks vai kolēģa mājdzīvnieks birojā ļauj paņemt mentālās pauzes, restartēties un atsākt iesākto ar jaunu enerģiju.

Bez augstāk minētajiem iemesliem, nevar nepieminēt arī to, ka pašam mājdzīvniekam došanās uz biroju būs iespēja nomainīt ierasto vidi un socializēties. Ja tavs mājdzīvnieks ir draudzīgs, drošs un labi audzināts, tad šādu iespēju vari izmantot bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Kā veiksmīgi īstenot dzīvniekiem draudzīgas darbavietas politiku?

Lai visas iesaistītās puses – darba devējs, darbinieki, bezdzīvnieku kolēģi un paši līdzpaņemtie zvēriņi saskanīgi pastāvētu līdzās viens otram biroja telpās, ir skaidrs, ka nepieciešams iepriekš izstrādāt skaidrus noteikumus. Tad šāda politika veiksmīgi īstenosies! Pirms iekļaut uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumos, noteikti vērts noskaidrot pašu darbinieku viedokli – tā var būt sapulce, anonīma aptauja vai cits formāts, kas ļaus apkopot dažādas nostājas.

Vispirms gan vērts pārliecināties, kāda ir ēkas, kur atrodas biroja telpas, apsaimniekotāja un īpašnieka nostāja (ja uzņēmums telpas īrē). Jāsaprot, ka ne vienmēr un visur tas būs droši darbiniekiem un ērti pašiem dzīvniekiem, ja, piemēram, birojā vienlaikus atradīsies pieci suņi, savstarpēji nedraudzīgas dzīvnieku sugas u.tml. Nedrīkst aizmirst arī to, ka būs daļa kolēģu, kuri būs kategoriski pret mājdzīvnieku klātbūtnei birojā (kādam tās ir bailes no suņiem, citam veselību apdraudoša alerģija). Šādos gadījumos jau savlaicīgi vērts padomāt par zonu darbā, kurā līdzpaņemtajiem mājdzīvniekiem būs liegta atrašanās.
Ieviešot dzīvniekiem draudzīgas darbavietas politiku, vērts nostiprināt skaidrus noteikumus:
  • Kādi mājdzīvnieki ir atļauti darba telpās;
  • Vai ir maksimālais pieļaujamais dzīvnieku skaits, kas vienlaikus atrodas darba telpās;
  • Mājdzīvniekiem jābūt vakcinētiem un veseliem;
  • Dzīvniekiem jābūt miermīlīgiem un labi audzinātiem;
  • Kas uzņemsies atbildību par dzīvnieka dabisko vajadzību nokārtošanu un sakopšanu;
  • Kur jāatrodas līdzpaņemtajam dzīvniekam, ja darba telpās ir viesi/klienti.
Ja esi no tiem darbiniekiem, kas plāno uz darbu ņemt līdzi pieskatāmu kucēnu vai jau prātīgāku lielāku zvēru, atceries, ka par visu jāatbild pašam. Jāsagādā ne tikai barība un dzeramais ūdens, bet arī trauciņi, higiēnas lietas, guļvieta, kāda rotaļlieta un citi sīkumi, kas nepieciešami, lai dzīvnieciņš justos kā mājās. Atbildība jāuzņemas arī par to, ka dzīvniekam var gadīties šmuces, tas var sabīties un skaļi uzvesties, piemēram, riet, tāpēc iepriekš noteikti vajadzētu pabrīdināt citus kolēģus, ka birojā ieradīsies ar savu mīluli, lai nebūtu lieku pārsteigumu.

“Bigbank” darbinieku mājas mīluļi – pūkainie draugi, kas nomierina

Par to, ka mājdzīvnieku klātbūtne birojā patiesi sniedz tikai pozitīvas emocijas, pārliecinājušies arī “Bigbank” darbinieki. Pirms vairākiem gadiem sarīkotas īpašas dienas, kad darbinieki aicināti ierasties ar saviem mājas mīluļiem. Kā viņu ikdienu bagātina četrkājainie draugi?
Biroja nodaļas vadītāja Evija Kokoreviča stāsta, ka ideja par to, ka mājas mīluļiem jārod iespēja doties darbiniekiem līdzi uz biroju, dzimusi brīdī, kad pašas ģimenē ienācis labradora kucēns. Suņuks Kūpers sekojis ik uz soļa un negribējies viņu atstāt vienu mājās, bet pēc darba pūkainis ar savu mīļumu kā ar roku noņēmis dienas stresu. Lai raisītu patīkamas emocijas, kolēģiem liktu satuvināties, Evija kopā ar domubiedriem noorganizējusi mājdzīvnieku dienas – viena atvēlēta suņiem, bet nākamā kaķiem, kāda darbiniece pat atvedusi sesku. Pasākums izvērties labsirdīgs, visi bijuši priecīgi un pacilāti. “Tiešām iesaku arī citiem uzņēmumiem to darīt!” tā Evija.
Šī gada janvārī Parādu piedziņas un atgūšanas daļas vadītājs Raimonds Raudiņš ar draudzeni adoptēja trīsgadīgu Džeka Rasela terjera jauktenīti Bellu. Lēmums pieņemts rūpīgi un par to domāts ilgi. Zinājuši, ka noteikti mājas jādod augumā mazam, bet aktīvam sunim, kuram vajadzīga mīlestība un rūpes. Kā vienu no ieguvumumiem Raimonds min faktu, ka suns disciplinē arī saimnieku – rīti kļuvuši agrāki un pastaigas laikā var izbaudīt vairāk skaistu skatu. Bella ir viņa sabiedrotā arī brīžos, kad jāstrādā no mājām. “Traucēklis tas noteikti nav, es pat teiktu, ka stresa noņēmējs. Labi pārslēgties no ikdienas darbiem uz suni. Kad pieej, nekad neatgrūž vai nebēg prom, vienmēr ir ko pabužināt un pamīļot. Ja parādās datora kamerā, visiem uzreiz uzlabojas garastāvoklis,” stāsta Raimonds.
Tapt mājdzīvnieku dienām palīdzēja arī Biroja un iekšējās kommunikācijas atbalsta speciāliste Gita Kaufmane. Viņa papildina, ka mājdzīvnieku diena pandēmijas laikā padarījusi gaisotni birojā priecīgāku un aktīvāku. “Atceros, kad ienācu birojā, vienai kolēģei bija līdzi franču buldogs, kurš bija tik priecīgs, visiem skrēja pretī, viņam pašam bija smaids līdz ausīm,” tā Gita. Viņu pašu mājās ik dienas gaida runcis Garfilds, kuru viņa paņēmusi savā paspārnē, kad kaķa saimnieki devušies uz ārzemēm. Strādājot no mājām, Garfilds viņai ir labs kompanjons. Runcis visai amizanti mēdz gulēt uz datorsomas un esot gluži vai uzburts tai.
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Ketija Nuķe-Osīte
foto
Shutterstock, "Bigbank" darbinieku privātais arhīvs
Dizains
Māris Rītiņš
izstrāde
Karīna Sabecka
Projekta vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Elīna Gārbena