Budžeta plānošana: ar ko sākt un kas jāņem vērā
Savu finanšu plānošana daudziem šķiet sarežģīta un laikietilpīga. Tiesa, tikai apzinoties, cik daudz pelnām un tērējam, iespējams pilnībā pārvaldīt savu budžetu, izkļūt no naudas grūtībām un kļūt finansiāli neatkarīgiem. Budžeta plānošana ir drošības un stabilitātes pamats, uz kura balstās mūsu katra labklājība. Ne velti mēdz teikt – ja tu nekontrolēsi savu naudu, nauda sāks kontrolēt tevi.
Budžeta plānošanas mērķis ir palīdzēt neiekļūt parādos (vai izkļūt no tiem), kā arī nodrošināt, ka mums ir iekrājumi un lieka nauda neparedzētiem dzīves gadījumiem. Lai veiksmīgi plānotu savu budžetu, primāri ir jāsāk ar savu izdevumu pārskatīšanu. Tas ļaus labāk izprast naudas plūsmu. Piemēram, ienākumi lielākajai daļai sabiedrības ir vienreiz mēnesī – tā ir alga. Savukārt dažādi izdevumi ir teju katru dienu. Ja nesekosim tiem līdzi, kādā brīdī varam attapties pie tukša konta.

"Sava budžeta neplānošana ir viena no biežākajām finanšu pamatkļūdām. Otra kļūda, ko pieļauj ļoti daudzi cilvēki, – savu izdevumu neapzināšanās, kas ietver arī impulsīvu pirkumu veikšanu," stāsta finanšu salīdzināšanas platformas "Altero" līdzdibinātājs Artūrs Kostins.

Ieņēmumi pret izdevumiem

Budžeta plānošanā ir svarīgi atrast līdzsvaru starp ienākumiem un izdevumiem. Vispirms ir jāapskata un jāapkopo savi ienākumi. Nākamais solis – jāsaprot, kādi ir šī brīža izdevumi un uzņemtās saistības. Budžeta plānā tiek iekļauti gan fiksētie izdevumi, gan dzīvošanas un ikdienas izdevumi, izdevumi neparedzētiem gadījumiem, investīcijas, uzkrājumi un arī apdrošināšana, par kuru cilvēki bieži vien aizmirst.

Bieži vien aizmirstam par apdrošināšanas eksistenci un apdrošinām tikai to, ko mums kāds "liek" apdrošināt, piemēram, automašīnu, māju, līzingus. Ja atgadās kaut kas neparedzēts, bez apdrošināšanas kādām noteiktām lietām varam iedzīvoties pamatīgos mīnusos. Apdrošināšanas veidi ir ļoti dažādi – var apdrošināt bērnus, mājdzīvniekus, ceļojumus, saules paneļus un vēl daudz ko citu.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs
Lai būtu ērtāk sekot līdzi saviem izdevumiem, lieti noderēs visiem labi zināmais "Excel". Ja pašam tā ērtāk, protams, var pārskatu rakstīt ar roku kladē. Tāpat arī pieejamas dažādas finanšu lietotnes, kas ļauj ērti plānot un pārskatīt savu budžetu. Izanalizējot iepriekšējos mēnešus, būs skaidrība, kādi ir galvenie tēriņi. Savukārt, sadalot izdevumus pa kategorijām, radīsies labāks priekšstats par to, kurās pozīcijās iespējams ietaupīt. Izvērtē, kas ir tavas prioritātes, lai spētu pieņemt pārdomātus un efektīvus lēmumus.

"Kad tēriņi ir "uzlikti uz papīra", varam sākt domāt, no kā iespējams atteikties un kur varam ieekonomēt. Vispirms ir jānodrošina visas pamatvajadzības jeb pirmās nepieciešamības vajadzības, tikai pēc tam seko luksusa lietas. Mērķis primāri ir radīt stabilitāti. Ja ienākumi pārsniedz izdevumus, viss kopumā ir kārtībā, jo mēs varam sākt veidot uzkrājumus. Diemžēl mēdz būt situācijas, kad ienākumi ir zemāki par izdevumiem. Tad jāatgriežas sākumpozīcijā un atkal jāpārskata savas saistības," stāsta finanšu jomas pārzinātājs.


Kā norāda Kostins, lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ir kredīti. Plānojot savu budžetu, arī tos vēlams pārskatīt, jo pastāv varbūtība, ka iespējams veikt pārkreditāciju, kas ļaus ietaupīt.


"Iemesli, kāpēc cilvēki ņem kredītus, mēdz būt ļoti dažādi. Mēdz arī būt situācijas, kad kredīti ir ņemti neapdomīgi, neizvērtējot visus iespējamos piedāvājumus. Es silti iesaku nebūt slinkiem un pārskatīt kredītlīgumu, apdomāt, vai to ir iespējams pārkreditēt uz lētākām saistībām. Finansēm nav emociju – augstāka vai zemāka procentu likme neietekmē naudas kvalitāti, tā nav garšīgāka vai labāka. Tad kāpēc pārmaksāt par aizdevumu?" ar vērtīgu atziņu dalās Kostins.

Mērķu izvirzīšana un uzkrājumu veidošana

Būtisks palīgs budžeta plānošanā ir mērķu izvirzīšana. Sākumā tie var būt pavisam vienkārši, piemēram, mēneša ietvaros tikt galā ar visiem rēķiniem un nosegt visas saistības. Pēc tam jau var ķerties klāt uzkrājumu veidošanai kādiem lielākiem mērķiem, piemēram, ceļojumam, izglītībai vai kam citam. Mērķi var būt vairāki, taču svarīgi, lai tie ir sasniedzami un samērīgi ar ienākumiem.

Formula patiesībā ir ļoti vienkārša – uzkrājumu veidošana ir atteikšanās no šīs dienas iegribas par labu nākotnes krietni lielākām iegribām. Tas ir līdzīgi kā ar izglītību. Ja pēc 9. klases rodas nepārvarama vēlme pelnīt naudu, visticamāk, darbs būs zemi atalgots. Savukārt, ja domāsi par izglītības iegūšanu ilgtermiņā, tad pēc augstskolas absolvēšanas tev būs kvalifikācija un, visticamāk, varēsi atrast labāk atalgotu darbu.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Tāpat arī nedrīkst aizmirst par drošības spilvena veidošanu. Finanšu jomas eksperti mēdz teikt, ka šim spilvenam ir jābūt 3–6 mēnešu izdevumu apmērā. Šie iekrājumi var glābt situācijās, kad ir negaidīti izdevumi vai notiek kāda krīze, piemēram, tiek zaudēts darbs, automašīnai nepieciešams remonts utt.


Ne tikai uzkrājumi, bet arī investīcijas ir daļa no budžeta plānošanas. "Domāju, ka katram latvietim ir nozare, kurā viņš strādā vai vienkārši labi orientējas. Nav obligāti jābūt lielajam investoram vai akciju brokerim, bet nozarē, kuru pārzini, mierīgi iespējams atrast uzņēmumus, kuros investēt. Ja nav pieredzes, ir bailes un negribas uzņemties risku, var sākt ar zemāka riska investīcijām, piemēram, pasaules "top" uzņēmumu akcijām, akciju indeksiem vai valsts parādzīmēm," tā "Altero" līdzdibinātājs.

"Altero" pieturas pie principa, ka finanšu lēmumu pieņemšanai nav jābūt sarežģītai, tāpēc process, kā izzināt un salīdzināt pārkreditācijas iespējas, ir maksimāli vienkāršots.
Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Delfi Brand Studio
Foto
Shutterstock, Andrea Piacquadio (Pexels), Karolina Grabowska (Pexels)
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Oskars Dreģis
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
mediju kkomunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča