Cilvēks mežā
Uzrāpties kokā kā atpūta
Stāsta ornitologs Aigars Kalvāns
Saruna: Oskars Hofmanis
Foto: Matīss Markovskis
"Palīdzēsiet man būvēt mākslīgo platformu zivjērgļa ligzdai," jau mūsu pirmajā telefonsarunā paziņo ornitologs Aigars Kalvāns. Tiekamies noliktajā laikā un vietā Jaunjelgavas pusē, un pēc pāris kilometru braukšanas pa mežu ceļiem – vispirms grantētiem, taču jo tālāk, jo arvien grūtāk izbraucamiem –, Aigars aptur savu apvidus auto, dodas gar meža malu un norāda uz ligzdu augstas priedes galotnē. "Te plānots uzlabot meža ceļu, un, to pārbaudot, izejot apkārtni, pamanīju šo ligzdu."
Aigars ir AS "Latvijas valsts meži" putnu eksperts un caurcaurēm meža cilvēks, kurš vasaras mēnešos mēdz pazust mežā, lai iegrimtu savā stihijā – zivjērgļu pasaulē.
Zivjērglim svarīgi ligzdu taisīt visaugstākajā kokā, lai būtu pārredzama apkārtne. Parasti tās ir ap 150 gadus vecas priedes ar noapaļotu galotni vai egles ar nolūzušu galotni. Ja šāds koks ir vienīgais apkārtnē un nolūst, tad putnam nav kur pārcelties. Tāpēc netālu iepriekš izvēlētā priedē izvieto mākslīgo platformu un apkārtējai teritorijai nodrošina aizsardzību, cerot, ka putns pārcelsies uz jauno mājvietu.
Kopumā esmu uzbūvējis pie 200 platformām, gadā aptuveni desmit, parasti pēc ligzdošanas sezonas. To darām, lai putns nepārvietotos – ja viņš vienā konkrētā vietā sācis ligzdot, mēs par viņu rūpējamies.
Par saviem aizbilstamajiem – zivjērgļiem – Aigars stāsta ar aizrautību, pārtraucot darāmo – meža materiālu sagatavošanu jaunajai ligzdas platformai. Tikai pabeidzis stāstāmo, viņš turpina darbu.
"Novērojumi liecina, ka tēviņi atgriežas tajā ligzdā, kurā dzimuši, vai apmetas tuvu tai, kamēr mātītēm tas nav raksturīgi. Latvijā dzimušas mātītes ir redzētas ligzdojam Polijā, Lietuvā, pie mums ligzdo mātītes no Somijas. To visu var noteikt, pateicoties apgredzenošanai."

Tas arī ir viens no Aigara darba pienākumiem, kas tad palīdz izsekot, kur putni ziemo, kādi ir to bojāejas iemesli un citus paradumus.

"Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc zivjērglis iet bojā, ir sapīšanās zvejnieku tīklos – viņš redz zivi, kas ieķērusies tīklā, lido klāt, saķer un pats sapinas. Otrs iemesls ir elektrības vadi," stāsta Aigars.

Kur tad ziemas pavada Latvijas zivjērgļi? "Lielākā daļa pārlido Sahāras tuksnesim, slinkākie redzēti pie Izraēlas. Vispirms – augusta beigās – ligzdu pamet mātīte, pēc tam ceļā dodas jaunie putni, bet pēdējais ligzdu pamet tēviņš. Mātītes parasti ziemo tuvāk ligzdošanas vietai, lidojot uz Sudānu, Kongo, tēviņš, savukārt, uz Angolu, Botsvānu, Zimbabvi un vēl tālāk," savu aizbilstamo ziemošanas paradumus raksturo ornitologs.
Platformu būvēšana ir viens no iemesliem, kāpēc zivjērgļu skaits Latvijā palielinās, un, kā norāda eksperts, Latvija ir to valstu vidū, kur zivjērgļu populācija ir aprūpēta un stabila.
"Galvenais populācijas kodols ir Somija, Zviedrija, Norvēģija, tur ir lielākā zivjērgļu populācija Eiropā. Latvijā ir ap 200 pāriem, Igaunijā un Lietuvā mazliet mazāk – kopumā pa Baltijas valstīm varētu būt ap 500 pāriem. Vācijā aptuveni 600, Lielbritānijā 200 līdz 300. Polijā, piemēram, zivjērgļu populāciju neizdodas palielināt, neskatoties uz to, ka poļi iegulda daudz pūļu, lai tas notiktu."
Nejaušība karjeras izvēlē
Par putniem un dzīvo dabu Aigars interesējies jau no mazotnes, kad viņam patika braukt pie radiem, kuriem bija mājlopi, kaķi un suņi.
Man ir vecāks brālis, bērnībā spēlējām "indiāņus", un katram īstam indiānim jāpazīst daba. Vispirms studējām grāmatu "Latvijas putni" un sacentāmies, kurš vairāk sugas redzējis, vēlāk gājām uz pulciņiem, kur dabu apguvām padziļinātāk. Tur iepazinos ar vietējiem Jelgavas ornitologiem, kas vēl dziļāk iepazīstināja ar šo pasauli, un tā tas arī aizgāja.
Lai gan Aigaru nevar nosaukt par slinku, tomēr augstskolas izvēli noteica tās tuvums dzīvesvietai.

"Pēc skolas man bija iespēja doties studēt bioloģiju Rīgā, taču es domāju tā – kāpēc man braukt uz Rīgu, ja es tepat Jelgavā varu mācīties Meža fakultātē? Tā atradās pie mūsu mājas. Ne brīdi nenožēloju izvēli, jo šeit skatījums uz mežu bija plašāks. Zināšanas par dabu es pats biju jau apguvis, bet bija vērtīgi apgūt tieši meža lietas."

Aigara Kalvāna sirdslietu un dzīves ceļu – zivjērgļu izpēti – noteica teju vai nejaušība.

"Interese par zivjērgli radās 2007.gadā. Bija kāda ornitologu sanāksme, kurā tika apspriests, ko nominēt par gada putnu. Kā vienu no variantiem nosauca zivjērgli – aizsargājamu sugu, kuru neviens ilgstoši nebija pētījis. Par gada putnu viņu toreiz nenosauca, taču es izdomāju – interesants putns, kāpēc gan neķerties pie pētīšanas? Vides aizsardzības fondā pieteicu projektu vienam gadam, lai apzinātu, cik mums ir ligzdu, savāktu visu vēsturisko informāciju, apbraukātu zināmās ligzdas un, ja nepieciešams, veidotu mikroliegumus. Pēc tā gada aizrāvos un vēl joprojām pētu no dažādiem aspektiem."
Ar vebkamerām Aigars izzina zivjērgļa uzvedību, barības bāzi, kādas zivju sugas tas ēd, pievieno putniem raidītājus, lai noskaidrotu, cik tālu viņi lido no ligzdas baroties, uz kādām ūdenskrātuvēm, kur viņi ziemo. Tāpat arī katru gadu veic monitoringu, kādas ir ligzdošanas sekmes Latvijā, apseko teritorijas, apgredzeno mazuļus.
Pēc krietnas izrunāšanās pienācis laiks rāpties augstā un līkā priedē, kuru Aigars iepriekš noskatījis kā piemērotu platformas izveidei. Ceļš līdz priedes galotnei viņam ir bez acīmredzamas piepūles un, atrodoties galvu reibinošā augstumā virs zemes, darbi rit šķietami viegli.
Viss ir tik ļoti atstrādāts, ka stresa, augšā kāpjot, vairs nav. Pirmsākumos bija. Uzkāpt nav fiziski grūti, ja tu to dari pareizi. Ja nedari pareizi, tad saspringsti un patērē daudz spēka, knapi uzlien augšā. Tagad zinu tehniku. Ir arī izieti speciāli kursi, lai mani pielaistu šādam darbam.
Trakākais gadījums Aigara kāpšanas pieredzē tika piedzīvots šovasar. "Uznāca negaiss, vējš mētāja mani, gāza lietus. Tad palīdu zem ligzdas, pieķēros priedei un nogaidīju, kamēr lielākais trakums pārgāja. Parasti jau redzu, ka nāk virsū negaiss, taču šis uznāca negaidīti. Citādi uzrāpties kokā man ir kā atpūta – augšā ir vējiņš, nav nekādu knišļu."
Ornitologs pa mežu darbojas no marta vidus līdz vasaras beigām. "Augustā dzīvoju tikai pa mežu. Bērni dažreiz aizmirst pa vasaru, kā tētis izskatās (smejas). Brīvdienās gan pieslēdzos ģimenei un, kad esmu mājās, to izbaudu. Arī ģimene ir priecīga, kad pārbraucu mājās. Esmu ģimenes galva, kas nesēž katru dienu mājās un nekomandē."
Aigars ne reizi nav nožēlojis savu izvēli profesionālo dzīvi veltīt putniem. Viņam gluži vienkārši tam nav laika, jo tad, kad dari to, ko mīli, kad darbs ir arī sirdslieta, tas sagādā baudu un rutīna izpaliek.
Katru dienu esmu mežā citā vietā, katra diena ir citāda, nav divu vienādu, vienmēr ir interesanti – varbūt atklāšu jaunu ligzdu, jaunu sugu.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Oskars Hofmanis, Elīna Kursīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Matīss Markovskis
Projektu vadība
Žanete Kļaviņa
Mediju komunikācijas ekspertS
Lauma Simanoviča
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs