sadarbībā ar grīziņdārzs
Rīgas biroju ēku piedāvājumu tuvākajā laikā papildinās vērienīgs biroju un tirdzniecības telpu komplekss izcilā atrašanās vietā – Rīgas vēsturiskajā centrā, Zemitāna ielā 9. Radošā pilsēta "Grīziņdārzs" atrodas Grīziņkalna apkaimē, kas lepojas ar spēcīgu tirdzniecības un rūpniecības mantojumu. Lokācija ir praktiska un pārdomāta izvēle augošiem un dinamiskiem uzņēmumiem, kuriem ir svarīgi būt viegli sasniedzamiem.
Radošās pilsētas "Grīziņdārzs" attīstības projektu īsteno nekustamo īpašumu attīstītājs "RA Invest" sadarbībā ar pieredzējušo un plaši atzīto arhitektu biroju "OAD" arhitektes Zanes Teteres-Šulces vadībā. Šī ambiciozā pārvērtība sola radīt vietu, kurā vēsturiskais mantojums harmoniski saplūst ar mūsdienīgām tendencēm un inovācijām, veicinot radošumu un jaunas iniciatīvas. Nosaukums "Grīziņdārzs" atspoguļo kompleksā iebūvētās vērtības – zaļumu, mieru, ilgtspējību un cieņu pret vēsturi.

Arhitektes Zanes Teteres-Šulces mērķis šī projekta rezultātā ir atdot pilsētvidi cilvēkiem, izmantojot slow architecture principus – pakāpeniski attīstīt projektu un radīt vidi, kas ļautu kvartālam būt aktīvam 24/7. Jaunizveidotajā kompleksā plānots integrēt dažādas funkcijas – ne tikai birojus un ēdināšanas vietas, bet arī piešķirt inovatīvu funkcionalitāti līdz šim neizmantotām būvēm.
Vērienīgas investīcijas pilsētas attīstībā
Ar vairāk nekā 10 miljonus eiro lielu ieguldījumu radošā pilsēta "Grīziņdārzs" projektēta, balstoties uz šobrīd pasaulē populāro ideju vēsturiskas celtnes pārveidot ilgtspējīgās un modernās ēkās, ieviešot jaunus standartus pilsētu attīstībā. Kādreizējās fabrikas "Rīgas adītājs" ēkās un teritorijā, kas vēlāk pārtapa par "Zemitānu Centru", šobrīd tiek iedzīvināta arhitektes Zanes Teteres-Šulces drosmīgā vīzija par inovatīvu un modernu biroju kompleksu, kurā pielāgotas darba telpas varēs atrast dažāda mēroga un nozaru uzņēmumi, kuriem svarīga viegli sasniedzama lokācija un iedvesmojoša darba vide.
Kompleksa astoņās ēkās ar kopējo platību vairāk nekā 16 000 m² būs pieejami elastīgi nomas risinājumi no 100 līdz pat 2000 m² lielām telpām. Īstermiņa nomai "Grīziņdārzā" pieejama gaiša 112 m² liela industriāla stila konferenču telpa, kas īpaši piemērota nelieliem pasākumiem – apmācībām, semināriem, sapulcēm, darbnīcām un prezentācijām.
  • 8 multifunkcionālas biroju ēkas
  • 16 675 m2 kopējā platība
  • 100–2000 m2 nomas telpu platība
  • 112 m2 liela konferenču telpa
  • BMS ēku vadības sistēmas
Līdz šim Grīziņkalns vairāk ticis identificēts kā dzīvojamā zona ar rūpniecisku pagātni un tiešu tuvumu pilsētas dzelzceļa līnijai. Arhitektu biroja "OAD" vīzija paredz bijušo rūpnīcas teritoriju pārvērst ne tikai par multifunkcionālu un iedvesmojošu darba vidi, bet arī Grīziņkalna apkārtnes galveno tikšanās un pulcēšanās vietu.

"Grīziņdārzs" projektēts kā mājvieta uzņēmumiem, kuriem rūp darbinieku labbūtība un radoša darba vide. Šāda veida projekti ir īpaši populāri jaunās paaudzes darbinieku vidū, kuri novērtē ilgtspējību, ir zaļi domājoši un vēlas uzturēties vidē, kas iedvesmo un veicina produktivitāti.
Zaļā domāšana un uzsvars uz industriālo ilgstpējību
Zaļā vide ir viena no būtiskākajām vērtībām, uz kurām likts uzsvars projekta attīstības gaitā. No jumta terasēm līdz slēgtajam zaļajam iekšpagalmam – "Grīziņdārzā" plānots veidot vidi, kas atbalsta darbinieku mentālo veselību un rada patīkamu un relaksējošu darba atmosfēru. Šāda pieeja nav tikai moderna tendence, tā ir daļa no plašākas ilgtspējīgas attīstības prakses, kas apvieno ēku vēsturisko saglabāšanu un to atjaunošanu.
Projektā nepārtraukti tiek meklēts līdzsvars starp ēku vēsturisko vērtību un modernām arhitektūras inovācijām. Rūpnieciskās ēkas plānots pārveidot industriālā loft dizainā, kas ne tikai izcels to vēsturisko izskatu, bet arī pilnvērtīgi izmantos plašos logus un dabīgo apgaismojumu. Tādējādi telpas kļūs pievilcīgas gan komercdarbībai pirmajos stāvos, gan birojiem augstākajos līmeņos.

Vairāki plānotie projekta elementi, piemēram, apzaļumoti jumta dārzi un jumta bārs, ir modernas pilsētvides tendences, kas atspoguļo pasaules metropoļu labākās prakses. Tie ne tikai nodrošinās atpūtas vietas, bet arī veicinās neformālu socializēšanos un darbinieku labklājību. Viens no teritorijas drosmīgākajiem risinājumiem būs pagalma zemūdens rezervuārs, kas tiks pārveidots par pazemes bāru. Šī pieeja, kas apvieno zaļo vidi, vēsturiskā un modernā sinerģiju, kā arī izcilus projektēšanas risinājumus, padara "Grīziņdārzu" par vēstnesi nepārtrauktai un ilgtspējīgai urbānajai attīstībai.
Kompleksa un apkaimes iedzīvotāju labbūtības veicināšana
Teritorijas atjaunošanā īpaša vērība tiek veltīta darba un brīvā laika līdzsvara veicināšanai. Te būs atrodami ne tikai uzņēmumu biroji, bet arī plašas atpūtas iespējas, nodrošinot vienkopus dažādus pakalpojumus, kas darba dienas padara daudzveidīgas un piepildītas. Multifunkcionālajā kompleksā jau šobrīd ir pieejama sporta zāle, kafejnīca un bērnu rotaļu istaba. Pieejamos pakalpojumus un ērto lokāciju īpaši novērtē kompleksā mītošo uzņēmumu darbinieki, kuriem ir viegli sasniegt darba vietu ar tuvumā esošajām pilsētas sabiedriskā transporta līnijām, vilcienu vai personīgo transportlīdzekli. Teritorijā centrālā vieta būs atvēlēta labiekārtotam un apzaļumotam pagalmam, taču kompleksa apmeklētājiem pieejama arī plaša autostāvvieta un riteņu novietnes.
Projekta noslēgumā teritorijā būs pieejami:
  • Apzaļumoti jumtu dārzi
  • Labiekārtota iekšpagalma atpūtas teritorija
  • Jumta un pazemes bāri
  • Veikali, bāri un restorāni
  • Sporta zāle un bērnu rotaļu telpa
  • 254 autostāvvietas
  • 200 velonovietnes
  • elektrouzlādes stacijas
"Grīziņdārza" vīzija ir radīt dinamisku kopienu starp kompleksa un apkaimes iemītniekiem, kas iedvesmotu un veicinātu uz sadarbību. Drosmīgais projekts solās kļūt par inovāciju, sadarbības un iedvesmas centru nākamajām paaudzēm, vienlaikus saglabājot un izceļot Rīgas industriālo mantojumu. Turpinot projekta attīstību, radošā pilsēta "Grīziņdārzs" tiek plānota kā vieta, kur pilsētas iedzīvotājiem pulcēties arī kultūras un izklaides pasākumos. Vērienīgos renovācijas darbus plānots pabeigt līdz 2027. gadam. Vairāk par projektu iespējams uzzināt radošās pilsētas "Grīziņdārzs" mājaslapā www.grizindarzs.lv.
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
"Grīziņdārzs"
foto
"Grīziņdārzs" publicitātes foto
Dizains
Ralfs Eglītis
izstrāde
Karīna Sabecka
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
Mediju komunikācijas eksperts
Aija Daukste