sadarbībā ar bigbank
Mērķtiecīgi un ar atbalstu
Kā Elīna un Oskars īstenoja sapni par savu māju
Sapnis par pašiem savu īpašumu un māju liepājniekiem Oskaram un Elīnai sēdēja prātos jau ilgu laiku, vēl pirms abi satikušies un uzsākuši kopdzīvi. Pēcāk, kad abi kļuva par pastarīša Miķeļa vecākiem, mērķtiecīgi gāja uz to, ka laiks atrast savu ideālo dzīvesvietu – plašāku māju. Kā paši atzīst, strādājot godīgu darbu tik lielu summu, lai nosegtu uzreiz visu maksājumu, nevar sakrāt. Tāpēc sapņa piepildīšanai raudzījušies hipotekārā kredīta virzienā un izdevies atrast īsto aizdevēju – "Bigbank".
Ikvienam potenciālajam nekustamā īpašuma pircējam saskarsme ar banku un nebanku aizdevējiem ir pirmkārt satraucošs brīdis – jautājums par to, vai lēmums par kredīta piešķiršanu būs labvēlīgs, cik lielu summu piešķirs un kādi būs nosacījumi. Bet vispirms jāatrod īstais aizdevējs, ar kuru būtu prieks sadarboties. Elīna un Oskars šajā procesā pieteikumus izsūtīja vairākām iestādēm un, kā paši atzīst sarunā, ne no visām attieksme bijusi pretimnākoša.

"Man bija sajūta, ka es viņiem jau esmu kaut ko parādā. Raudzījās no augstiem plauktiem. Bija nepatīkami sadarboties. Nebija sajūtas, ka mēs esam maksātspējīgi klienti ieradušies un gribētu līdzvērtīgu sadarbību," stāsta Elīna. Kā svaiga gaisa malks bijusi pirmā saruna par aizdevumu mājas iegādei ar "Bigbank" – Oskars atminas, ka attieksme bijusi pavisam pretēja. No aģenta puses, pārrunājot piedāvājumu, piedāvāti vairāki varianti, izskaidrotas procentu likmes, atmaksas iespējas un skaidri nodota informācija par iesniedzamajiem dokumentiem.
Pats esi saimnieks savai lietai un vari izvēlēties sev pieņemamāko variantu.
— Oskars
Elīnu īpaši iepriecinājis tas, ka neskaidrību gadījumā vienmēr varējuši zvanīt savam aģentam un atbildes uz visiem jautājumiem saņemtas. "Ja naudas summa diezgan liela, solis nopietns, gribas tomēr zināt visu detaļās," stāsta Elīna. Aģente savlaicīgi, vēl pirms parakstīti dokumenti, brīdinājusi par to, ka "Euribor" procentu likmes celsies, izstāstījusi visus riskus, citus aspektus, ar kuriem laika gaitā būs jārēķinās un kā atmaksas summas var mainīties. "Mēs jutāmies tā, ka mūs ir zinošs cilvēks paņēmis aiz rokas un izvedis pa labirintu," saka Elīna.
Pasargā no potenciāli apgrūtinoša darījuma
Pērn gada nogalē Elīna un Oskars beidzot atrada māju, kuru bija gatavi iegādāties. Jau teju nokārtots hipotekārais kredīts ar "Bigbank", taču līdz galējā jāvārda teikšanai aizdevējs abus iepazīstinājis ar dažiem sarkanajiem karogiem, lai pasargātu no apgrūtinājumiem nākotnē. Proti, noskatītajai mājai bija trīs īpašnieki, kas nevēlējās nopelnīt līdzvērtīgi katrs vienādu summu, bet sadalīt to citādākā attiecībā. Sarunbiedri atzīst, ka, iespējams, cits aizdevējs būtu šo pavērsienu ignorējis un atbildējis “tieciet nu paši galā”. Šeit arī var novērtēt "Bigbank" kredītspeciālistu rokas turēšanu uz pulsa – katrā solī aizdevējs sekojis līdzi, lai juridiski visi dokumenti būtu korekti.

Taču tieši aizdevēja brīdinājums licis situāciju Elīnai un Oskaram izvērtēt – vai tiešām viņi vēlēsies risināt iepriekšējo īpašnieku savstarpējās nesaskaņas par tiesīgu peļņas sadalījumu? Abi tomēr atteikušies īpašumu iegādāties, tādējādi nenoslēdzot arī hipotekārā kredīta līgumu. Tagad par to saka paldies tieši "Bigbank". Lai gan māja ļoti patikusi, tā būtu prasījusi papildu ieguldījumus renovēšanā, pārbūvē un citos remontdarbos. Turklāt mājā nav bijuši saskaņota iepriekšējo īpašnieku veiktā pārbūve, kas pēc iegādes būtu jādara jaunajiem īpašniekiem un būtu lieka nasta.
No pirmā acu skata līdz atslēgām rokās – pāris mēneši
Viss ir labs, kas labi beidzas – lai gan pirmais noskatītais īpašums un tā iegādes darījums neizdevās, jau šopavasar, šķirstot neskaitāmus sludinājumus un vaktējot, vai beidzot parādīsies īstā un vienīgā māja, Elīna un Oskars to sagaidīja. Aprīlī ieraudzījuši sludinājumu un devušies uz Velnciemu (Liepājas daļa), lai apskatītu potenciālo dzīvesvietu savām acīm. Paši smej, ka Liepājā ar nekustamo īpašumu ir tā – ja ieraugi, tad jāsteidz uzreiz, citādi var nepagūt, jo labākos piedāvājumus izķer kā karstus pīrādziņus.

Pēc iepriekšējās pieredzes, lai gan darījums neizdevās, pāris jau zināja, ka noteikti atkal vērsīsies pie "Bigbank". Tā kā lielākie priekšdarbi jau bija veikti, viņi bija jau labāki, zinošāki klienti. Sazinājās ar kredītspeciālisti Tatjanu Lipčenko un varēja sākt kārtot hipotekārā kredīta noformēšanu. Viss noritējis raiti un jau jūnijā parakstīts līgums, bet ievācās jaunajā īpašumā pilntiesīgi pašā jūnija nogalē. "Es, piemēram, iesaku arī citiem, kuri vēlas ņemt hipotekāro kredītu, – banka parasti skaidri pasaka, kas tev ir jādara. Ja tu to izdari tajā termiņā, ko tev pasaka, viss notiek raiti. Nav aizkavēšanās," tā Elīna.

Hipotekārā kredīta atmaksas piemērs: aizdevuma summa - 135 000€, atmaksas termiņš - 30 gadi, bankas aizdevuma likme - 1,65%, 6 mēn. euribor likme – 3,914% (23.02.2024.), pirmā iemaksa - 10% atkarībā no īpašuma lokācijas un stāvokļa, aizdevuma noformēšanas maksa – 1350,00 €, ikmēneša administrēšanas maksa - 2,50 €, ikmēneša maksājums - 774,44 €. Kopējā atmaksājamā summa – 278 800,12 €. Gada procentu likme (GLP) 5,74%. Aprēķinam ir informatīva nozīme. Individuālu piedāvājumu sagatavosim pēc Tava aizdevuma pieteikuma saņemšanas un izvērtēšanas.

Māju, kuru ģimene izraudzījās par savējo, iepriekšējie saimnieki lolojuši piecus gadus. Brīdī, kad bijis jāievācas, tā bijusi pilnībā aprīkota un gatava dzīvošanai. Oskars smej, ka nevajadzējis pat gādāt televizoru, jo to atstājuši bijušie īpašnieki. Lai gan nav pārlieku liela – nedaudz virs 80 kvadrātmetriem – vienstāvīgā māja ir pietiekami plaša un gaiša, lai trijotne varētu netraucēti darboties katrs ar savām lietām.

Māja patiesi izskatās plaša, ar gaišu dzīvojamās istabas zonu, kompaktu un siltu guļamistabu. Dēlam atvēlēta lielākā telpa bērnistabai, kurā ir pat zviedru siena, un pietiek vietas arī citām aktivitātēm un rotaļlietām. Tāpat Elīnai un Oskaram ir liels prieks par pagalmu, kurā izvērsties gan dārzkopībā, gan iekārtot tā, lai vasarās laiski baudītu silto laiku zviļņos. Viens no jautājumiem, kas parasti satrauc māju īpašniekus, ir apkures sistēma – te ierīkots skaidu granulu katls atsevišķā kurināmajā telpā. “Galvenais, ka ir apsildāmās grīdas, ir radiatori visās istabās, granulu katlā iestellē temperatūru un tas pats visu uztur, autonoma pasaule, nav jāskrien klāt, jāņemās,” stāsta Oskars. Abiem kā pavisam svaigiem privātmājas īpašniekiem nu ir azarts pierakstīt apkures izmaksas, lai varētu izdarīt pirmos secinājumus.
Mēs visu mācāmies. Mācāmies, kā tas ir, kad ir māja, jo tas tomēr ir citādāk, nekā ar dzīvokli.
— Elīna
Piemēram, ģimene jau guvusi pirmo pieredzi, sadarbojoties ar pilsētas komunālo pārvaldi, lai sakārtotu piebraucamo ceļu. Sazinājušies ar pašvaldības iestādi, gribējuši jau ķerties pie lietas paši ar savu projektu, taču pārvalde apliecinājusi, ka tas ir viņu pārziņā. "Pagāja nedēļa un viss bija sakārtots," priecājas Oskars.

Iepriekš dzīvojuši Liepājas centrā un sadzīvojuši ar nemitīgo troksni, ballētājiem, kas pa parku dodas mājup vai pasākuma virzienā. "Logu attaisīt vaļā nevari, jo Miķelis tad ir sēdus gultā," stāsta Oskars. Bet nu, kad mājas atraduši Velnciemā, jāpierod pie kādas citas blakusparādības – klusuma. Vienīgās skaņas ir putnu čivināšana un zāles pļāvēja rūkoņa blakus īpašumos.

Savu miera ostu Oskars un Elīna ir atraduši bez lieka stresa un raizēm. Vaicājot, kādi ir plāni nākotnei un vai grasās veikt kādus remontdarbus, viņi ir priecīgi atbildēt noraidoši. Līdz šim gan pārkrāsojuši vien guļamistabas sienu un nomainījuši kādu lampu, jo Elīnai prasījušās sievišķīgas pārmaiņas. Ja pēc kāda laika gribēs pārmaiņu vēsmas, atliks vien padarboties ap interjeru. Oskars smej, ka tad, ja laimēs loterijā, uzcels mājai otro stāvu. Taču brīdī, kad tiešām būs nepieciešami lielāki izdevumi, zina, ka varēs paļauties uz "Bigbank" atbalstu.

Ko saka citi klienti?
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Ketija Nuķe-Osīte
foto
Kārlis Volkovskis
Dizains
Māris Rītiņš
izstrāde
Karīna Sabecka
Projekta vadība
Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Elīna Gārbena