Svarīgākais, kas jāzina par investēšanu, ja esi iesācējs
Ir dzirdēts, ka savu finanšu līdzekļu investēšana aizņem ļoti daudz laika un nozīmē ne tikai riskēšanu ar lielām naudas summām, bet arī nemitīgu datu analizēšanu un finanšu tirgu pētīšanu. Patiesībā ieguldīt var arī vienkārši un droši, gūstot peļņu ilgtermiņā. Ar ko rēķināties iesācējam, kurš nolēmis sākt investēt, stāsta finanšu salīdzināšanas platformas "Altero" līdzdibinātājs Artūrs Kostins.

Ne tikai bagātniekiem

Diezgan izplatīts ir arī mīts, ka investēšana ir domāta tikai ļoti turīgiem cilvēkiem, kuriem ir plašas zināšanas par finansēm. Patiesībā ikviens no mums var būt investors – galvenais ir būt pacietīgam, zinātkāram un gatavam mācīties. Būtiski arī, lai ir brīvi līdzekļi, kas nav nepieciešami ikdienas vajadzībām.


"Ir divas pieejas – neapzinātais pārpalikums, kad mēneša beigās veidojas neliels finanšu uzkrājums, un apzināta uzkrājumu veidošana investīcijām. Pirmajā gadījumā var domāt, ko ar pāri palikušajiem līdzekļiem darīt – noguldīt drošības spilvenā vai kaut kur investēt. Savukārt otrā gadījumā mēneša budžets ir rūpīgi plānots un investīcijas ir viena no sadaļām, kurai tiek atvēlēti līdzekļi," stāsta Kostins.

Laika gaitā investīciju slieksnis ir ļoti mainījies. Ja agrāk piekļuve investīcijām, iespējams, tiešām bija tikai turīgākiem cilvēkiem ar pazīšanos baņķieru un finanšu ekspertu aprindās, tad mūsdienu pasaulē kopumā investīciju slieksnis ir zems – arī ar pieciem eiro ir iespējams sākt investēt.
Mūsdienās ir izveidotas dažādas finanšu platformas, ir dažāda veida piekļuves finanšu instrumentiem un jebkurš var atrast sev piemērotāko investīciju veidu
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Ieguldīšanas stratēģija

Investēšanā būtisks ir komforts – ieguldītāja labsajūta. Jāizvērtē, kādu risku privātpersona ir gatava pieļaut. Ir tikai likumsakarīgi, ka profesionālis, kurš ikdienā nodarbojas ar investīcijām, spēj pieņemt augstāku risku un pielāgoties neparedzētām situācijām, neizjūtot tik lielu diskomfortu. Piemēram, ir lieli nekustamo īpašumu investori, kas projektos investē vairākus miljonus eiro. Risks šajā gadījumā ir augsts, taču viņi ar to ir mierā, jo izprot nozares specifiku.


Lai iesācējs justos komfortabli, viņam, pirmkārt, ir jāizvērtē, kā investīcijas ietekmēs viņa kopējo budžetu. Jāpārliecinās, lai naudas zaudējuma gadījumā netiktu ietekmēts viņa personīgais finansiālais stāvoklis. Vienkārši runājot – lai nepaliktu bešā.

Ja ikdienā 5–10% no sava budžeta novirzām noguldījumiem un uzkrājumiem, tikpat labi varam mēģināt šo naudu novirzīt arī investīcijām.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Nākamais solis ir atrast sev piemērotāko investīciju veidu. Tie ir dažādi, piemēram, akcijas, obligācijas, EFT fondi, indeksi, kriptovalūtas tirgi u. c. Dažiem investīciju veidiem ir liels "ieiešanas slieksnis", un arī riski ir samērā augsti. Salīdzinoši zems "ieiešanas slieksnis" ir publiski kotētām akcijām, kuras iespējams iegādāties ar brokeru vai banku platformu starpniecību. "Iesācēji, kuriem svarīga ir drošība, var arī ieguldīt naudu valsts parādzīmēs un obligācijās – tām ir zems risks, turklāt ieguldīt var, sākot no dažiem eiro," piebilst Kostins.


Izvēloties investīciju veidu, jāizvērtē ne tikai iespējamie riski, bet arī tas, cik daudz laika vispār esi gatavs veltīt finanšu darījumiem. Ir gan pasīvā, gan arī aktīvā ieguldīšanas forma, un tās savstarpēji atšķiras ar ieguldītāja veikto darbību intensitāti un finanšu instrumentu pārskatīšanas biežumu.

Cik laika esi gatavs veltīt investēšanai, cik lielu risku esi gatavs uzņemties, cik liela ir tava "apetīte" nopelnīt, un, protams, kāds ir tavs personīgais budžets – cik daudz naudas esi gatavs ieguldīt? Vai nopelnīto atkārtoti investēsi? Šie ir jautājumi, uz kuriem jāspēj atbildēt, uzsākot investēšanu.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Zināšanas pret alkatību

Zināšanas un tirgus izpēte ir pamats, uz kura balstīt finanšu lēmumus. Finanšu tirgi ir nebeidzami, un ir interesanti paskatīties, kā tie laika gaitā ir mainījušies. Pirms sākt investēt, nenāks par ļaunu izpētīt, kā vēsturiski ir veidojušās biržu cenas – cik pirms desmit gadiem maksāja, piemēram, "Microsoft" un "McDonald's" akcijas, kā tirgi reaģēja 2008. gadā, kad pasaulē iestājās finanšu krīze.


"Ja neinteresē akciju tirgi, var izskatīt nekustamo īpašumu investīcijas. Tām ir arī salīdzinoši zems risks. Droši var teikt – katrs latvietis ir nekustamo īpašumu eksperts savā teritorijā. Mēs zinām, par kādu summu esam iegādājušies savu mitekli un cik par dzīvokli samaksājis kaimiņš. Tās jau ir vērtīgas zināšanas, kas var palīdzēt pieņemt izšķirošus lēmumus," stāsta finanšu jomas pārstāvis.

Ja primārais investīciju mērķis ir tikai ātri un daudz nopelnīt, jāapzinās, ka ieguldījumu risks būs ļoti augsts. Ja pirms investīciju veikšanas netiek veikta pilnvērtīga izpēte, var nākties piedzīvot smagu zaudējumu.
Ja izvēlamies zema riska investīcijas, ir maza iespēja, ka savu naudu zaudēsim. Ja gribam nopelnīt dažu mēnešu laikā, loģiski, ka risks ir augsts. Alkatība ir īpašība, kuras dēļ daudzi apdedzinājušies. Kopumā neveiksmes cilvēkus māca. Jebkurš zaudējums ir sāpīgs un nepatīkams, bet tas ir jāizdzīvo. Un pēc tam jāizanalizē pieļautās kļūdas.
— Artūrs Kostins, finanšu salīdzināšanas platformas “Altero” līdzdibinātājs

Drošība pirmajā vietā

Saprotam sava maciņa iespējas, apzināmies savus mērķus un visu esam izpētījuši. Tālāk seko jautājums – kur investēsim savus līdzekļus? Ja izvēlamies nekustamo īpašumu tirgu, paši parasti pērkam un arī pārdodam. Savukārt, ja vēlamies startēt finanšu tirgos, jāizvērtē, ar kuras platformas vai bankas starpniecību tas tiks darīts.


"Pakalpojumu sniedzējam jābūt licencētai iestādei. Jāizpēta, kāda ir likumdošana, kādas garantijas tā sniedz attiecībā uz licenču turētājiem. Jābūt vērīgam un piesardzīgam, lai nekļūtu par krāpniecības shēmu vai blēžu upuri. Citādi var gadīties, ka izdarīji visu pareizi – investēji pareizi, izvēlējies pareizo finanšu instrumentu –, bet naudas kā nav, tā nav," piebilst "Altero" pārstāvis.

Projekts sadarbībā ar:
Teksts
Delfi Brand Studio
Foto
Shutterstock, Andrea Piacquadio (Pexels), Karolina Grabowska (Pexels)
Redaktors
Kristīne Melne
Dizains
Oskars Dreģis
Projekta vadība
Žanete Kļaviņa
mediju kkomunikācijas eksperts
Lauma Simanoviča