Kas ir pārkreditācija, un kam tā noder?
Ne vienmēr aizdevumi tiek noformēti ar visizdevīgākajiem nosacījumiem, turklāt ļoti izplatītas ir situācijas, kad privātpersonai ir vairāki aizdevumi pie dažādiem kredītdevējiem. Ja ir vēlme savu finanšu pārvaldību padarīt vienkāršāku un arī izdevīgāku, viens no iespējamiem risinājumiem var būt pārkreditēšana. Ko šis pakalpojums ietver un kam tas var noderēt – par to nedaudz plašāk šajā rakstā.
Pārkreditācija, kuru mēdz dēvēt arī par kredītu refinansēšanu, aizdevumu apvienošanu vai restrukturizāciju, ir pakalpojums, kas jau esošas kredītsaistības ļauj pārfinansēt pie cita kredītdevēja, tādējādi samazinot, piemēram, ikmēneša maksājumus vai iegūstot zemāku procentu likmi. Pārkreditācija būtībā ir jauna aizdevuma saņemšana jau esošo parādsaistību segšanai.

Cilvēkiem, kuriem ir aktīvas kredītsaistības, būtu lietderīgi ik pa laikam pārskatīt ikmēneša kredītmaksājumu apmēru un pārbaudīt, kāds ir piedāvājums tirgū, – pastāv iespējamība, ka izmaksas var samazināt. Cilvēki bieži vien nemaz nav painteresējušies par iespējām izmantot konkurējošo kredītdevēju piedāvājumus. Piemēram, varbūt jūs neapmierina pašreizējais kredīts vai kredītu procentu likme, vai arī jums ir vairāki kredīti, kurus ērtības labad gribētu apvienot vienā. Finanšu salīdzināšanas platforma “Altero” palīdz ātri, vienkārši un ērti izzināt, kādas ir iespējas un ko dažādas bankas un alternatīvie aizdevēji var piedāvāt konkrēti jums.

Tas, ko mēs ar savu platformu darām, – izglītojam sabiedrību un vienkāršojam pārkreditācijas pakalpojumu. Ja cilvēks vēlas refinansēties, ir taču svarīgi uzzināt, ko par viņa finanšu situāciju saka citas kreditēšanas iestādes. Mēs šo procesu esam vienkāršojuši, lai ar vienu pieteikumu klients varētu “apstaigāt” uzreiz 30 dažādas bankas.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Kādās situācijās var izmantot pārkreditāciju?

Iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas veikt pārkreditāciju jeb kredītu apvienošanu, var būt ļoti dažādi. Šis pakalpojums var būt piemērots, ja neapmierina jau esošā kredīta noteikumi, piemēram, termiņš, uz kādu aizdevuma līgums tika noslēgts. Tāpat arī izplatītas ir situācijas, kad aizdevuma noformēšanas brīdī cilvēkam bijuši mazāki ienākumi, kas savukārt ietekmējis ne tikai pieejamo aizdevuma summu, bet arī procentu likmi. Ja ikmēneša ieņēmumi pieauguši, pastāv iespēja, ka aizdevēji tagad šim cilvēkam var piedāvāt izdevīgākus nosacījumus.


Vēl viena izplatīta situācija – ir vairāki kredīti, kas noformēti pie dažādiem aizdevējiem, un daļai no tiem ir ļoti augsta procentu likme vai kopējais mēneša maksājums. Ir liela varbūtība, ka, apvienojot visus kredītus vienā, varēs ietaupīt.

Pārkreditācijas pakalpojumu šobrīd visaktīvāk piedāvā nebanku aizdevēji, kuri ir izstrādājuši efektīvu procesu, lai varētu noslēgt ar klientiem pākreditācijas līgumu. Turklāt, ja ienākumu apjoms ir pietiekams, pie nebanku aizdevējiem iespējams arī apvienot vairākas jau esošas kredītsaistības. Pārkreditācija ir iespēja rast izdevīgākus kredīta noteikumus ne tikai privātpersonām, bet arī saimnieciskās darbības veicējiem – mazajiem uzņēmumiem un pašnodarbinātām personām.

Pārkreditācija var būt veids, kā ne tikai vienkāršot kredītsaistību dzēšanas procesu, bet arī samazināt izdevumus – ja refinansēšanas ceļā tiek iegūti izdevīgāki noteikumi un samazināta procentu likme, samazinās arī kopējā atmaksājamā kredīta summa. Pārkreditācijas gadījumā tiek dzēsts jau esošais kredīts un noslēgts jauns kredītlīgums citā kredītiestādē.

Veicot pārkreditāciju, iespējams iegūt vairāk brīvo līdzekļu. Kaut vai cilvēks maksās par 30–50 eiro mazāk katru mēnesi par to pašu kredītu, tie jebkurā gadījumā gadā būs jau 360–600 ietaupīti eiro, ko varēs izlietot citām vajadzībām, piemēram, nelielam ceļojumam
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Kāpēc izvēlēties “Altero”?

Kā norāda Kostins, pārkreditācijas pakalpojums kļūst arvien populārāks, taču joprojām ir gana daudz cilvēku, kas ne līdz galam izprot pārkreditācijas būtību. Bieži vien pie vainas šai nezināšanai ir slinkums. Piemēram, cilvēkam kādā dzīves posmā ir bijusi nepieciešamība aizņemties naudu, kreditoru piedāvātie nosacījumi tobrīd nav bijuši viņam izdevīgi, taču viņš tāpat ir aizņēmies. Tā vietā, lai painteresētos par šī brīža iespējām kaut ko mainīt un, iespējams, uzlabot savu finansiālo situāciju, šis cilvēks atrunājas: “Ai, ko es tur ņemšos.”


“Ar vienu pieteikumu “Altero” savu klientu vietā izzinās vairāk nekā 30 kreditētāju piedāvājumu, izskatīs tos un sniegs atbildi. Ja klientam radīsies kādas neskaidrības, viņš vienmēr var sazināties ar mums un pakonsultēties. Arī dokumentu iesniegšanas process ir ļoti vienkāršs, autorizējoties ar “Smart-ID”. Konta izdruka tiek saņemta automātiski, un tālāk tiek izanalizēta klienta maksātspēja – vai šī persona ir kreditējama, kādi ir finanšu paradumi, kāds ir naudas apgrozījums, kādi ir iespējamie riski. Cilvēku pieskāriena datiem nav – iesniegtie konta pārskati netiek apstrādāti manuāli, tas ir pilnībā automātisks datu apstrādes process, kuru nodrošina IT tehnoloģiju kompānijas,” piebilst Kostins.

“Altero” pieturas pie principa, ka finanšu lēmumu pieņemšanai nav jābūt sarežģītai, tāpēc process, kā izzināt un salīdzināt pārkreditācijas iespējas, ir maksimāli vienkāršots.
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Delfi Brand Studio
Foto
Shutterstock, Andrea Piacquadio (Pexels), Karolina Grabowska (Pexels)
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Oskars Dreģis
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
mediju kkomunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča